BAFTA zegt tegen non-binaire ster om een gender te kiezen

Ze hebben het misschien niet zo kort gezegd maar daar kwam het toch op neer. Volgens Express.co.uk zal BAFTA zijn uitreikingen niet aanpassen en blijft er een mannelijke en vrouwelijke categorie, net zoals dat het geval blijft in de meeste filmfestivals.

© Home Box Office

In 2020 kondigde de Berlinale aan dat ze de gendergebaseerde prijzen voor Beste Acteur en Beste Actrice zouden vervangen door een genderneutrale prijs voor Beste Hoofdrol en Beste Bijrol. Dit was een belangrijke stap richting meer inclusiviteit voor non-binaire acteurs. En het Toronto International Film Festival (TIFF) is hierin gevolgd. Toch zijn ze uitzonderingen en blijven de meeste filmfestivals hun tradities behouden. En dat heeft BAFTA ook duidelijk gemaakt ook al zullen ze over de situatie nadenken – wat eigenlijk wil zeggen, we gaan er nog eens over praten binnen een paar jaar.

Non-binaire mensen zijn personen die zich niet uitsluitend identificeren als man of vrouw. De term “non-binair” verwijst naar het feit dat hun genderidentiteit buiten het traditionele binaire systeem valt, waarin mensen meestal worden ingedeeld als ofwel mannelijk ofwel vrouwelijk. Sommige non-binaire mensen voelen zich ergens in het midden, terwijl anderen zich volledig buiten het binaire systeem plaatsen. Non-binaire mensen kunnen voorkeuren hebben voor bepaalde voornaamwoorden, zoals “hen/hun” in het Nederlands of “they/them” in het Engels. Het respecteren van iemands voornaamwoorden is een belangrijke manier om hun genderidentiteit te erkennen. Sommige non-binaire mensen beschouwen hun genderidentiteit als fluïde, wat betekent dat het in de tijd kan veranderen. Ze kunnen zich op verschillende momenten meer mannelijk, vrouwelijk, of anderszins voelen.

Er zijn een handvol non binaire acteurs in Hollywood, gaande van Asia Kate Dillon (Billions, Orange Is the New Black”), Emma Corrin (The Crown, Deadpool & Wolverine), Bex Taylor-Klaus (Scream tv-series), Sara Ramirez (Grey’s Anatomy), Bella Ramsey en Emma D’Arcy. Op IMDB staan ze nog steeds als ‘actor’ of ‘actress’ en velen van hen hebben al awards gewonnen in een welbepaalde gender categorie, maar de toekomst ziet er ingewikkeld uit.

Persoonlijk vind ik dat BAFTA de juiste keuze heeft gemaakt. Je kan geen situatie hebben waarin een acteur een beetje gaat shoppen in welke gender-categorie hij of zij meer kans maakt om te winnen, ook al ben ik me ervan bewust dat een deel van de bevolking zich niet wil vastpinnen aan een gender. En een aparte categorie maken is wat bizar als je weet dat slechts een handvol acteurs naar buiten zijn gekomen als non-binair. En wanneer je iets als de Berlina wil doen, loop je het risico dat zowel acteurs of actrices op een welbepaald jaar vergeten worden, net zoals dat het geval was bij de Ensors.

4 Comments

  1. Mpesto

    Maak gewoon een Acteurs categorie met twee prijzen ‘zilver en goud’ en laat 10 nominaties toe in plaats van 5, en als er toevallig 10 mannen of vrouwen zijn, dan is het ook maar zo.

    Reply
  2. Jani

    Wel grappig eigenlijk.

    Reply
  3. Blackberry

    Je geeft hun wel de keuze maar een aparte categorie maken zal alleen maar zorgen voor nog meer uitzonderingen en dan zal je shows hebben die veel langer zal duren dan nu al het geval is met die oneindig veel categorieën.

    Reply
  4. Hulk

    Award show afschaffen, nobody cares.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *