Wicked actrice Cynthia Erivo valt haar fans aan over poster-edit

Ik zal vermoedelijk in herhaling vallen, maar acteurs en regisseurs moeten gewoon bijgestaan worden door een social media expert wanneer ze op Twitter of Instagram willen zitten of interviews afleggen, en al zeker in aanloop van een filmrelease. Dit is hier de zoveelste uitschuiver van een acteur op één week van een filmrelease. Universal Pictures moet minstens 300 miljoen dollar ophalen aan de box-office en dergelijke zaken kunnen ze vermoedelijk missen als kiespijn.

Wat is er gaande? Wel, Cynthia Erivo, de ster van Wicked (2024), een film waar ik nog wel naar uitkeek, had haar verontwaardiging over een onschuldige fan-edit van de Wicked-poster op Instagram laten exploderen. In haar post verwoord ze het zo: “het wildste, meest beledigende dat ik heb gezien,” en plaatst het op gelijke hoogte met de AI-video waarin zij aan het vechten was of nog de vraag kreeg “of haar poes ook groen was”. Ze benadrukt dat dit soort creaties haar “uitwist” en “kwetsend” is. Hier is de integrale post. Tja, want blijkbaar is een fan die een poster in elkaar knutselt een misdaad tegen de menselijkheid.

Laten we even een stapje terug ztten. Waar heeft ze het in vredesnaam over? Een fan die een fan-poster maakt, iets wat bij elk geliefd project gebeurd, en dan nog eens geïnspireerd op de iconische Broadway-poster van Wicked, die al lang bestond vóórdat mevrouw Erivo überhaupt was gecast, heeft blijkbaar een grote grens overschreden. Cynthia’s probleem lijkt te liggen bij het feit dat de bewerking haar ogen verbergt, omdat zij zo “communiceert met de kijker zonder woorden”. En ik begrijp deze reactie, maar wat deze fan deed was een herinterpretatie van de originele poster! Hier was geen sprake van trol-gedrag, integendeel, dit moet misschien wel een enorme FAN zijn van de actrice en de opkomende film.

Wat nog ironischer is, is dat deze hele rel zo kort voor de release van de film plaatsvindt. De promotie voor Wicked loopt al meer dan een jaar en mensen zijn enthousiast, fans zijn aan het aftellen, en dan besluit de ster zelf dat het tijd is om wat drama te creëren waar geen drama nodig was. Dat enthousiasme zou de actrice juist moeten omarmen, in plaats van met de grond gelijk te maken! Als actrice in één van de meest geliefde musicals aller tijden, zou je toch iets dikker vel moeten hebben indien je vindt dat de poster ongepast was. Er waren honderden manieren hoe ze hier op kon reageren en haar reactie behoort daar niet bij. Waar is de waardering voor mensen die uitkijken naar je film, je werk, en zich laten inspireren door de magie van Wicked? Met die ene instagram post is veel van die magie in rook opgegaan.

En wat deze hele situatie extra zuur maakt, is dat deze ophef munitie geeft aan de trollen en degenen die toch al niet om de film geven. Of het nu incels zijn die het project haten omdat het toevallig een vrouwelijke hoofdpersoon heeft, of gewoon mensen die moeite hebben met diversiteit; je hebt ze nu allemaal een reden gegeven om Wicked op de brandstapel te zwieren. Natuurlijk zijn er altijd mensen die domme dingen zeggen of slechte bedoelingen hebben, maar dit was niet zo’n geval. Dit was EEN FAN, een bewonderaar, die enthousiast was over de film en iets wilde bijdragen. En hoe wordt dat enthousiasme beantwoord? Met een publieke terechtwijzing alsof de fan een misdaad heeft begaan. Als er al iets uitgewist wordt, dan is het de vreugde die fans voelen voor de release van deze film. Good job, Cynthia.

Dus ja, misschien moeten we maar stoppen met praten over de film, zoals jij lijkt te willen. Misschien laten we de laatste trailer links liggen en zetten we de film uit onze agenda. Hoe gaat dat uitpakken? Waarschijnlijk niet zo goed als je denkt voor een film die nog over een paar weken een 120 miljoen dollar in de States zou maken tijdens zijn weekend-release. Ik weet één ding, wat de recette ook moge zijn, het zal een stuk lager zijn dan wat het had kunnen worden. Het broadway-leven mag dan vol drama zijn, dit had ze ons echt kunnen besparen.

1 Comment

  1. Alex

    There is no bad publicity … I guess lol

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *