The Bikeriders (2023) *** 4k UHD Blu-ray recensie

De Jeff Nichols motorbendedrama The Bikeriders (2023) van 20th Century Studios, met in de hoofdrollen Austin Butler, Jodie Comer en Tom Hardy, heeft slechts een 35 miljoen dollar weten op te halen wereldwijd. De film kreeg nochtans lovende kritieken op RT met een 81% Fresh Rating. De bioscooprelease stond gepland voor 1 december 2023 maar werd nadien verschoven in 2024 en dat heeft de film geen goed gedaan. De film met een productiebudget van 40 miljoen dollar heeft dus zware verliezen geleden.

© Universal Pictures

Korte inhoud: De film is gebaseerd op het boek met zwart-witfoto’s van Danny Lyon uit 1968 en dus gebaseerd op waargebeurde zaken en vertelt het fictieve verhaal van de motorbende uit het Midwesten in Chicago in 1965, genaamd de Vandals. Austin Butler schittert als Benny, een stilletjes smeulende jongeman die, net als het oudere bendelid en oprichter Johnny (Hardy), onvoorwaardelijk toegewijd is aan de club. Jodie Comer schittert als Kathy, Benny’s vrouw die op jonge leeftijd voor hem viel en worstelt met de gevolgen van Benny’s betrokkenheid bij de groep.

De bende raakt uiteindelijk betrokken bij criminele activiteiten en heeft dus meer weg van de serie “Sons of Anarchy” dan van Easy Rider (1969). In de andere rollen zien we ondermeer Michael Shannon, Boyd Holbrook, Damon Herriman, Beau Knapp, Emory Cohen en Karl Glusman spelen ook de hoofdrol.

Nichols is de regisseur achter films als Loving (2016) en Mud (2012) en heeft al ervaring opgedaan met het werken aan historische films en filmen in het lokale Midwesten. Hij schreef ook het script. Jeff Nichols verliet tevens A Quiet Place: Day One (2024) om deze film te maken. Wat meteen ook opviel waren de accenten in de film. Tom Hardy lijkt hier wel Sean Penn na te bootsen uit We’re No Angels (1989) en op zich vond ik dat wel grappig.

Het is geen slechte film, vooral de vertolking van Austin Butler was solide, maar ik had echt moeite met de karakterisering van Kathy, het werkte gewoon niet voor mij, de dialooglevering was vreselijk. En de uitstekende Michael Shannon wordt jammerlijk onderbenut en Tom Hardy is wel geknipt voor dergelijke rollen. Over het algemeen vond ik het een heel zwak verhaal met weinig tot geen karakterontwikkeling, het voelde alsof een buitenlandse filmmaker een periodefilm maakte over een cultuur waar hij of zij niets van afwisten. De periodelook, locaties en cinematografie was wel goed; soms een beetje flets. De cast bestaat wel uit degelijke acteurs die je bij de les houden, ook al hadden ze heel weinig materiaal om mee te werken.

The Bikeriders is vanaf beschikbaar bij jou thuis op DVD, Blu-ray en 4K UHD.

Review The Bikeriders (2023)
Recensie door op

Beoordeling: 3 / 5

rating

*** The Bikeriders trailer ***


1 Comment

  1. Tashke

    Dé perfecte cast! Ik ben nog niet geheel zeker van het spel met accenten en stem-intonatie, maar dit wil ik zien.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *