Taken (2008) ***½ Blu-ray review

Ik had in het begin niet veel van deze prent verwacht. Ik bedoel, wie staat er te wachten op de zoveelste Luc Besson productie? Als je er één van hebt gezien, ken je ze allemaal. En dus was mijn verbazing enorm toen ik een degelijke en spannende actie-thriller voorgeschoteld kreeg. In Taken (2008) van Pierre Morel (Banlieue 13) zien we een Liam Neeson die de vendetta toer opgaat en iedereen op zijn pad in elkaar klopt. Het voelt aan als een geslaagde 80’ties actie thriller volgestouwd met clichés en buitengewoon harde confrontaties, zoals we ze nog maar weinig meer zien.

Taken blu-ray

Korte inhoud: Bryan Mills (Liam Neeson) is een voormalige undercover CIA agent met een stevige reputatie. Zijn dedicatie voor zijn job heeft hem enkel zijn huwelijk gekost. En terwijl zijn ex-vrouw Lenore (Famke Janssen) de draad heeft opgepikt met een rijke vent (Xander Berkeley), probeert Bryan in ieder geval de relatie met zijn dochter Kim (Maggie Grace) in stand te houden. Bryan heeft heel wat duistere kanten van de wereld gezien en dat maakt hem tot een overbezorgde vader. Wanneer Kim met haar vriendin Amanda (Katie Cassidy) op vakantie wil naar Parijs ziet hij dat dan ook niet zitten. Lenore en Kim weten hem toch over te halen op voorwaarde dat Kim hem iedere dag belt zodat hij weet waar ze is. Meteen de eerste dag in Parijs gaat het al fout wanneer Kim en haar vriendin worden ontvoerd door nietsontziende vrouwensmokkelaars. Kim weet haar daddy nog net op het laatste moment te bellen. Wanneer deze een van de ontvoerders aan de telefoon krijgt laat hij op niet mis te verstane wijze weten dat hij over de middelen en capaciteit beschikt om de ontvoerders op te sporen en hen een lesje te leren.

Door het scherpe camerawerk van Michel Abramowicz en de getimde montage komt deze verder routineuze actiefilm toch boven de gemiddelde dertien in een dozijn film uit. De gevechts-choreograaf heeft zichtbaar zijn lessen getrokken uit de Bourne-films en de klappen komen dus dubbel zo hard aan. Het is toch altijd weer interessant wanneer een acteur, die doorgaans in het betere drama zit, eens flink wat kunst- en vliegwerk laat zien in een actiefilm als deze en dan ook nog goed uit de verf komt.

Alles begint heel braaf en ingetogen waarbij nog geen enkele notie bestaat van hetgeen dat komen gaat. Er zit in het begin wel een kleine scène in waarin we de Neeson zien ontpoppen als de ideale bodyguard voor de tiener popster Sheerah gespeeld door de Australische popster Holly Valance, maar verder is het familie-stuff-drama tussen ex-vrouw en dochter. Vanaf het moment dat Bryan echter in Parijs aankomt en contact neemt met zijn oude contacten is het hek van de dam en zien we de One-Man-American-Army tot leven komen. Bryan knokt zich een weg door de onderwereld, laat een spoor van dood en verderf achter zich en de ontvoerders weten niet wat hen overkomt.

De zwaktes in Taken liggen vooral in het script die na de ontvoering iets te weinig branie laat zien, zélfs voor een vendetta-prent. Laten we in ieder geval hopen dat Jan Verheyen met zijn sequel op De Zaak Alzheimer, de Jef Geeraerts thriller Dossier K. (2009), iets meer diepgang geeft aan de Albanese maffia, want hier is het huilen met de pet op. De badguys zijn kartonnen borden zonder diepgang, wat dan weer perfect past in het plaatje. Je stelt je als kijker nooit echt de vraag of het doel de middelen wel heiligt. Je bent gewoon opgetogen dat Neeson die slechteriken één voor één naar de hel stuurt. De scenaristen, Robert Mark Kamen en Besson, hebben alle morele dilemma’s ontweken en uitgepakt met een eenduidige film die zich als volgt vertaalt: “Geef mijn dochter terug of ik trek uw oogbollen uit”. Vervang echter Neeson door een minder overtuigende acteur en de film valt met zijn filterdun stereotype verhaaltje en super-slechte dialogen plat op zijn gat, zoals die vele andere recente Besson-actie-vehikels. Dit is fast-food, maar dan wél met een onweerstaanbare smaak.

Taken wordt uitgegeven door Warner Bros en is dte verkrijgen op DVD en Blu-ray.

rating


Beoordeling: 3.5 / 5

Recensie door op 12 april 2009

***Related Post***
22/03/2008: Taken de nieuwe acieprent van Luc Besson

 


*** Taken trailer ***

2 Comments

  1. Showan

    Echt zeer goede spannende film met voor een keertje een spannendplot! Er was één klein minpuntje, soms ging ietsje te gemakkelijk. Voor de rest een super actie-thriller.

    Reply
  2. Miiki

    Wat een heerlijke film! Uitmuntend acteerwerk. Tuurlijk wel wat toevalligheden en clichés, maar dat kan de pret niet bederven. Het einde is wel echt afgeraffeld: held stapt in een taxi, zegt dag tegen zijn dochter en dampt af…mocht precies iets beter uitgewerkt worden.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *