Top 10 Beste Films van 2024

Ik moet toegeven, 2024 was teleurstellend. Heel veel films met hoge verwachtingen die uiteindelijk niet de meesterwerkjes werden die ik had gehoopt. Gelukkig was het niet allemaal kommer en kwel en zaten er toch een paar uitschieters bij. Deze tien sprongen eruit door hun meeslepende verhalen, indrukwekkende acteerprestaties en de risico’s die ze namen om grenzen te verleggen. Hier is waarom elk van deze films een plekje verdient in deze top 10:

Top 10 Best Movies of 2024

10. Rebel Ridge (2024) Jeremy Saulnier (Netflix)
In deze sociaal geladen thriller van Jeremy Saulnier (Green Room, Blue Ruin) staat een veteraan centraal die opkomt tegen de corruptie in het Amerikaanse rechtssysteem. Na een persoonlijk verlies en verraad keert hij terug naar zijn geboortestad om af te rekenen met een netwerk van leugens, machtsmisbruik en geweld. Rebel Ridge is een compromisloze kijk op onrecht en wraak. Saulnier’s kenmerkende stijl, gekenmerkt door rauw realisme en spanning, wordt versterkt door een indrukwekkende hoofdrolspeler die zowel kwetsbaarheid als kracht laat zien. Deze film laat je ademloos achter en is een sterke reflectie op hedendaagse sociale kwesties.

9. Longlegs (2024) Osgood Perkins (Belga Films)
Nicolas Cage schittert in deze psychologische horrorfilm over een eenzame en gestoorde seriemoordenaar, bekend als Longlegs. Terwijl hij wordt opgejaagd door een obsessieve rechercheur, onthult de film een duistere, persoonlijke kant van het kwaad. Het verhaal verkent de complexe relatie tussen jager en prooi en werpt vragen op over menselijke moraal. Cage geeft een gelaagde en hypnotiserende performance, waarbij hij perfect balanceert tussen angstaanjagend en tragisch. De regie zorgt voor een beklemmende sfeer, met prachtige cinematografie die spanning en ongemak oproept. Longlegs onderscheidt zich door zijn slimme mix van horror en drama.

8. The Substance (2024) Coralie Fargeat (Cinéart)
Deze psychologische horrorfilm, geregisseerd door Coralie Fargeat (Revenge), volgt een jonge vrouw die betrokken raakt bij een experimenteel schoonheidsproduct dat catastrofale en onvoorspelbare bijwerkingen heeft. Terwijl haar lichaam en geest langzaam veranderen, onthult de film de obsessie van de samenleving met schoonheid en perfectie.
The Substance is een visueel en emotioneel gedurfde film die lichaamshorror combineert met maatschappelijke kritiek. De meeslepende regie en krachtige hoofdrol maken dit een film die zowel afschuw als bewondering opwekt. Het is een angstaanjagende en diepzinnige kijk op de menselijke conditie.

7. Emilia Pérez (2024) Jacques Audiard (A24)
Kleurrijk misdaaddrama vertelt het verhaal van een gevreesde kartelleider die een gendertransitie ondergaat terwijl ze op de vlucht is voor justitie. De film combineert humor, emotionele diepgang en scherpe maatschappijkritiek, en weet tegelijkertijd een ontroerend persoonlijk verhaal te vertellen. Emilia Pérez is een zeldzame mix van extravagant spektakel en intieme storytelling. Met een sterke hoofdrol en unieke visuele flair is dit een film die zowel vermaakt als inspireert.

6. Abigail (2024) Matt Bettinelli-Olpin & Tyler Gillett (Cinéart)
Nadat een groep potentiële criminelen de 12-jarige ballerinadochter van een machtige figuur uit de onderwereld heeft ontvoerd, hoeven ze alleen maar het meisje van de ene op de andere dag in de gaten te houden om een ​​losgeld van 50 miljoen dollar te innen. In een afgelegen landhuis beginnen de ontvoerders één voor één te sterven, en tot hun grote verbazing lijkt het onschuldig meisje niet zo onschuldig te zijn en de nachtmerrie lijkt vooral voor de daders van ontvoering te beginnen. Doorgewinterde horrorpuristen vinden misschien dat de humor in Abigail de angst ondermijnt, maar voor wie op zoek is naar een leuke, bloederige prent met verrassend veel charme, biedt deze film soelaas. Over het geheel genomen is Abigail een solide genre-bender die precies weet wat hij wil zijn: een popcornfilm met slagtanden. Als je in de stemming bent voor wat gelach naast het geschreeuw, dan is deze iets voor jou.

5. Heretic (2024) Scott Beck & Bryan Woods (Cinéart)
Heretic is een slimme mix van filosofische diepgang en beklemmende horror, waarin twee jonge Mormon-missionarissen, Sister Barnes (Sophie Thatcher) en Sister Paxton (Chloe East), de fout maken om aan te bellen bij de enigmatische Mr. Reed (Hugh Grant). Wat begint als een ogenschijnlijk vriendelijk gesprek verandert al snel in een sinister spel van geloof en overleving. Hugh Grant schittert in een rol die zijn romantische komedieverleden ver achter zich laat. Met zijn charismatische charme en subtiele manipulaties trekt hij zowel de personages als het publiek zijn web in. Zijn Mr. Reed is een meester in retoriek, gewapend met encyclopedische kennis over religie en een fascinatie voor het testen van andermans overtuigingen. Het contrast tussen zijn beleefde façade en de groeiende dreiging die hij uitstraalt, maakt hem een onvergetelijke antagonist. De film, geregisseerd door Scott Beck en Bryan Woods (A Quiet Place), bouwt de spanning meesterlijk op in de eerste akten, waarbij diepgaande vragen over geloof, dogma en twijfel worden gesteld. Helaas ontspoort Heretic in het derde bedrijf, waar het verhaal te veel hooi op de vork neemt en de geloofwaardigheid opoffert aan theatrale wendingen. Toch blijft de film boeiend, dankzij het ijzersterke acteerwerk van Grant en de intense chemie tussen de hoofdrolspelers. De film biedt een intrigerend en soms provocerend perspectief op de kracht en kwetsbaarheid van geloof. Hoewel het niet perfect is, levert het Hugh Grant’s meest sinistere rol tot nu toe en genoeg stof tot nadenken voor fans van intelligente horror.

