Site icon De FilmBlog

Trek ten strijde met samurai en gladiatoren in For Honor

Eén van de games van het moment is zonder twijfel For Honor (2017), de eeuwige strijd tussen de Ridders, de Vikingen en de Samoerai. Het game werd begin dit jaar uitgebracht op Playstation 4, Xbox One en Windows PC. Hier is de officiële site.

Spelers treden in de voetsporen van drie machtige facties – de dappere Ridders, brute Vikingen en raadselachtige Samoerai – vechtend tot de dood op intense en realistische slagvelden. For Honor maakt gebruik van Art of Battle, een innovatief vechtsysteem dat spelers volledige controle over hun krijgers geeft. Met unieke vaardigheden en gevechtsstijlen van elke Held, kunnen zij elke vijand die hun pad kruist op de knieën dwingen.

Voor de lancering van For Honor hadden al meer dan 6 miljoen spelers de game in bètafases gespeeld. In totaal zijn er daardoor al voor release 2 miljard minuten gespeeld. De For Honor Open Beta was bovendien de grootste PC bèta ooit voor Ubisoft, met maar liefst 1,8 miljoen spelers.

In For Honor symboliseert de Faction War het aanhoudende conflict tussen de Ridders, Vikingen en Samoerai. Spelers strijden voor hun favoriete factie. Elk multiplayer-gevecht in For Honor heeft invloed op de wereld. Spelers verdienen War Assets op basis van hun persoonlijke prestaties tijdens de gevechten. Deze War Assets gebruiken spelers dan om gebieden te veroveren of te verdedigen. Spelers strijden voor hun factie tijdens het competitieve multiplayerseizoen, dat 10 weken duurt. Alle For Honor spelers ontvangen beloningen gebaseerd op de prestaties van hun factie. Aan het einde van ieder seizoen start de Faction War opnieuw.

Extra content, inclusief nieuwe helden, maps en wapens werden na de lancering over de drie seizoenen verspreid. Zo hebben we de Shinobi gehad, de stille krijgers. Ze gaan geruisloos op de vijand af en doden met precisie dankzij een leven lang gedisciplineerde training. Ze maken gebruik van de traditionele Japanse Kusarigama. Ook de Centurions hebben hun intrede gemaakt. Deze krijgers zien het slagveld als een schaakbord. Door gebruik te maken van de Gladius geraken ze gemakkelijk langs de verdediging van de vijand, dit door middel van strategische korte-afstandsgevechten.

Daarnaast zijn er nog Highlanders, geduldige Helden die gebruikmaken van twee verschillende vechtmodi. Hun verdedigende houding laat toe dat ze de tegenaanval inzetten en terugslaan. Met hun aanvallende houding ontketenen Highlanders ten koste van hun verdediging hun dodelijkste aanvallen. Het wapen van de Highlanders, de gigantische claymore, is het grootste zwaard van de game en voorziet de gebruiker van een dodelijke combinatie van kracht en reikwijdte. Alsook Gladiatoren die hun dagelijkse kost verdienen door, zwaaiend met hun drietand en schild, hun vijanden te doden. Ze dragen weinig uitrusting, waardoor ze hun tegenstanders kunnen slaan en de perfecte gelegenheid creëren om hen verder aan te vallen. Door hun grotere uithoudingsvermogen en gereduceerde cooldowns, zijn Gladiatoren behendige en gevaarlijke vijanden. De Middeleeuwen zijn een gedroomde periode voor filmmakers alsook game-ontwikkelaars, want het bezit niet alleen het heroïsche aspect van ridders en kastelen, maar het gaat er tevens heel bruut aan toe en dit is meteen ook een stuk leuker om als toeschouwer te beleven vanop een veilige afstand.




© 2017 Ubisoft Entertainment. All Rights Reserved.

Dit game is – in tegenstelling tot gelijkaardige historische vechtgames – vooral bedoeld voor multiplayer. Er is een single player modus, maar deze is echt wel kort. Je zou de single player zelfs kunnen beschouwen als een uit zijn voegen gebarsten tutorial van hoe je de multiplayer moet aanvangen. En het kan zeker handig zijn om het zwaardvechten onder de knie te krijgen. De combat-mode van For Honor is namelijk een stuk complexer dan je in eerste instantie zou denken. Alles draait hem rond het zoeken naar de juiste hoek om aan te vallen. Tijdens elk combat verschijnt er een schildje naast jouw karakter die laat zien welke hoek je aan het verdedigen bent. Het ligt dus voor de hand dat wanneer je aanvalt je zal slaan in de hoek waar de tegenstander niet verdedigt. Het is dus niet een kwestie om simpelweg de ‘hit’ knop herhaaldelijk in te duwen. Je moet je hoofd er toch wel bijhouden en timing en strategie zijn van enorm belang. Er zijn ook nog eens combo’s en deze verschillen van karakter tot karakter.

Wat ik een beetje als minpunt ervaar is dat de karakters nogal lomp en traag zijn. Anderzijds is de game voornamelijk toegespitst op de één-tegen-één combat, dus wanneer je 2 of 3 vijanden rond je staan maakt je niet zo heel veel kans om te overleven. Ook zijn er soms aanvallen die niet aankomen, terwijl dit wel had ingevoerd – maar dit zou ook een probleem met de server kunnen zijn. Verbindingen worden nu via spelers geregeld en hiermee heb je opnieuw te doen met de versleten host-migration.

Kortom, For Honor is een solide game met sfeervolle decors en heftige karakters. De combat-mode is datgene waar alles om draait en deze is zeker de prijs van het spel waard. Ook het feit dat er nieuwe technieken zijn voor elk karakter, maakt het allemaal des te leuker. Aan technische kant zijn er wat mankementjes, maar niets wat echt op de zenuwen zal werken. En wie weet worden deze met alle updates wel opgevangen en hersteld.


Beoordeling: 3.5 / 5

Recensie door op 5 september 2017

 


*** For Honor trailer ***

Exit mobile version