Over and out voor Woody Allen na aanslepend #MeToo schandaal

Het is allemaal begonnen met Harvey Weinstein en nu lijkt de #MeToo train nauwelijks nog te stoppen. Maar ook al zien we dat Kevin Spacey’s vand eze tijd de laan worden ingestuurd, toch blijven heel wat heel wat filmmakers buiten schot. Toch lijkt er nu ook een einde te komen aan de carrière van Woody Allen waarvover al jaren geruchten waren over seksueel misbruik, en dan nog van de meest verderfelijke soort.

De man is er ondertussen 82, dus in wezen al fin de carrière. Dus wat maakt het uit? Wel, eigenlijk maakt het heel veel uit want het toont hoe hypocriet Hollywood wel kan zijn. Het verhaal doet tevens een beetje denken aan dat van Roman Polanski (84), ook al is het seksueel vergrijp bij Woody Allen – mochten alle beweren kloppen – nog wel een stukje erger. Deze week gaf Dylan Farrow – de dochter van Woody’s ex Mia Farrow – nog eens te kennen dat haar vader onterecht ontzien wordt in het hele #MeToo debacle. Ze beweerde bovendien dat ook heel wat collega acteurs en regisseurs bewust de andere kant opkijken. “Hij liegt en hij is al zo lang aan het liegen”, voegde een geëmotioneerde Farrow er aan toe.


woody_allen_to_rome_with_love.jpg

Woody Allen in To Rome with Love © 2012 Paradiso Home Entertainment

In 2014 had Dylan nogmaals het misbruik aangekaart nadat haar adoptievader op de Golden Globes de Cecil B. DeMille Achievement Award in ontvangst mocht nemen op luid applaus van de aanwezige filmsterren, ook al stuurde de regisseur zijn kat en mocht Diane Keaton de award in ontvangst nemen. Iedereen wist ondertussen wel van de beschuldigingen van seksueel misbruik van zijn 7 jaar oude dochter Dylan en zijn toch wel bizarre relatie met de adoptiedochter van Mia Farrow, Soon-Yi Previn. In een open brief naar The New York Times beschreef Dylan expliciet hoe haar vader haar aanrandde toen ze zeven jaar oud was: “Ik werd naar een kleine zolderruimte gebracht in het huis van mijn moeder in Connecticut. Hij liet me op mijn buik op de grond liggen om met de treintjes van mijn broer te spelen. Daarna ging hij achter mij in het deurgat zitten en toen heeft hij mij seksueel misbruikt. Op 7-jarige leeftijd zou ik gezegd hebben dat hij mijn intieme delen heeft aangeraakt, nu als 32-jarige vrouw kan ik zeggen dat hij mijn schaamlippen en mijn vagina met zijn vingers heeft aangeraakt. ”

De zaak werd verschillende keren weggewimpeld en heel wat individuen deden het seksueel misbruik af als roddels die aangewakkerd waren door Mia Farrow zelf (een bewering die ondermeer kwam van de andere adoptiezoon, Moses Farrow). Maar nu lijkt het tij zich te keren met acteurs die openlijk zeggen niets meer met Woody Allen te maken willen hebben. (uiteraard allemaal heel laat nu de regisseur zoals gezegd aan het einde van zijn carrière zit). Gisteren liet Colin Firth, die in 2013 met Allen samenwerkte in Magic in the Moonlight (2014), in The Guardian weten niet meer met Allen te willen werken. Eerder had ook acteur Timothée Chalamet laten weten dat hij zijn loon uit zijn Woody Allen-film zou storten aan Time’s Up, de beweging die opkomt voor gelijke rechten en lonen in Hollywood. Ook Mira Sorvino, Ellen Page en Greta Gerwig deden dat al.

De entourage van Woody Allen doet er intussen alles aan om hem buiten de #MeToo sfeer te houden, al komt hij steeds in nauwere schoentjes. Dylan noemt haar vader in een adem met Weinstein. “Het systeem heeft decennia lang voor Weinstein gewerkt en het werkt nog steeds voor Woody Allen. Wat ik niet begrijp is hoe dit geflipte verhaal over ik die gebrainwasht ben door mijn moeder geloofwaardiger zou zijn, dan Woody Allen die mij heeft aangerand”. Kevin Spacey werd voor veel minder de laan ingestuurd na één getuigenis, benieuwd hoe dit verhaal zal lopen.

1 Comment

  1. Gaetan

    Nu is het wel gemakkelijk om Woody Allen af te zweren en zich een clean imago op te meten, terwijl de man zo goed als op het einde van zijn loopbaan is gekomen. Toch blijft het woord tegen woord en is het al te gevaarlijk om hem nu al aan de schandpaal te nagelen.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *