Site icon De FilmBlog

All Time Top 10 Best Horror Movies

Welkom aan de trouwe bezoekers van De Ultieme Filmblog. Na één jaar bloggen was het moment gekomen om even een brug te slaan naar een aantal andere blogjes van trouwe lezers. Samen met Sine en Karen besloten we om The Movie BlogTalk op te richten. Een initiatief van filmliefhebbers die artikeltjes maken over alles wat enigszins met ‘film’ te maken heeft en deze dan posten op de blogjes van alle leden. De enthousiaste nieuwkomer is Matula.

Onze eerste gezamenlijke post is een lijstje met onze persoonlijke Top 10 van de Beste Horrorfilms. De bedoeling is uiteraard om reacties en filmgesprekken op gang te brengen, dus laat uzelf horen in de commentaarbox. Lijstjes maken zijn altijd moeilijk. Het aanbod is groot en het is niet altijd gemakkelijk om een keuze te maken. Maar neem het lijstje voor wat het is. Jullie kunnen zelf een top 10 lijst opmaken of aangeven welke film jullie hadden vervangen.


All Time Top 10 Best Horror Movies

10. Audition (1999) Takashi Miike
Zeven jaar na het overlijden van zijn vrouw, denkt Aoyama eindelijk weer toe te zijn aan een relatie, maar vraagt zich af of hij nu nog in contact kan komen met het andere geslacht. Zijn vriend Yoshikawa nodigt hem daarom uit om een auditie bij te wonen, zodat hij een geschikte partner kan uitzoeken. Wanneer Aoyama de CV’s van de kandidaten doorneemt, wordt hij getroffen door Asami, een jonge, verpletterend mooie balletdanseres. Na het interview is hij op slag aan haar verslingerd en besluit haar mee uit te vragen. Na een tijdje twijfelt hij echter of hij wel de goede keuze heeft gemaakt.



09. The Shining (1980) Stanley Kubrick
Jack Torrance (Jack Nicholson) is een schrijver met een writer’s block. Wanneer hij wordt aangenomen voor een baan als huismeester van het prestigieuze Overlook Hotel, dat zich op een afgelegen plek in de bergen van Colorado bevindt, ziet hij dit als de ideale kans om inspiratie op te doen en zijn boek af te maken. Bovendien is het de perfecte plek voor hem, zijn vrouw Wendy (Shelly Duvall) en zijn zoontje Danny (Danny Lloyd) om tot rust te komen. In al zijn arrogantie slaat hij de geruchten dat er kwade krachten in het hotel zouden huizen, en het lugubere verhaal over de vorige huismeester die waanzinnig is geworden en daarna op gruwelijke wijze zijn gezin heeft uitgemoord, in de wind.



08. The Evil Dead (1981) Sam Raimi
Vijf jongeren gaan naar een afgelegen vakantiehuisje in de bossen. Ze vinden een vreemd boek met een bandrecorder ernaast waar enkele passages uit het boek zijn vertaald. Ze spelen de band af wat tot gevolg heeft dat er een demonische kracht vrijkomt die ze één voor één overneemt. Niemand is meer veilig en Ash (Bruce Campbell) moet tegen z’n eigen vrienden vechten voor z’n leven.



07. The Fly (1986) David Cronenberg
Seth Brundle (Jeff Goldblum), een briljante maar excentrieke wetenschapper, geeft de journaliste Veronica Quaife (Geena Davis) de primeur voor zijn laatste uitvinden: een teleporter, waarmee materie verplaatst kan worden van de ene naar de andere plaats. Als hij zichzelf teleporteert vliegt er echter net een vlieg zijn capsule binnen. Hierna is Brundle niet langer dezelfde, en krijgt hij steeds meer eigenschappen van de vlieg.



06. Ringu (1998) Hideo Nakata
Reiko Asakawa is een jonge journaliste. Na de mysterieuze dood van haar nichtje Tomoko, ontdekt ze dat heel wat recente overlijdens te wijten zijn aan een geheimzinnige videoband. Iedereen die de band bekijkt, zou exact één week later sterven. Aanvankelijk gelooft Reiko die geruchten niet, maar als ze te weten komt dat Tomoko’s vriendin, die samen met haar de video bekeken had, op net hetzelfde tijdstip om het leven gekomen is, begint ze zich vragen te stellen. Ze trekt op onderzoek uit en besluit de videotape zelf te bekijken. Kort nadien gebeuren er rondom haar vreemde dingen. Ze doet een beroep op de hulp van haar ex-echtgenoot Ryuji om te vermijden dat ook zij ten prooi valt aan de mysterieuze tape.



05. Rosemary’s Baby (1968) Roman Polanski
Rosemary (Mia Farrow) en Guy (John Cassavetes) zijn net getrouwd en betrekken een groot appartement in New York. Al snel raken ze bevriend met een stel dat naast hen woont, Minnie (Ruth Gordon) en Roman (Sidney Blackmer). Guy brengt steeds meer tijd door bij deze buren. Na de zelfmoord van een vrouw uit de buurt begint Rosemary vreemde dromen te krijgen en hoort ze rare geluiden. Het lijkt erop dat Guy steeds meer afgesloten van Rosemary leeft. Ze krijgt steeds meer aandacht van haar buren en als ze zwanger raakt. Rosemary verdenkt ze ervan duivelsaanbidders te zijn.



04. The Exorcist (1973) William Friedkin
Actrice Chris MacNeil (Ellen Burstyn) zoekt medische hulp als haar 12-jarige dochter Regan (Linda Blair) over onverklaarbare telekinetische gaven blijkt te beschikken. De artsen kunnen echter geen afwijkingen vinden. Ondertussen verandert Regan van een onschuldig meisje in een duivels sekreet dat schokkende seksueel getinte teksten uitslaat en sterft de vriend van Chris op mysterieuze wijze in Regan’s nabijheid. Chris krijgt hulp van de met de dood van zijn moeder worstelende priester Karran (Jason Miller). Die verwijst naar zijn collega Merrin (Max von Sydow), een ervaren duivelsuitdrijver. Samen bestrijden ze de boze geest in Regan.



03. The Thing (1982) John Carpenter
Circa 100.000 jaar geleden stort op de Noordpool een ruimteschip neer met aan boord een buitenaardse levensvorm die andere levensvormen imiteert. De buitenaardse levensvorm aan boord bevriest in de sneeuw en wordt in de winter van 1982 gevonden en ontdooid door een Noors onderzoeksteam. Het ding richt een slachting aan in het Noors onderzoeksstation en gaat er hierna in de vorm van een hond vandoor met twee overlevende Noren op de hielen. De twee Noren vinden de dood waarna het wezen in contact komt met een Amerikaans team in hun eigen onderzoeksstation. Het Amerikaans team ontdekt na verloop van tijd de ware aard van het “beestje”. Onwetend van het feit welke teamleden onder hen inmiddels ‘besmet’ zijn besluit R.J. MacReady (Kurt Russell) de strijd aan te binden om te voorkomen dat het wezen tenslotte al het leven op aarde zal overnemen. Maar wie is er nog te vertrouwen?



02. Psycho (1960) Alfred Hitchcock
Bediende Marion Crane (Janet Leigh) werkt hard, maar verdient te weinig. Ze zou dolgraag gaan samenwonen met haar vriend Sam (John Gavin), maar ook hij moet rondkomen met een schamel loon. Op een dag krijgt ze van haar baas de opdracht een grote som geld naar de bank te brengen. In een vlaag van wanhoop besluit Marion zich het geld toe te eigenen en vervolgens slaat ze op de vlucht. Onderweg komt ze in een hevige storm terecht en moet ze noodgedwongen overnachten in het Bates Motel. Daar ontmoet ze Norman Bates (Anthony Perkins), de mysterieuze, jonge eigenaar die een obsessie heeft voor zijn moeder. Wanneer Marion niets meer van haar laat horen besluit haar zuster Lila (Vera Miles) de privé-detective Milton Arbogast (Martin Balsam) onder de arm te nemen.



01. The Texas Chain Saw Massacre (1974) Tobe Hooper
Een groep van vijf jongeren is met een busje op weg naar een huis waar een van hen vroeger gewoond heeft. Onderweg worden hen diverse veelzeggende waarschuwingen gegeven. Ze nemen op hun weg een gestoorde lifter mee die één van de inzittenden zelfs verwondt. Nadat hij uit het busje is gezet, arriveren de jongeren op de plaats van bestemming. In een nabijgelegen huis worden drie van hen afgemaakt door een gemaskerd persoon, genaamd Leatherface. De twee overgebleven jongeren gaan hun vermiste vrienden zoeken waarna één van hen door Leatherface met een kettingzaag wordt vermoord. De laatste jongere probeert te ontsnappen, maar wordt door een familielid van Leatherface weer gevangen genomen en naar zijn huis gevoerd waar een nog grotere nachtmerrie haar te wachten staat.



Exit mobile version