Assassin’s Creed: Shadows-trailer overspoeld door lovende botreacties

“When it rains, it pours” en dat is zeker het geval bij Ubisoft na hun tegenvallende release van Star Wars: Outlaws is er nu ook wel iets vreemd aan het gebeuren in de reacties op de YouTube release van hun nieuwste Assassin’s Creed: Shadows-trailer: het zit namelijk vol van lovende botreacties.

© Sony Playstation / Ubisoft

Het was de streamer Asmongold die de kat de bel aanbond. Hij had namelijk opgemerkt dat onder de gloednieuwe trailer van Assassin’s Creed: Shadows verrassend veel lovende commentaren waren die allemaal gelijkaardige profielnamen hadden: voornaam+naam+nummer van 4 cijfers. De commentaren hadden bijna allemaal 5000 likes, hadden zelf geen eigen content of uploads, werden aangemaakt rond dezelfde periode en hadden allemaal een profiel-afbeelding van een knappe dame. Ubisoft heeft nu al die bot-comments verwijderd maar uiteraard was het kalf al verdronken. De meeste van de commentaren door “echte gebruikers” zijn dan ook wel gericht aan hun vermoedelijk “manipulatieve pogingen” om hun eigen game artificieel de lucht in de prijzen. Dislikes zijn uiteraard onmogelijk gemaakt maar na 3 dagen heeft de trailer nog maar 18’000 likes, en dat is voor dergelijke releases toch maar aan de lage kant. De nieuwe GTA VI trailer kon rekenen op 8,9 miljoen likes na 24 uur.

Zit Ubisoft achter de bot-commentaren? Ik denk van wel maar er is geen enkel bewijs, want dergelijke bot-farms zijn externe bedrijven – mogelijks zelfs afkomstig uit India of Azië. Zelfs YouTube zou niet met zekerheid kunnen zeggen wie erachter zit, maar het is wel vreemd dat die bots geen ander motief hebben dan de game op te hemelen. Er zit nergens een link naar een obscure site, noch in de commentaren of op het profiel. Wat we wel kunnen zeggen is dat het niet goed gaat met Ubisoft en dat sinds 2018. Ze brengen weinig tot geen nieuwe IP uit en blijven oude IP uitmelken. Maar zelfs daarin zijn ze lui aan het worden en is de gameplay allesbehalve vernieuwend. En dit vertaalt zich in de dalende verkoopcijfers en de aandelenkoers dat in vrije val is. Op 15 november 2024 zou Assassin’s Creed: Shadows moeten uitkomen en hopelijk zullen ze tegen die tijd het probleem met paarden die zichtbaar lijken te moonwalken in de trailer, hebben opgelost.



3 Comments

  1. Tom

    Ubisoft zal wel niet de enige organisatie zijn die dit doet, laat staan de likes op een video. Veel is fake.

    Reply
    1. Daan

      Het is niet omdat anderen het ook doen dat het ‘ok’ is.

      Reply
  2. Min-Erva

    Hopelijk kopen de bots het spel ook, anders zijn ze de lul.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *