Russell Crowe pikt het niet

In een vorige post had ik het nog over het nieuwe tv-spotje voor American Express, geregisseerd door Martin Scorsese met Robert De Niro als … eu … model. Wel nu heeft ster-acteur Russell Crowe zijn ongenoegen klaar en duidelijk laten blijken. l’Enfant terrible uit Nieuw Zeeland komt geregeld in het showbizz-nieuws met harde uitspraken en rauwe afkeer tegen het Hollywood systeem (waar hij ondertussen ook deel van uitmaakt). Nu wil hij dat de ‘acteerkunst’ wordt gerespecteerd en verfoeit de commerciële praktijken van zijn collega acteurs. Russell Crowe mag dan wel een ruige acteur zijn met weinig tact, toch heeft deze man heel wat knappe acteerprestaties neergezet (The Insider, Gladiator, A Beautiful Mind, Romper Stomper), en is misschien wel een van de meest gevoelige en intelligente mannelijke acteurs.

Contact Music schrijft het volgende:

Movie hardman RUSSELL CROWE has slammed Hollywood greats ROBERT DE NIRO and HARRISON FORD for endorsing products in advertisements. The Antipodean OSCAR-winner tells the American edition of GQ magazine he is disgusted by successful actors who top up their huge film salaries with foreign advertising contracts. Crowe fumes, “I don’t use my celebrity to make a living.

“I don’t do ads for suits in Spain like GEORGE CLOONEY or cigarettes in Japan like HARRISON FORD. And on one level, people go, ‘Well, more fault to you, mate, because there’s free money to be handed out.’

“But to me it’s kind of sacrilegious – it’s a complete contradiction of the f**king social contract you have with your audience.

“I mean, ROBERT DE NIRO’s advertising AMERICAN EXPRESS. Gee whiz, it’s not the first time he’s disappointed me. It’s been happening for a while now.”

En de gladiator gaat het gevecht niet aan met kleine visjes. Harrison Ford en De Niro, zijn trouwens vriendjes van heel wat regisseurs en producers. Is dit wel een goede zet van Crowe? OK, hij hoeft zichzelf niet meer te bewijzen, maar de filmwereld is de sector bij uitstek waar je grote filmprojecten in de schoot krijgt geworpen als je veel mensen kent. Maar ik denk dat hij toch een punt heeft, in die zin dat ik het onbegrijpelijk vind dat een acteur die miljoenen dollars krijgt voor zijn filmrollen, nog wil bijverdienen in tv-spotjes. De tv-spot van Scorsese is nog smaakvol, maar de meeste van die dingen zijn gewoon niet om aan te zien en dan weet je wel dat ze het doen voor de poen. Ga anders maar eens een kijkje nemen in de post gewijd aan acteurs in tv-spots.

Hun populariteit en prestige is in de eerste plaats te wijten aan de smaak van het publiek. Het is de film-kijkende massa die van hen sterren heeft gemaakt. Is het dan geen gebrek aan respect om te profiteren van die roem, om in ondermaatse en platvloerse commercials te paraderen voor grof geld? Shakespeare was een even grote ster en deed veel voor zijn publiek, maar van platte commercie kan je hem niet verwijten, al kon hij het geld goed gebruiken. Uiteraard is iedereen vrij om te doen wat hij wil. Maar die tv-spotjes in het buitenland knaagt toch aan de credibiliteit van een acteur. Zelfs hier in Vlaanderen zullen vele acteurs weigeren te spelen in tv-spots. Enkel een stem-opname aan 350 euro/uur lijkt nog net te kunnen. Acteurs die het toch doen worden vaak scheef bekeken. Wat denken jullie?

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *