Morgen komt Twin Peaks Event Series uit op Blu-ray

Hoe je het ook draait of keert, een regisseur veranderd met de jaren. Sommige regisseurs verliezen de pendalen (Brian De Palma, Francis Ford Coppola) anderen proberen zichzelf heruit te vinden (Ron Howard) en nog anderen groeien in hun kunst (Guillermo del Toro). Ook David Lynch is niet meer dezelfde. En dit nieuwe seizoen van “Twin Peaks” is eigenlijk ook iets anders dan wat we 25 jaar geleden hebben gezien.


twin_peaks_event_series_2017_poster01.jpgtwin_peaks_event_series_2017_poster02.jpg

Ook al schreeuwden een aantal die hard fans moord en brand omdat de eerste twee afleveringen mijlenver stonden van de oorspronkelijke serie, is de consensus toch dat Lynch een bevredigend seizoen heeft afgeleverd. De laatste film die Lynch heeft gemaakt was Inland Empire (2006) en dat was 5 jaar na Mulholland Dr. (2001). Hij neemt dus echt wel zijn tijd alvorens hij zich toewijdt aan een project. En dit nieuwe seizoen is dus niet zomaar gemaakt om de originele serie nog eens uit te melken.

Het nieuwe seizoen pikt in van waar Twin Peaks: Fire Walk with Me (1992) eindigde. Dale Cooper (Kyle MacLachlan) zit nog steeds vast in de Black Lodge, en zijn dubbelganger, bezeten door Bob, dwaalt door Amerika en begaat wreedheden voor plezier en winst. Spijtig genoeg is de acteur die Bob vertolkte, Frank Silva, overleden in 1995. Maar het verlies wordt meer dan voldoende gedekt door het sterke acteerwerk van McLachlan, die dubbel werk doet als de echte Cooper en de gemene Mr. C. Hij is zeker een van de speerpunten van de show, hoewel zijn brutaliteit nu net iets minder suggestief is in vergelijking met de oorspronkelijke serie.


twin_peaks_event_series_2017_pic01.jpgtwin_peaks_event_series_2017_pic03.jpgtwin_peaks_event_series_2017_pic02.jpg
© 2017 Universal Pictures

Een andere verstandige beslissing was om de heldhaftige rol aan Michael Horse te geven als Deputy Chief Hawk. Hij gaat gewoon op zoek naar Cooper, nadat The Log Lady (Catherine E. Coulson) hem had gewaarschuwd dat het tijd was dat hij werd gevonden. Hawk was altijd een van de meest onderbenutte personages in de originele serie, hoewel zijn stoïcijnse karakter en bekwame vermogens van hem in vele gevallen een even grote held maakten als Cooper. Het is fijn om hem te zien evolueren van sidekick tot leider. Zijn pogingen om Cooper te bevrijden van de Black Lodge is tevens de belangrijkste plotlijn

Deze show voelt niet aan als de Twin Peaks die we kennen en liefhebben. Het verhaal speelt zich trouwens nauwelijks af in Twin Peaks. En het is ook een andere benadering van de franchise. Dit is een creatie van een auteur wiens carrière zich kenmerkt door onsamenhangende, gewelddadige, psycho-analitische en seksueel getinte cinema, en dit ook kon blijven doen omdat hij niet alleen op handen werd gedragen door pers en publiek, maar iedereen wou ook met hem samenwerken. Ik zou denken dat co-schrijver Mark Frost de meester-regisseur niet echt heeft kunnen beteugelen. En misschien maar goed ook, want ik heb hier van genoten.

Morgen komt dit seizoen uit op DVD en Blu-ray. En neen, geen extraatjes, daar gelooft David Lynch niet in. “When you talk about things, a big thing becomes smaller. ”

***Related Post***
06/10/2014: David Lynch verlaat de nieuwe Twin Peaks reeks

 


*** Twin Peaks event series trailer ***

1 Comment

  1. Fabian

    Ik heb de laatste 4 episodes gemist dus goed dat deze uitkomt 😀

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *