300: Rise of an Empire (2014) ** Blu-ray review

Volgende week woensdag (16/07) ligt de Blu-ray van 300: Rise of an Empire (2014) in de winkelrekken en wij hebben ondertussen al eens kunnen genieten van deze release. Niet Zack Snyder, maar wel Noam Murro heeft het roer overgenomen om deze 300 sequel door de cgi-golven te loodsen. En wat blijkt, mits de overdaad aan indrukwekkende visuele effecten, sterke acteurs, knappe fotografie en geslaagde muziekscorse, blijft 300: Rise of an Empire toch maar het kleine broertje van het veel sterkere 300 (2006) .

300_rise_of_an_empire_2014_review_poster.jpg

Korte inhoud: Na de overwinning op Leonidas’ 300, trekt het Perzische leger onder leiding van Xerxes verder in zuidelijke richting naar de grote Griekse steden. Het democratische Athene is de eerste stad die ze tegenkomen op hun pad. De stad heeft een sterke vloot en staat onder leiding van admiraal Themistocles (Sullivan Stapleton). Themistocles is gedwongen een alliantie aan te gaan met de aartsrivaal van Athene, het oligarchische Sparta, wiens macht ligt bij zijn superieure infanterie. Xerxes (Rodrigo Santoro) heerst echter nog steeds oppermachtig in aantallen, zowel op zee als op land.

De film is niet echt een prequel of een sequel, dan wel een stand alone verhaal die in tijd quasi op hetzelfde moment afspeelt als de slag bij Thermopylae met Leonidas (Gerard Butler) en zijn 300 gespierde trawanten. We zien Xerxes aan de macht komen, en zien hem uiteindelijk stappen over het lijk van Leonidas, maar het is vooral de clash tussen Themistocles en Artemesia (Eva Green) die hier centraal staan. En Eva gaat zo op haar elan verder als Hollywood villain en doet dit nog steeds met heel veel overtuiging. Ook al worden de vrouwen hier op een heel onmenselijke en weinig flatterende manier in beeld gebracht, zijn het allemaal sterke vrouwen. En de vrouwen zijn in deze prent op één hand te tellen … eu…er zijn welgeteld twee vrouwelijke personages: Artemesia en de vrouw van Leonidas, koningin Gorgo (Lena Headey).

Normaal had Gerard Butler ook moeten meespelen, maar hij had er geen zin meer in, en bijgevolg werd enkel beeldmateriaal van hem gebruikt uit de eerste film. En zo heeft het verhaal verschillende gedaanten gehad, en had het eerst een film rond Xerxes moeten worden, dan rond Artemesia en nu lag de klemtoon toch eerder op de heerschappij van Themistocles en zijn ijver om de Griekse strijdkrachten bij elkaar te brengen tegen het Perzische geweld. Maar het getal 300 in de titel is in deze film uiteindelijk van geen tel. Het scenario van Zack Snyder en Kurt Johnstad, gebaseerd op het werk van Frank Miller, is uiteindelijk een soort herhaling van 300 maar dan op zee met zwakkere dialogen.

De film was in 3D en heeft bij momenten wel zijn effect, zoals bij de grootse taferelen. Ik denk dan aan het ogenblik waarbij we Xerxes zien die zijn leger aanspreekt, of de momenten waarbij we het bloed door de lucht zien spatten. Opvallend is ook het gebruik van kleine stofdeeltjes of vuurvonkjes die in 3D wel een bijzondere impact hebben op de beeldvoering. Maar los van deze kleine momenten overtuigt de 3D absoluut niet en is het de meerkost absoluut niet waard. De film werd ook niet opgenomen met 3D opname technologie, maar werden de beelden achteraf geconverteerd.

300: Rise of an Empire animated picture300: Rise of an Empire animated picture
300: Rise of an Empire animated picture300: Rise of an Empire animated picture
© Warner Bros.

Ja, de 300-films zijn verre van historisch accuraat, maar dat stoort me niet, zolang het verhaal en de personages mij maar kunnen boeien. 300: Rise of an Empire doet zich ook niet voor als een prent die trouw wil blijven aan de geschiedschrijving. Het gaat over een romantische expressie van botsende emoties (wraak vs. liefde, hoop vs. terreur, moed vs. verraad). Zo is er een cruciale scène tussen Artemesia en Themistocles waarin al deze emoties bij elkaar komen.

Maar de uitwerking van dit alles stelt zwaar teleur. We missen hier niet alleen Gerard Butler, maar het hoofdpersonage laat ook nooit echt een indruk achter. Eva steelt hier de show, en enkel de scènes met haar zijn overtuigend, de rest is bijzaak. Net zoals in de eerste film is er een zoon-vader relatie, but we don’t care. Stiekem hoopte je op een echte clash tussen Artemesia en Xerxes – ook al wijk je hiermee compleet af van wat Herodotus had geschreven – maar die bleef uiteraard uit. Al bij al geen slechte film, maar het leven van de Spartanen had iets meer smaak en flair. Het mag duidelijk zijn: This is NOT Sparta !

De Blu-ray is ook te verkrijgen in 3D, ook al werd de film zelf niet opgenomen met 3D technologie, maar is hier sprake van 3D conversie in post-productie. Maar als er nu één film is die te winnen heeft met deze technologie, dan is het nu toch wel de 300 franchise. Ik begrijp dan ook niet waarom de makers deze film niet hebben opgenomen in “echte” 3D. Geen audio-commentaar van de regisseur maar wel voelde makeing-off filmpjes die een interessante kijk bieden op wat er zich heeft afgespeeld op de ‘green key’-set, wat zo goed als elk shot werd digitaal bewerkt.

rating


Beoordeling: 2 / 5

Recensie door op 6 juli 2014

***Related Posts***
06/12/2013: Indrukwekkende 300: Rise of an Empire posters
13/09/2011: Prequel of sequel voor nieuwe 300 film
09/12/2009: 300 review
03/07/2009: Gerard Butler heeft zin in een sequel
11/03/2007: 300 is niet zomaar vorm boven inhoud
27/01/2007: 300 op Imax
10/08/2006: 300 Spartanen trekken ten strijde

 


*** 300: Rise of an Empire trailer #2 ***

1 Comment

  1. Java

    Mijn verwachtingen waren niet al te hoog bij deze film en was toch aangenaam verrast. Je mist uiteraard werd een Gerard Butler. De villains waren de echte figuren die indruk maakten, niet de helden.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *