Sciencefictionhorror van Flying Lotus met Eiza González en Aaron Paul

Flying what now? Flying Lotus is de artiestennaam van de Afro-Amerikaanse regisseur Steven Ellison die eigenlijk meer van een muziekmaker is dan een regisseur. Deze Ash (2025) zal zijn tweede langspeelfilm worden na Kuso (2017), een draak van een film die geen kat heeft gezien. Maar de man is een artiest en het ziet er naar uit dat hij met deze film de grenzen van genrecinema heeft verlegt. Ik wil dit nog wel eens zien. Mijn verwachtingen liggen niet al te hoog en dus kan ik alleen maar aangenaam verrast zijn. Maar de massa zal niet zozeer komen voor de regisseur dan wel voor zijn twee hoofdacteurs: Eiza González en Aaron Paul. De film werd geschreven door de nobele onbekende Zwitser Jonni Remmler.

Korte inhoud: De plot van ASH draait om een jonge vrouw genaamd Claire (Eiza González), die wakker wordt op een verlaten ruimteschip. Ze ontdekt al snel dat haar bemanning op brute wijze is omgekomen. In haar zoektocht naar antwoorden roept ze de hulp in van een deskundige, gespeeld door Aaron Paul, die haar helpt om het mysterie te ontrafelen. Naarmate het verhaal vordert, blijkt er echter meer aan de hand te zijn dan aanvankelijk gedacht, en wordt Claire geconfronteerd met onthullingen die haar eigen werkelijkheid op zijn kop zetten. ASH belooft een spannende rit te worden die de kijker niet alleen zal laten huiveren, maar ook stof tot nadenken biedt over de betekenis van menselijkheid en morele dilemma’s.


© Amazon Prime Video

Flying Lotus, die eerder naam maakte als experimentele muzikant en filmmaker, staat bekend om zijn visueel gedurfde en stilistisch unieke benadering. Zijn debuutfilm, Kuso, liet al zien dat hij niet bang is om de grenzen van het groteske en surrealisme op te zoeken. In Ash is die experimentele stijl opnieuw aanwezig, maar dit keer lijkt hij een meer verfijnde en gecontroleerde aanpak te hanteren. De film is een combinatie van sciencefiction en horror, maar leunt ook op filosofische elementen die een dieper betekenisniveau toevoegen. De cinematografie van Richard Bluck en speciale effecten zijn zorgvuldig ontworpen om een gevoel van isolatie en paranoia op te roepen. Door gebruik te maken van minimale verlichting en claustrofobische camerastandpunten weet Flying Lotus de spanning op te bouwen, waarbij de leegte een dreigende aanwezigheid wordt die je geen moment met rust laat.

Eiza González is en blijft vooral een knappe actrice om naar te kijken, zeker in films als Baby Driver (2017), maar in films als Ambulance (2022) kon ze toch geen indruk maken. Dit is voor Eiza haar eerste grote hoofdrol dus benieuwd hoe ze indruk op ons zal maken. Haar vertolking van Claire zou zowel kwetsbaar als krachtig, en volgens de eerste geruchten zou ze de emotionele worsteling van haar personage geloofwaardig overbrengen. Het is een risicovolle onderneming maar ik hou van acteurs die risico’s durven nemen. Aaron Paul, bekend van zijn iconische rol als Jesse Pinkman in “Breaking Bad”, voegt een diepte toe aan zijn personage die verder gaat dan de traditionele rol van “de redder” in horrorfilms. Hij moet een subtiele balans te vinden tussen empathie en afstand, wat essentieel is in een verhaal waar de werkelijkheid steeds onduidelijker wordt. En dan is er nog een rol weggelegd voor de Indonesische actiester Iko Uwais.

Hoewel Ash aan de oppervlakte een verhaal is over overleven in de ruimte, werpt de film ook vragen op over de aard van menselijkheid en bewustzijn. De titel Ash kan symbool staan voor de vergankelijkheid van het leven, of het kan verwijzen naar iets wat achterblijft na verbranding – een mogelijke metafoor voor de verwerking van trauma’s en verlies. De morele dilemma’s waarmee Claire wordt geconfronteerd, dwingen de kijker om na te denken over wat het betekent om mens te zijn in een wereld waar technologie en menselijkheid steeds meer met elkaar verweven raken.

Als ervaren muzikant heeft Flying Lotus zelf de soundtrack voor de film gecomponeerd, wat een extra laag aan de ervaring toevoegt. De muziek benadrukt de unheimliche sfeer van de film, met een mix van elektronische geluiden en ambient-tonen die het gevoel van onbehagen versterken. Het gebruik van muziek en geluidseffecten zal zonder twijfel een cruciale rol spelen in het onderdompelen van de kijker in de wereld van Ash. Ash is niet zomaar een sciencefictionhorrorfilm, maar een film die probeert om de grenzen van het genre op te rekken en diepere vragen stelt over de menselijke conditie. Met vertolkingen van geliefde acteurs als Eiza González en Aaron Paul, en een gedurfde regie van Flying Lotus, zou deze film een unieke toevoeging kunnen zijn aan het sciencefictionlandschap. Voor liefhebbers van films die zowel intellectueel uitdagend als visueel opvallend zijn, lijkt Ash een must-see te worden. Op dit ogenblik hebben we nog geen releasedata.

*** Ash trailer ***


3 Comments

  1. Magic Mike

    Ziet er heel Lovecraftiaans uit, wat altijd spannend is.

    Reply
  2. Bert

    Flying Lotus maakte een van de beste VHS-segmenten, zo niet het beste, dus ik heb vertrouwen in hem

    Reply
  3. Tristan

    Dit ziet er goed uit !

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *