Site icon De FilmBlog

Godzilla x Kong: The New Empire (2024) ** 4k UHD recensie

Godzilla x Kong: The New Empire (2024) biedt een spektakel van monsterlijke proporties, maar faalt op vrijwel elk ander vlak. De film leunt zwaar op zijn belangrijkste aantrekkingskracht: de verbluffende gevechten tussen Godzilla en Kong, waarbij de twee titanen het opnemen tegen nieuwe dreigingen. Deze actiescènes zijn visueel adembenemend en leveren een overvloed aan explosies, mostergevechten, en stad-verwoestende chaos die liefhebbers van het genre zeker zullen bekoren. Helaas blijven de menselijke personages oppervlakkig en weinig boeiend, enkel aanwezig om de monsters van het ene gevecht naar het andere te begeleiden.

© Warner Home Video

Korte inhoud: De film volgt het epische team van de iconische titanen Godzilla en King Kong terwijl ze worden geconfronteerd met een nieuwe en angstaanjagende bedreiging voor de aarde. Na hun vorige gevecht hebben Godzilla en Kong zich teruggetrokken in hun respectievelijke territoria. Een reeks mysterieuze trillingen en natuurrampen luiden echter het ontwaken in van een eeuwenoude en machtige titan, bekend als The Empire, die zowel monsters als mensen dreigt te domineren. Godzilla en Kong realiseerden zich dat ze zich moesten verenigen om dit ongekende gevaar het hoofd te bieden en zetten hun meningsverschillen opzij. De film bevat adembenemende veldslagen en verbluffende visuele effecten terwijl de twee reuzen botsen met The Empire in een reeks epische confrontaties. Nu het lot van de wereld op het spel staat, wordt de alliantie van Godzilla en Kong op de proef gesteld in een spannende achtbaan van vernietiging en moed.

Het verhaal, hoewel op het eerste gezicht eenvoudig, wordt zo complex gepresenteerd dat het moeilijk te volgen is. De vele clichés en overhaaste plotwendingen dragen niet bij aan een beter narratief. Geweld is de kern van de intense monstergevechten, en het zijn vooral de CGI-effecten waar de film op leunt. Kong verscheurt monsters en consumeert andere wezens, terwijl Godzilla’s aanvallen leiden tot explosieve bloedbaden.

Aangezien de monsters zelf niet spreken en enkel communiceren via gebarentaal, zijn de dialogen van de menselijke personages beperkt en bestaan ze voornamelijk uit oppervlakkige uitroepen in de stijl van: “shit” en “ass”. Een positief aspect is de opname van gebarentaal, wat enige representatie biedt voor de dovengemeenschap. De film raakt thema’s aan zoals empathie, moed en samenwerking, maar deze boodschappen worden vaak overschaduwd door de overweldigende actie. Wat betreft de acteurs — Rebecca Hall, Brian Tyree Henry en Dan Stevens — doen wat ze kunnen met het magere materiaal dat hen is gegeven, maar je kunt je afvragen of de financiële compensatie opweegt tegen de mogelijke schade aan hun reputatie. Kaylee Hottle, nog jong en met ruimte om te groeien, toont helaas op dit moment nog niet de acteerkwaliteiten die de film nodig heeft. Je zou verwachten dat een film met een budget van 150 miljoen dollar meer zorg zou besteden aan casting, maar hier is duidelijk een misser gemaakt.



© Warner Home Video

De regie was in handen van Adam Wingard, die ook al Godzilla vs. Kong (2021) had geregisseerd. Het is een filmmaker van het niveau van een Roland Emmerich, die het vooral moet hebben van de visuele effecten, in tegenstelling tot generatiegenoten zoals Fede Alvarez die naast het visueel spektakel ook nog eens karakters kunnen neerzetten en een goed verhaal vertellen. Adam heeft het script geschreven met Terry Rossio en Jeremy Slater.

Er bestaat geen twijfel dat Godzilla x Kong: The New Empire in de smaak zal vallen bij de hardcore fans van het MonsterVerse, net zoals de Transformers hun eigen toegewijde publiek hebben. Echter, voor wie geen deel uitmaakt van deze fanbase, blijft er weinig over om van te genieten. Het dunne plot en de wegwerpkarakters dragen nauwelijks bij aan een bevredigende kijkervaring en werken eerder verveling in de hand. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan Godzilla Minus One (2023), een film die op alle fronten superieur is aan deze sequel, met een sterk verhaal en meeslepende menselijke personages, om nog maar te zwijgen van de bekroonde visuele effecten. Een Godzilla-film die werkelijk weet te raken. Desondanks heeft deze “Godzilla vs. Kong” een indrukwekkende 570 miljoen dollar opgebracht, wat bewijst dat er nog steeds een enorm publiek is voor dit soort spektakel. Godzilla x Kong: The New Empire is vanaf verkrijgbaar op Prime video, Google, YouTube, iTunes, Rakuten, Telenet, BeTV en op DVD, Blu-ray en Steelbook 4K UHD.


Review Godzilla x Kong: The New Empire (2024)
Recensie door op

Beoordeling: 2 / 5

Exit mobile version