Chris Rock praat zijn mond voorbij

Eind januari is de periode waar de oscar-nominaties bekend zullen worden gemaakt. En net zoals in verkiezingstijd gebruiken de producers vaak alle middelen om hun film in de magazines en de kranten te krijgen. Alles kan en alles mag. Of toch niet? In Hollywood is in ieder geval een controverse ontstaan over de oscar-host Chris Rock, die als sinds het vernoemen van zijn naam een omstreden feit was. Moet een oscar-host neutraal zijn? Ik herinner me in ieder geval niet dat Billy Christal, Steve Martin of Whoopi Goldberg vóór hun presentaties openlijk hun voorkeur kenbaar maakten. Maar volgens IMDB is er nog meer stof tot ergernis…

Chris Rock is zo gebeten om Jamie Foxx met de oscar te zien lopen voor Beste Acteur voor de film Ray, dat hij er zelfs gretig aan toevoegt dat hij een oscar zal stelen als Foxx niet moest winnen. Dit zou wel eens een averechts effect kunnen hebben en ik ben niet zeker of Foxx dit staat aan te moedigen. Dinsdag (25/01) zullen we weten wie de genomineerden zijn. Als we even kijken naar de Golden Globes zien we in ieder geval de volgende sterke kandidaten voor het beeldje:

Leonardo DiCaprio in The Aviator (winnaar Golden Globe – Beste Acteur categorie Drama)
Javier Bardem in The Sea Inside
Don Cheadle in Hotel Rwanda
Johnny Depp in Finding Neverland
Liam Neeson in Kinsey

Jamie Foxx in Ray (winnaar Golden Globe – Beste Acteur categorie Musical/Komedie)
Jim Carrey in Eternal Sunshine Of the Spotless Mind
Paul Giamatti in Sideways
Kevin Kline in De-Lovely
Kevin Spacey in Beyond the Sea

Chris Rock zegt het volgende: “I am rooting for Jamie, and if he doesn’t win, I’m going to talk about it on the show. (als Foxx niet wint) I’ll take an Oscar from one of the sound or light people that win and give it to him. Jamie Foxx is not going to walk out of that place without an Oscar.” Foxx is de enige echte kanshebber voor het beeldje, volgens Rock. Hij voegt eraan toe dat zelfs Leonardo Di Caprio geen kans maakt, gezien The Aviator maar een raar filmpje is: “It’s a weird movie; it’s well made, but a story about a rich guy who gets things done doesn’t excite me. Oooh, he overcame obstacles, like how much money to spend. And he washed his hands a lot.”

Iedereen heeft een mening en deze mag je dus kenbaar maken. Maar ik denk toch dat Rock misschien iets subtieler kon zijn in zijn commentaren. Vooral wanneer hij er nog aan toevoegt dat hij eventueel een beeldje zou stelen van de lichtmannen of de geluidsmannen. Hij staat in een zekere machtspositie nu hij de host is van de 77th Academy Awards, en zoals Uncle Ben nog zei in Spider-Man: “With great power, comes great responsibility.” Als je een dergelijke positie wil bekleden is toch een minimum aan respect nodig. Na de show kan hij er nog van vinden wat hij wil. Maar dit is onrechtmatige beïnvloeding van iemand die neutraal zou moeten zijn. MS NBC stelt het zo:Forget for the moment what an insult this is to the other, eventual best actor nominees (Johnny Depp, Leonardo DiCaprio en Don Cheadle staan bij ‘the usual suspects’). Forget for the moment what an insult this is to sound engineers and lighting people, who are apparently unimportant peons in Rock’s world. More than anything, Rock’s comments demonstrate a complete lack of understanding about how the Academy of Motion Picture Arts & Sciences actually votes.

Chris Rock slaat er op los alsof hij een stand-up comedy act aan het voeren is en kruipt in de rol van de filmcriticus. Oh ja, Mr Head of State, Mr Nurse Betty, Mr Bad Company, “jij” weet beslist wat goede films zijn! Ik heb geen voorkeur voor Leonardo, evenmin heb ik een idee over de prestaties van Foxx, gezien zoals gewoonlijk we de films nog niet hebben gezien. Toch een beetje ontgoocheld dat Tom Cruise in Collateral, compleet over het hoofd wordt gezien. Maar ja, wat helpt het? Wie ben ik om hun smaak aan te vallen? Toch blijft de cinema, door haar intrinsieke subjectiviteit, zo boeiend en gevarieerd…

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *