Mission Impossible 3, op zoek naar een goed scenario

Het schrijven van een goed scenario voor Mission: Impossible 3 (2006) blijkt ‘impossible’ te zijn. Het miljarden dollar succes van M:I (Brian De Palma) heeft studio’s een beetje op hol laten slaan, vooral na het grote succes van de DVD en video-releases. M:I2, geregisseerd door de actie-virtuoos John Woo, kreeg niet meteen de verwachte respons, hoewel de film zijn $125 miljoen productiebudget zomaar eventjes verdubbelde aan de box-office. En het was een duidelijke keuze om een alternatief te maken op het complexe De Palma verhaal. Meer actie, minder plotwendingen en een duidelijk ‘good vs. evil’ verhaal. Een soort moderne update en variant op het versleten 007 verhaal.

Terwijl bijna niemand de eerste MI plot begreep was het in M:I2 eigenlijk niet nodig om de plot te snappen. Het werd een ‘copy paste’-job door top scenarist Robert Towne, die de eerste M:I schreef, (alsook Days of Thunder, The Firm,…) en die voor het 2de deel zomaar eventjes het werk van Alfred Hitchcock (Notorious) op een vrije manier adapteerde. Maar ik leef mee met Towne, gezien de man eigenlijk in de kantlijn moest werken van John Woo, en diens ideeën omtrent een flexibel personage dat gebruikt kan worden als een soort crash-dummy in een aantal fascinerende actie-scenes. Nu kan men er niet om heen dat M:I 2 een zuivere John Woo film was, met de nodige kinetische actie, de opmerkelijke geweldballetten, de opvliegende witte duiven, de opera-achtige duelscenes en het stoere macho gedrag van de charismatische hoofdpersonages. Mensen die specifiek naar een John Woo film gaan, weten dat ze zich niet veel moeten aantrekken van het plot. M:I 2 is een lege verpakking en gebakken lucht is in overvloed aanwezig, en de trukendoos van John Woo kent zijn limieten. Maar blijkbaar willen ze in MI3 terug iets “narratiever” tewerk gaan. Een op zijn minst lovenswaardig uiting.

Joe Carnahan is een van de regisseurs die in aanmerking komt om M:I3 te regisseren. Een veelbelovend talent die reeds enkele knappe films op zijn naam heeft staan zoals het fel onderschatte Narc (2002) met Jason Patric en Ray Liotta, maar ook een kortfilm uit The Hire, uit de BMW-kortfilms. Maar Joe zal het moeten opnemen tegen JJ Abrams, de regisseur van de serie Alias, die met deze film zijn filmdebuut zou maken.

Hoewel de eerste Mission: Impossible misschien meer suspense vertoonde, vond ik het scenario toch wel te zwaar beladen en onnodig ingewikkeld. Maar blijkbaar wil de studio een “iets” intelligenter scenario. En daar wringt het schoentje. Het is vaak gemakkelijker gezegd dan geschreven, en zo is de release datum van 2004 verschoven naar 2006. Robert Towne gaf er in ieder geval de brui aan na een aantal pogingen en zo kwam Frank Darabont (Shawshank Redemption, Green Mile) op het toneel na zijn zware en vruchteloze inspanningen op het Indiana Jones 4 (2008) scenario. Hij weet duidelijk niet waaraan hij begint en ik wens hem alvast veel succes. Indien jullie tips en leuke plotwendingen kunnen bedenken, gelieve deze kenbaar te maken…

2 Comments

  1. Dave

    Volgens bepaalde bronnen zit nu ook Dean Georgaris aan de schrijftafel. Heeft o.a. het scenario van Paycheck geschreven, die flauwe science-fiction zever van John Woo. Ik kijk er al naar uit :-/

    Reply
  2. Dave

    Maar nog steeds geen regisseur !

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *