Er zijn twee Steven Spielberg’s; de ene is gekend voor zijn aangrijpende drama’s (Shindler’s List, Bridge of Spies, Munich, Lincoln, Amistad, …) de andere is gekend voor zijn ontspannende Hollywood popcorn (Jaws, Indiana Jones, E.T., Minority Report, … ). Deze Ready Player One (2018) behoort tot de tweede categorie, en het is een dolle rollercoasterrit geworden die elke generatie probeert aan te spreken en daar verdomd goed in slaagt.
Korte inhoud: In het jaar 2045 ontsnapt de geïsoleerde tiener Wade Watts (Tye Sheridan) van zijn saaie bestaan wanneer hij inlogt op OASIS, een wereldwijd gebruikte virtuele utopie waar gebruikers idyllische alternatieve levens kunnen leiden. Als Halliday (Mark Rylance), de excentrieke miljardair die OASIS heeft verzonnen komt te overlijden, stelt hij zijn enorme fortuin beschikbaar aan de winnaar van een grote virtuele schattenjacht. Wade gaat als een van miljoenen gamers op jacht naar de schat en moet het al snel opnemen tegen grote bedrijven en andere tegenstanders die er alles aan doen om de schat het eerst te vinden. Wade weet zich al snel te omringen door een groepje vrienden, Art3mis (Olivia Cooke), Aech (Lena Waithe), Sho (Philip Zhao) en Daito (Win Morisaki). Zij worden op de hielen gezeten door IOI, een bedrijf onder leiding van Sorrento (Ben Mendelsohn), die over lijken zal gaan om deze drie sleutels te bemachtigen.
De film is gebaseerd op de succesvolle roman van Ernest Cline en in scenario gegoten door Zak Penn (Last Action Hero, The Avengers, X2, The Incredible Hulk). Het verhaal laat ons twee werelden zien; enerzijds een troosteloos bestaan van een grote arme bevolking tegenover een rijke en machtige corporate minderheid, en anderzijds een meer hoopvolle virtuele wereld genaamd de OASIS waarin iedereen zijn toevlucht kan vinden uit hun miezerig bestaan en in de huid van hun eigen creatie. In deze wereld kunnen ze zelfs geld verdienen en voor velen heeft deze wereld hun gehele bestaan overgenomen. Uiteindelijk is het verhaal geworden over vriendschap en het smeden van vriendschappen en hoe je iets kan bekomen door de krachten samen te bundelen. Misschien zou ik hier stoppen met lezen om ***spoilers*** te vermijden.
De film is enerzijds live-action en anderzijds motion capture animatie in de stijl van de Avatar films. In tegenstelling tot Avatar is deze wereld toch net iets meer geflipt en doordrenkt van de pop-cultuur: van The Shining, Alien tot King Kong en Silent Running, of nog van Buckaroo Banzai en Akira tot Back to the Future met de Zemeckis-cube en de Delorian via Monty Python met de ‘holy hand grenade of antioch’, stuk voor stuk films die onze cultuur vorm hebben gegeven. Ook heel wat films die Spielberg zelf hebben geïnspireerd, zoals de scènes die zich afspelen in het Kubrickiaanse Overlook Hotel uit The Shining (1980). Dit moet voor de regisseur toch iets speciaals geweest zijn gezien hij in die periode goed bevriend was met Kubrick en hij deze productie wel goed kent. Voor de toeschouwers die zijn opgegroeid met The Shining zijn deze scènes veruit het beste van de film.
Het is een Spielberg film en samen met zijn Director of Photography Janusz Kaminski hebben ze een verbluffende virtuele wereld gecreëerd die zijn inspiratie toch heeft gezocht in de game-wereld. Ongeacht of je al dan niet behoort tot de doelgroep voor dit type film, zal je ongetwijfeld verwijzingen herkennen en ervan genieten (en al zeker zij die geboren zijn in de jaren 60-70-80). Het is tevens een film die jullie gezien moeten hebben op een IMAX scherm in 3D! Inderdaad, jullie lezen het goed, dit moet zowat onze eerste review zijn waarin we de 3D als een toegevoegde waarde omschrijven.
Dit is een popcorn film en wanneer je afdaalt in de utopische wereld van Oasis wil je deze sprong echt wel zelf beleven en bijgevolg versterkt de derde dimensie dit gevoel – net zoals dat het geval was bij Avatar. Spielberg beschouwt deze film als de derde moeilijkste productie uit zijn carrière na Jaws, en Saving Private Ryan. Hij zou er 3 jaar aan gewerkt hebben terwijl hij ook bezig was met BFG, Bridge of Spies en The Post. Voor de shooting zelf heeft hij wel anderhalf jaar genomen en ILM heeft nadien nog 1500 digitale effecten gecreëerd.
Mijn vrees gaandeweg de film was dat het uiteindelijk een montage zou worden van pop-cultuur referenties, gezien de karakter-ontwikkeling toch niet meteen op de voorgrond kwam. Na de film wist ik eigenlijk bitter weinig van het hoofdpersonages of vele van de neven-personages. Ook het verhaal op zich was vrij lijnrecht. Hoe dan ook, het is een film voor geeks en ik was er wild van. Ik geloofde in de echte wereld en de virtuele wereld. Dit is zowat de ultieme popcorn film!
© 2018 Warner Bros.
Het is inderdaad een overkill aan referenties, maar het werkte allemaal voor mij. Ja er is veel geknipt in het werk van Ernest Cline maar Spielberg heeft nu een film van 140 minuten en langer had misschien net iets teveel van het goede geweest. Met een geweldige score, solide vertolkingen, een leuk uitgangspunt met leuke neven-verhalen en een conclusie die je voelt als verdiend en bevredigend. Ready Player One is alles wat je zou willen van een kaskraker van Steven Spielberg. Ja, het heeft zijn problemen, maar ik daag je uit om een wereld te creëren waar een film als deze perfect zou kunnen zijn. Voor alles wat het wil bereiken, is Ready Player One een geweldige filmervaring.
Ready Player One is vanaf 8 augustus beschikbaar op 4K Ultra HD, 3D Blu-ray, Blu-ray, DVD en Video on Demand! Zoals gewoonlijk bij Spielberg films is er geen audio-commentaar, maar wel een pak extraatjes gaande van filmpjes over de speciale effecten, een blik op de inspiratiebronnen uit de jaren ’80 en blik op het verhaal.
Beoordeling: 4 / 5
Recensie door Dave op 5 augustus 2018
*** Ready Player One trailer ***
De film zit vol met verwijzingen en ik denk dat heel jonge mensen geen enkele van die verwijzingen zal snappen en sechts overblijven met een wat mager verhaaltje met 3 sleutels en een cliché-karikatuur van een gamer.
Eindelijk nog eens een goeie Spielberg!
Het hele verhaal is zalig verfilmd, zoals je wel kan verwachten van Spielberg, waarin je in een virtuele wereld naadloos verloopt in de realiteit. Knappe referenties, echt een film voor filmliefhebbers.
Ready Player One is echt een verademing, bijzonder origineel en briljant in beeld gebracht. Het deed me zelfs wat denken aan heel wat 80’ties film – en dat los van alle referenties. Ook de soundtrack was geweldig, het einde duurt misschien wel lang. Wil ik zeker terug zien.