4. Dune: Part Two (2024) Denis Villeneuve (Warner Bros)
Het tweede deel van Denis Villeneuve’s epische adaptatie van Frank Herbert’s klassieker volgt Paul Atreides terwijl hij zijn lot omarmt en de strijd aangaat tegen de machtige Harkonnen-dynastie. Het verhaal behandelt thema’s als macht, opoffering en overleven in een vijandige wereld. Dune: Part Two is een visueel en narratief meesterwerk. Villeneuve slaagt erin om grootschalige actie en intieme momenten in balans te brengen, waardoor het zowel een epische als diep menselijke ervaring wordt.

3. It’s What’s Inside (2024) Greg Jardin (Netflix)
Greg Jardin’s regiedebuut It’s What’s Inside is een ambitieuze mix van sci-fi, horror en zwarte humor, die zich afspeelt tijdens een chaotische vrijgezellenavond in een excentriek landhuis. Terwijl verborgen spanningen en jaloezieën tussen de acht vrienden oplaaien, introduceert een mysterieuze machine een “partyspel” dat leidt tot bizarre body-swaps en existentiële vragen. Met een snel tempo, scherpe dialogen en visueel indrukwekkende cameravoering levert Jardin een stijlvolle en vermakelijke film. Hoewel de personages vaak irritant en oppervlakkig zijn, draagt het ensemble bij aan de chaotische charme. Toch raken sommige plotpunten ondergesneeuwd door de complexe verhaallijn, wat de impact van de climax vermindert. Ondanks deze tekortkomingen biedt It’s What’s Inside puur kijkplezier, met een speelse twist en satirische toon die fans van creatieve genrefilms zeker zal aanspreken.

2. Love Lies Bleeding (2024) Rose Glass (A24)
Deze donkere thriller speelt zich af in de wereld van bodybuilding, waar ambitie, obsessie en liefde op gespannen voet staan. Kristen Stewart speelt een vrouw wiens relatie wordt getest door de grimmige realiteit van hun streven naar perfectie. Love Lies Bleeding is een film die psychologische diepgang combineert met een intrigerende kijk op menselijke relaties. De rauwe emoties en adembenemende cinematografie maken dit een onvergetelijke kijkervaring.

1. Anora (2024) Sean Baker (Neon)
Sean Baker’s Anora is een gedurfde mix van sprookje en harde realiteit, met een indrukwekkende hoofdrol van Mikey Madison. Als Ani, een Russische danseres in New York, belandt ze in een wervelende romance met een rijke playboy (Mark Eydelshteyn), die uitloopt op een impulsieve Vegas-bruiloft. Wanneer zijn familie tussenbeide komt, verandert het verhaal in een rauwe strijd om zelfstandigheid en overleving. Hoewel het middenstuk wat inzakt, blijft Ani’s vastberadenheid centraal. Baker breekt romantische clichés en biedt een krachtig, aangrijpend verhaal over veerkracht, met Ani als een onvergetelijke heldin. Het is een film die niet alleen hilarisch is maar tevens ook heel tragisch.

6 Comments

  1. Pieter-Jan

    Voor mij is de topfilm van 2024 The Substance, op de voet gevolgd door Strange Darling en ik heb echt plezier gehad met Love Lies Bleeding. En ja, ik was Dune 2 bijna vergeten! Moeilijk om een ​​favoriet te kiezen, maar het is er één van!

    Reply
  2. Flo

    Ik mis Challengers in de top 10; voor mij zeker top 3

    Reply
  3. Centurion

    Mijn tien favoriete films van dit jaar tot nu toe, in willekeurige volgorde, zijn The Substance, The Thicket, 1992, Coup!, Didi, Anora, National Anthem, Tuesday, Love Lies Bleeding en Late Night with the Devil.

    Reply
  4. Pieterbie

    Ik vond Longlegs, MaXXXine, Alien Romulus, Civil War en Late Night with the Devil echt geweldig. Al met al gewoon een geweldig jaar voor horror en Heretic moet ik nog zien.

    Reply
  5. Meekz

    Tot nu toe is mijn top tien dit jaar als volgt, ook al moet ik er nog veel zien:

    Challengers
    Emilia Perez
    I Saw the TV Glow
    Memoir of a Snail
    Dune Part 2
    Nickel Boys
    Didi
    Sing Sing
    Anora
    A Real Pain

    Reply
  6. D’Artagnan

    Heretic was geweldig en één van die weinige films die ik nog wel zou herbekijken in de bios. Blink Twice was ook de moeite. Voor de rest zwaar teleurgesteld met Nosferatu die eigenlijk wel wat vorm boven echte emotie was.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *