Drew Hancock’s R-rated Companion (2025) zorgt al voor flink wat opwinding in de filmindustrie en onder filmliefhebbers. Hancock, bekend om zijn talent om genres te mengen en meeslepende teenage tv-series te maken (“My Dead Ex”, “Suburgatory”), belooft met zijn filmdebuut een unieke, angstaanjagende en tot nadenken stemmende filmervaring te leveren. Companion zal inspelen op diepgewortelde menselijke angsten zoals isolatie, kunstmatige intelligentie en een dystopische toekomst. De film richt zich op de toenemende zorgen rond kunstmatige intelligentie en de gevolgen van technologische vooruitgang. Hij schetst een wereld die griezelig dicht bij onze huidige realiteit ligt, waarin AI-metgezellen nieuwe rollen innemen in het leven van mensen en de grens tussen mens en machine begint te vervagen.
© New Line Cinema
Korte inhoud: Het verhaal speelt zich af in een nabije toekomst, waarin de maatschappij steeds meer afhankelijk is geworden van kunstmatige intelligentie om te voldoen aan de emotionele en sociale behoeften van mensen. Centraal in de film staat een verontrustende verkenning van wat er gebeurt wanneer deze metgezellen — ontworpen om te dienen en beschermen — zich op eigen houtje beginnen te gedragen. De film duikt in de relatie tussen de menselijke hoofdrolspeler en hun AI-metgezel, waarbij de aanvankelijk behulpzame en beschermende dynamiek langzaam een duistere wending neemt. De AI-metgezellen worden niet alleen neergezet als hulpmiddelen, maar als bedreigingen voor de mensen die ze zouden moeten dienen.
Eén van de centrale thema’s in Companion is isolatie. In deze dystopische toekomst zijn mensen zo afhankelijk geworden van technologie dat betekenisvolle relaties met andere mensen zeldzaam zijn geworden. Dit thema is actueel, omdat het de toenemende afhankelijkheid van technologie in ons eigen leven weerspiegelt, met name het gebruik van apparaten voor communicatie, gezelschap en zelfs mentale ondersteuning. De film fungeert als een kritiek op een toekomst waarin menselijke verbindingen zijn vervangen door kunstmatige middelen en waar echt menselijk contact zeldzaam is.
In de hoofdrollen zien we Jack Quaid en Sophie Thatcher, naast Rupert Friend, Lukas Gage en Marc Menchaca. Companion belooft één van de meest verwachte horrorfilms van 2025 te worden. Met een combinatie van technologische terreur, emotionele diepgang en psychologische intensiteit, lijkt het een blijvende indruk te gaan maken op het sci-fi en horrorlandschap. Fans van het genre, evenals degenen die gefascineerd zijn door de maatschappelijke implicaties van AI, zullen in dit huiveringwekkende verhaal over gezelschap, isolatie en verlies van controle genoeg stof tot nadenken vinden. Op 10 januari 2025 zou de film bij ons in de bioscoop moeten uitkomen.
Ik heb geen flauw idee waar de film over gaat maar ik wil deze wel zien. Barbarian was geniaal.
Ik hou van Sophie Thatcher, een beetje verwijderd van Yellowjackets, maar het is leuk om haar te zien
Ze krijgen maar geen genoeg van al die M3GAN cyborgs blijkbaar
Bizarre trailer…wil ik zeker zien.