Polina, Danser sa Vie voor liefhebbers van de alternatieve dansfilm

De trailer van de Franse film Polina, danser Sa Vie (2016) is me opgevallen vanwege één scene, met name deze opgenomen in de voetgangerstunnel in Antwerpen. Voor de rest lijkt het op een meer ingetogen versie van Black Swan (2010) van Darren Aronofsky.

polina_danser_sa_vie_2016_poster.jpg

Korte inhoud: Moskou, de vroege jaren 90. Polina (Veronika Zhovnytska) is een 8-jarige, begenadigde ballerina. Vanuit een bescheiden achtergrond sluit ze aan op de prestigieuze school van professor Bojinsky (Aleksey Guskov), die dansers traint voor het Bolshoi-ballet. Hij ziet meteen de enorme potentie van Polina en laat haar zo hard trainen dat op slechts 18-jarige leeftijd (Anastasia Shevtsova) haar droom eindelijk uitkomt en ze zich bij het prestigieuze ballet mag voegen. Dan ontmoet ze Adrian (Niels Schneider), een charmante Franse danser. Hij laat haar niet alleen met de liefde kennismaken maar ook met een nieuwe dansvorm, en zo krijgt ze les van Liria Elsaj (Juliette Binoche).

De regie van de film lag in handen van Valérie Müller en choreograaf Angelin Preljocaj die zowat 600 professionele danser hebben opgetrommeld voor een casting. Het is tevens half autobiografisch en gebaseerd op het leven van Angelin, die ook arme ouders had en uiteindelijk naar Frankrijk trok om er moderne dans te leren. En tevens ook half gebaseerd op een comic (Bastien Vivès).

De trailer is geweldig gemonteerd, ook al denk ik dat de film op zich niet al teveel voorstelt voor mensen die niet meteen iets te maken hebben met de danswereld. Desondanks heeft de film toch kunnen rekenen op veel bijval van de pers en is de film geselecteerd geweest voor het filmfestival van Venetië. Het staat in ieder geval in schril contrast met de hedendaagse dansfilms, en op zich is dat wel iets verfrissend. Verwacht wel geen geflipte plotwendingen zoals in de film van Aronofsky, maar geniet van de prachtige choreografieën. Op dit ogenblik heeft de film bij ons nog geen releasedatum gekregen maar de DVD en Blu-ray is al uit in Frankrijk, dus ik verwacht geen bioscooprelease meer voor deze film.

*** Polina, Danser sa Vie trailer ***

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *