Star Trek 3 zal nauwer aansluiten bij de serie

Gezien J.J. Abrams het wat druk zal hebben met de regie van Star Wars: Episode VII (2015), laat hij de regie van Star Trek 3 (2016) over aan een andere regisseur. De persoon die meteen in aanmerking kwam was de scenarist Roberto Orci (Star Trek I & II, Mission Impossible III, Transformers I & II, ) . De man heeft NUL regie ervaring, maar was uitvoerend producent op de eerste twee Star Trek films en had blijkbaar een streepje voor op andere kandidaat regisseurs.

En nu de man aan het roer zit wil hij deze derde film ook geheel naar zij hand zetten en op i-tunes lichte hij al een tipje van de sluier. Het is zijn bedoeling dit nieuwe avontuur iets meer “Treky” te maken in vergelijking met de eerste twee producties.


star_trek_3_enterprise.jpg
© Paramount Pictures

“De eerste twee films, en dan in het bijzonder Star Trek (2009), was eigenlijk een origin story.” zei Orci via i-tunes “Het accent lag op hun eerste samenwerking. Ze waren dus nog niet die personages uit de originele serie. Zelfs in de tweede film, Star Trek Into Darkness (2013), waren ze mekaar nog aan het aftasten. In de nieuwe film sluiten we aan met de serie en zien we hen vertrekken op hun 5-jarige missie. En dat avontuur zal zich afspelen in het diepe universum.”

En dit is meteen hoopvol. De eerste film van Abrams vond ik beter dan verwacht. Met de tweede film ging het een beetje bergaf. Dus dat deze threequel nu geregisseerd wordt door de man die al in het prille begin betrokken was bij de reboot van de franchise, is misschien nog niet zo verkeerd. Toch zijn er heel wat zaken uit de serie waar hij hopelijk aan zal denken. (1) Met name de ontdekking van een alien planeet. Het hoeft niet zo uitgebreid zijn zoals planeet Pandora uit Avatar (2009), maar de ontmoeting met een nieuwe levensvorm is toch wel datgene waarvoor men keek naar de serie.

(2) Personages die hun verstand gebruiken om zich uit nesten te werken. Dit was iets wat we niet hebben gezien in de eerste twee films. Dit ligt uiteraard samen met de kwaliteit van het script en hier werkt de nieuwe regisseur samen met Patrick McKay. Een nobele onbekende met ook al NUL ervaring als scenarist. (3) Iets meer ‘science’ en iets minder ‘fiction’. Het hoeft geen Gravity (2013) of 2001: A Space Odyssey (1968) te zijn, maar wat mij betreft toch iets minder nonsens en iets meer technologie die op z’n minst verstandig lijkt. (4) En dit sluit nauw samen met de hunker naar meer actie die de plot en karakters verder ontwikkelen in plaats van actie-scènes die er louter zijn om teenagers te verwennen en hun aandacht vast te houden. En tot slot (5) geen tijdreizen. Been there, done that, enough already.

***Related Post***
01/09/2013: Star Trek Into Darkness review
29/04/2013: Star Trek Into Darkness posters
06/01/2010: Top 10 Beste en Slechtste films van 2009
01/09/2013: Star Trek vs Star Wars

2 Comments

  1. Daan

    Er is een groot verschil tussen de eerste Star Trek en de tweede. De tweede had een totaal gebrek aan originaliteit en creativiteit. Enkel de eerste 5 minuten waren nog te doen. Ik kon niet begrijpen dat er geen beter scenario te vinden was, het wat een script voor peuters in de zandbak. Ook Chris Pine kon in de sequel geen moment overtuigen, net als de rest van de cast overigens. De Star Trek serie had niet die mooie fotografie, die vlotte one-liners, die dure cgi-effecten, maar het had tenminste een verhaal en personages die de moeite waren om te volgen.

    Reply
  2. Thibaut

    Een Star Trek zonder ‘lens flares’? I am in!
    🙂

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *