Titanic 3D (1997) ***½ Blu-ray review

De ultieme blockbuster van James Cameron heeft een face-lift gekregen. Titanic (1997) is op 4 april 2012 bij ons uitgekomen in de bioscoop in 3D. Nu ligt de film vanaf 12 september te blinken in de winkelrekken op Blu-ray en DVD via 20th Century Fox Home Entertainment.

titanic,3d,james cameron,leonardo dicaprio,kate winslet,billy zane,20th century fox,avatar,gone with the wind

Het was de duurste film ooit gemaakt in die tijd en het bracht zo’n 2,19 miljard dollar op en is de 2de best verkochte bioscoopfilm na die andere James Cameron film Avatar (2009). Titanic won tevens ook nog eens 11 Oscars waaronder Best Picture.

Korte inhoud: De 17-jarige rijke Rose DeWitt Bukater (Kate Winslet) wordt door haar familie gedwongen om zich met Cal Hockley (Billy Zane) te verloven en binnenkort te gaan trouwen. Tijdens de eerste tocht over de Atlantische zee van de Titanic, een gigantisch passagiersschip dat onzinkbaar wordt geacht, besluit ze zelfmoord te plegen. Ze wordt echter gered door Jack Dawson (Leonardo DiCaprio), een derde klasse-passagier. Ondanks hun totaal verschillende afkomst worden ze vrienden en al snel groeit de liefde tussen hen allebei.

De beroemdste ramp van de eeuw werd meteen ook het grootste box-office succes van de eeuw, die van acteur Leonardo DiCaprio een acteer-God had gemaakt en Celine Dion haar carrière een ferme boost gaf. En dit terwijl iedereen dacht dat dat de toen duurste prent uit de filmgeschiedenis een gigantische flop zou worden. Uiteraard moet je dit succes wel met een korrel zout nemen. Rekening houdend met de inflatie zou Titanic maar 1/3 van de bezoekers van Gone with the Wind (1939) hebben bereikt, en dat was toen met een stuk minder ‘repeat viewers’ van jonge meisjes die hun idool verschillende malen op het witte doek wilden zien. Het succes van Titanic was ook te danken aan het feit dat de film bestemd was voor een breed publiek van zowel jonge (grootschalige actie en het visueel vertier) als oudere mensen (de geschiedenis), mannen (gevoel van eer en moed) en vrouwen (romantiek en het beeld van de vrijgevochten vrouw), en dat er ook wel wat ‘sensatiezucht’ bij kwam kijken. Daarom liggen rampenfilms altijd wel goed in de markt.

Gezien het productiebudget van de film uit de pan begon te swingen, besloot James Cameron zijn salaris in de film te steken en af te zien van een percentage van de winst (iets wat hem op het einde van de rit 50 miljoen armer zal maken). Maar hij kreeg wel een serieuze vergoeding voor zijn script. Maar Fox en Paramount waren zo in de wolken van het succes dat ze Cameron toch hebben laten meedelen in de winst. Titanic kreeg 14 Oscar-nominaties, en won ironisch genoeg bijna in alle categorieën, behalve voor Beste Acteur, terwijl de grote spilfiguur van het succes toch Leonardo DiCaprio was. DiCaprio had zelfs geen nominatie gekregen, terwijl Kate Winslet en het oude vrouwtje Gloria Stuart, die wel kregen.


titanic,3d,james cameron,leonardo dicaprio,Kate Winslet,Billy Zane,20th century fox,avatartitanic,3d,james cameron,leonardo dicaprio,Kate Winslet,Billy Zane,20th century fox,avatartitanic,3d,james cameron,leonardo dicaprio,Kate Winslet,Billy Zane,20th century fox,avatar
titanic,3d,james cameron,leonardo dicaprio,Kate Winslet,Billy Zane,20th century fox,avatartitanic,3d,james cameron,leonardo dicaprio,Kate Winslet,Billy Zane,20th century fox,avatartitanic,3d,james cameron,leonardo dicaprio,Kate Winslet,Billy Zane,20th century fox,avatar
© Twentieth Century Fox Home Entertainment

Uiteraard werd de film niet opgenomen met 3D camera’s en is hier sprake van een 3D conversie tijdens de post-productie. Ook de 35mm filmpellicule onderging een digitale 4K remastering, alles samen voor een kostprijs van 18 miljoen dollar. De nieuwe release bracht wereldwijd meer dan 340 miljoen dollar op.


titanic,3d,james cameron,leonardo dicaprio,Kate Winslet,Billy Zane,20th century fox,avatar

En zo kan de nieuwe generatie een glimps opvangen van wat zoveel mensen heeft kunnen beroeren. Ik ben zelf geen 3D fanaat, maar gezien het onderwerp van de film denk ik dat de techniek het gehele gebeuren nog wat grootser kan maken. Ik heb de film zelf nog niet kunnen bekijken, dus veel kan ik er nog niet over vertellen. Wat ik wel heb opgevangen is dat er twee nieuwe documentaires op staan, naast een 30tal deletes scenes. Wat betreft de kwaliteit van de film, die zal wel hetzelfde blijven als de versie van 15 jaar geleden.

rating


Beoordeling: 3.5 / 5

Recensie door op 26 september 2012

 


*** Titanic trailer ***

2 Comments

  1. Douglas

    Ik snap de noodzaak niet om van Titanic een 3D film te maken. Had Cameron geld nodig misschien? Ik kan me tevens ook niet voorstellen dat er beeldrestauratie nodig was. Dat ze dat bij films doen uit de jaren 70 kan ik nog begrijpen, maar toch niet voor een film uit de 90’s.

    Reply
  2. Aless

    Die film wil ik wel in mijn collectie, ook al heb ik nog geen 3D tv :s

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *