Een nieuwe comic book adaptatie is aan het oppervlak komen dobberen. En dit keer valt de eer te beurt aan een iets minder bekende comic. De strip waarop de film Surrogates (2009) is gebaseerd werd geschreven door Robert Venditti met tekeningen van Brett Weldele en is op de markt gebracht door de iets minder bekende uitgeverij Top Shelf Productions. Mensen die hun huis of job verloren door een internetverslaving waarbij ze een online personage verzonnen, bezorgde Venditti inspiratie voor zijn comic. Hij maakte er een vijfdelige serie van, die nu wordt opgepikt door T3-regisseur Jonathan Mostow.
Korte inhoud: In de nabije toekomst leven mensen in volledig isolement. De enige manier om te communiceren is via robots die dienen als surrogaat. Wanneer verschillende mensen sterven doordat hun surrogaat wordt vernietigd trekt een agent (Bruce Willis) op onderzoek uit via zijn eigen kloon. Na een bijna fataal treffen wordt die laatste vernield. De agent moet noodgedwongen zijn isolement verlaten en komt een samenzwering op het spoor.
De premisse is eenvoudigweg te herleiden tot één woord: klonen. Een bekend liedje die we al eerder zagen in The Island, The 6th Day, Total Recall, Alien Resurrection, maar het verhaal lijkt nog enigszins interessant: In het jaar 2054 kunnen aardbewoners gebruik maken van surrogaten. Kopieën die de wereld ingestuurd worden terwijl de originelen thuis in de zetel naar de Tour kunnen kijken. Helaas loopt er iemand rond die het niet zo begrepen heeft op al die dubbels en ze dan maar een kopje kleiner maakt het origineel incluis. Het Terminator Salvation (2009) duo Michael Ferris en John D. Brancato hadden de taak om deze premisse om te vormen tot een spannende en enigszins onvoorspelbare scenario. Na het zien van de 4de Terminator hoop ik dat ze iets meer het accent hebben gelegd op hun dialogen en het drama tussen de karakters, dan enkel maar de actie-sequenties.
Volgens mij is dit een B-film die van de direct-to-dvd markt wordt gered door Bruce Willis die hier zijn volle gewicht in de schaal legt en dus ook het productiebudget van deze adaptatie verveelvoudigd heeft. De trailer ziet er, los van het toupetje van Bruce Willis, verrassend kinetisch en intrigerend uit. Jonathan Mostow mag dan nog een waardeloos kineast zijn, blijkbaar heeft hij de smaak te pakken gekregen voor het science-fiction genre. Hij is niet van het zelfde hout gesneden als een Alex Proyas, maar dit wil niet zeggen dat we geen plezier kunnen beleven met deze trip. Ik kan haast wachten op deze in de bioscoop te zien op 28 oktober 2009.
Ik hoop alleen niet dat we op het einde van de rit zullen merken dat de kale en dus het origineel Bruce Willis op zich zelf een cloon blijkt te zijn van een 3de Bruice Willis. Dit zou voor mij teveel ruiken naar een rip-off van Blade Runner, compleet voorspelbaar zijn en tevens een overdaad aan Bruce Willis vertegenwoordigen. De toekomst zal het uitwijzen.
De poster ziet er wel een beetje derderangs uit. Hoop dat de film dat niet is. T3 was anders een draak van een film.
Een vermakelijke comic. Doet bij vlagen denken aan werk van Warren Ellis en Ben Templesmith (Fell). Niet slecht dus.
De trailer slaat de plank compleet mis. De cgi is zeer gelikt terwijl de comic er juist heel rauw en schetsmatig uitziet.
en Willis zal samen met Freeman ook in de comicverfilming van Red te zien zijn. De synopsis van de comic is niks bijzonders, maar de uitwerking (zowel schrijven als tekeningen) is van hoog niveau.
Dergelijke rollen hebben Willis en Freeman al tientallen keren vertolkt, hopelijk dit keer niet op de automatische piloot.