Red Riding Hood (2011) * Blu-ray review

Wel ja, ook al is Red Riding Hood (2011) van Catherine Hardwicke een draak van een film, het zal wel bijval kennen bij een bepaald publiek van teenagers, zeker als je weet dat de filmmaakster verantwoordelijk is voor de sterke debuutfilm Thirteen (2003) en de populaire Twilight (2008). Het waren voornamelijk films met jonge, hippe acteurs die hun verliefdheid in bedwang moesten houden. En dit alles omkaderd met een horror-laagje en de teenagers vielen in zweem.

red riding hood,Catherine Hardwicke,twilight,gary oldman,Amanda Seyfried,Max Irons,Shiloh Fernandez,the village,David Johnson,Thomas E Sanders,Mandy Walker,Alex Heffes,Brian Reitzell

Korte inhoud: Tijdens de middeleeuwen wordt een klein dorpje geterroriseerd door een weerwolf. Omdat niemand moedig genoeg is om er wat aan te doen besluit het jonge meisje Valerie (Amanda Seyfried) erop uit te gaan in het donkere bos om hulp te vinden van Solomon (Gary Oldman) die ervaring heeft met het bestrijden van dit angstaanjagende wezen. Ondertussen wordt Valerie uitgehuwelijkt aan Henry (Max Irons) terwijl haar hart werd veroverd door Peter (Shiloh Fernandez).

In plaats van vampieren hebben we nu te maken met weerwolven, maar voor de rest zijn er weinig verschillen met de Twilight films. Zelfs de openingsbeelden met het luchtshot boven het woud, doet terugdenken aan Twilight. Van een teleurstelling gesproken. Komt daar nog eens bij dat het dorp waar Valerie/Roodkapje leeft, enorm trekt op het dorp in The Village (2004). Met dit verschil dat er minder acteertalent rondloopt, met uitzondering van Gary Oldman die deze film duidelijk heeft gekozen voor de fun en de cash.

De verdienste van scenarist David Johnson (Orphan, Clash of the Titans 2) is dat hij het sprookje van de gebroeders Grimm nog vrij goed heeft kunnen verwerken in het verhaal (wat geen evidente zaak was) en hij ook een bijzonder efficiënte whodunit heeft kunnen uitwerken. De wolf is niet zomaar een wolf maar wel een weerwolf, en dit maakt de scène met grootmoeder meteen een stuk interessanter. De grootmoeder zal op een gegeven moment veranderen nadat Valerie haar vraagt over haar grote oren, ogen en tanden. Maar dit is dan uiteindelijk maar een nachtmerrie, die ons weer op een mogelijk dwaalspoor zet – ‘en wat als de grootmoeder een weerwolf was?’ Anderzijds is roodkapje geen kind maar wel een adolescente, die misschien wel een relatie heeft met een weerwolf…En de film zit vol van die kleine vondsten die op papier waarschijnlijk heel goed hebben gewerkt. Maar de scenarist heeft anderzijds minder talent in het uitschrijven van dialogen, en de regisseuse had meer interesse in een Twilight dan een Grimm.

De belichting van de Director of Photography Mandy Walker is bijzonder knap, enkel de productie design van Thomas E. Sanders ziet er wat fake uit. Lijkt wel dat alles gedraaid werd in de studio. De muziekscore van Alex Heffes en Brian Reitzell zijn het vermelden waard. En zo ben ik ongeveer aan het einde gekomen van wat goed is in deze prent.


red riding hood,catherine hardwicke,twilight,gary oldman,amanda seyfried,max irons,shiloh fernandez,the village,david johnson,thomas e sanders,mandy walker,alex heffes,brian reitzellred riding hood,catherine hardwicke,twilight,gary oldman,amanda seyfried,max irons,shiloh fernandez,the village,david johnson,thomas e sanders,mandy walker,alex heffes,brian reitzellred riding hood,catherine hardwicke,twilight,gary oldman,amanda seyfried,max irons,shiloh fernandez,the village,david johnson,thomas e sanders,mandy walker,alex heffes,brian reitzell
© Warner Home Video

Indien Hardwicke meer energie had gestoken in haar verhaal in plaats van de teenagers en de fanbase van Twilight tevreden te stellen, had Red Riding Hood een bangelijke film kunnen zijn. Nu is het al zo schrikwekkend als een aflevering van Scooby Doo. Ze ondermijnt de horror-elementen met puberale melo-drama waar je noch kop of staart van krijgt. De rode kap is overigens het enige rood wat je te zien krijgt in deze bovennatuurlijke pseudo-horror. Je zit uiteindelijk twee uur lang te staren naar mensen die naar mekaar staren, zonder dat je ook maar een beetje meevoelt met één van al die potentiële weerwolven.

Red Riding Hood is vanaf 24 augustus verkrijgbaar op Blu-ray, DVD en Video-on-Demand. Op de Blu-ray vind je 1.5 uur extra content en een alternatief einde.

rating


Beoordeling: 1 / 5

Recensie door op 22 augustus 2011

***Related Post***
17/11/2010: Roodkapje meets Twilight

 


*** Red Riding Hood trailer ***

5 Comments

  1. Geof

    Acteurs zijn niet geloofwaardig, het decor trekt op een pretpark, en het verhaal is nauwelijks griezelig, grappig of spannend. Wat een verspilling van tijd en energie.

    Reply
  2. gael

    Ik vond het eigenlijk wel beter dan Twilight, maar ik was dan ook geen grote fan van de franchise. Atmosfeer zat anders wel goed. Het is geen Tim Burton, maar kon er wel door.

    Reply
  3. kons

    Toen ik voor het eerst vernam dat ze roodkapje zouden verfilmen dacht ik meteen in zo’n lachwekkende Alice in Wonderland-achtige verfilming. Toch tevreden dat ze het over een andere boeg hebben gegooid.

    Reply
  4. Noa

    Amanda Seyfried viel nog wel mee, maar het is voornamelijk de rest van de cast die beneden niveau is. Qua verhaal, tja, het is roodkapje op z’n Twilight…

    Reply
  5. fred

    Een PG-13 horrorfilm? Was te verwachten dat het maar een mager beestje was.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *