The Beguiled (2017) ***½ Blu-ray review

Het is geleden sinds The Bling Ring (2014) dat we nog iets van Sofia Coppola hadden gezien en hier is ze terug met een thriller vermomd als een kostuumdrama, genaamd The Beguiled (2017)? De film komt morgen uit op DVD en Blu-ray.

the_beguiled_2017_blu-ray.jpg

Korte inhoud: Drie jaar na de zinloze Amerikaanse Burgeroorlog, in 1864, staat het vervallen herenhuis van Miss Martha Farnsworth’s Seminarie voor jonge dames nog steeds op zijn fundamenten. Het is bezet door de matriarch, een leraar en vijf studenten in het met mos bedekte Virginia. Wanneer een jonge student echter op korporaal John McBurney (Colin Farrell) stuit, een gewonde deserteur van de Unie die op de rand van de dood staat, zal het wankele evenwicht die er was verstoord worden, omdat de aarzelende directrice (Nicole Kidman) besluit hem van zijn blessure te genezen. Eén man in een huis vol met vrouwen creëert spanningen. Beetje bij beetje, als de ongewenste gast een ongemakkelijke seksuele opwinding opwekt bij de vrouwen van het afgezonderde internaat, duurt het niet lang alvorens er een concurrentie strijd ontstaat om de gunst van de verleidelijke man. Ongetwijfeld is deze knappe duivel een manipulator, maar blijven de dames voor altijd verleid door zijn charme?

De posters van de film lieten vermoeden dat het een soort Jane Austin prent zou worden met vrouwen die bezig zijn met het zoeken naar hun ideale prins, maar dit is het dus niet, ondanks het feit dat deze prent voldoende gevoeligheid en drama aan de dag legt voor een atmosferische periodefilm. Sofia heeft gekozen voor een zekere ingetogenheid die toch wel op ons gemoed werkt en ons meesleurt in deze vrouwencommune. Uiteraard helpen de sterke vertolkingen van de nonchalante Farrell, de gelaagde vertolking van Kidman, of nog deze van Kirsten Dunst, Elle Fanning en Oona Laurence om ons te blijven boeien. Het drama intensifieert naar mate het vordert en dat is deels te danken aan de interessante complexiteit van de plot en de karakters.

The Beguiled zet zijn premisse op een subtiele en effectieve manier in, introduceert het vredige leven van zijn personages vooraleer er een dilemma wordt ingeroepen die iedereen zal testen. Coppola spint ondertussen een web van intrige die ons op een onvoorspelbare manier zal verstrengelen. Mijn grootste teleurstelling kwam toch naar het einde toe, want gaandeweg in het verhaal werden mijn verwachtingen hoger en hoger. Anderzijds kan je het niet gaan vergelijken met “Big Little Lies” waar de vrouwen wél samenwerkten in tegenstelling tot deze film waarin we meer een samenloop van omstandigheden hebben. De film heeft in ieder geval genoeg drama en intensiteit tijdens de eerste helft om zowat iedereen tevreden te stellen, maar door te hard te proberen om voor een meer fantastisch element te gaan, verliest de film ook veel van zijn dramatische textuur. De film werd tevens opgenomen in een ratio van 1.66:1 in plaats van het traditionele 16/9 of de scope ratio 2.35:1. De reden was dat Sofia een meer claustrofobisch gevoel wou creëren en dat is haar gelukt.

the_beguiled_colin_farrell.jpgthe_beguiled_nicole-kidman.jpgthe_beguiled_elle-fanning.jpg
© 2017 Universal Pictures International Belgium

De film werd opgenomen in een recordtijd van 26 dagen voor een productiebudget van 10 miljoen dollar, maar werd spijtig genoeg iets van een teleurstelling in de bioscoop met een wereldwijde recette van 27 miljoen dollar. Voor deze film won Sofia Coppola de prijs van Beste Regisseur op het Filmfestival van Cannes in 2017. Het was de eerste keer in 50 jaar dat een vrouw de prijs won, en pas de tweede keer in het algemeen. De film is geen remake van The Beguiled (1971) met Clint Eastwood, ook al is het wel degelijk gebaseerd op het werk van Thomas Cullinan. Het grootste verschil met deze twee films los van de periode waarin het zich afspeelt, is dat de versie van Coppola verteld wordt vanuit het perspectief van de vrouwen en had ook geen penthouse-vibe als bij de film uit de jaren 70. Meer nog, Coppola heeft er een auteursfilm van gemaakt.

Is de film Oscar-materiaal? Wel, ik heb er van genoten en ik denk dat een nominatie voor Coppola voor Beste Regie niet misplaatst zou zijn, toch denk ik niet dat het Beste Film zal winnen mocht het al genomineerd zijn in deze categorie, daarvoor zijn de dialogen net iets te zwak en uiteindelijk doet het verhaal niet veel meer dan wat al gezegd werd in de vorige film-adaptatie. Op de Blu-ray staat spijtig genoeg geen audio-commentaar, wel een tweetal making of filmpjes.

rating


Beoordeling: 3.5 / 5

Recensie door op 16 januari 2018

 


*** The Beguiled trailer ***

1 Comment

  1. Julie

    Mysterieus en sfeervol, ook al vond mijn vriend de film maar een mager beestje.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *