En hier is nog een film gebaseerd op waar gebeurde feiten. Het uitgangspunt is in ieder geval heel voor de hand liggend: een jonge man zoekt naar de familie van wie hij was gescheiden. Toch zijn de gebeurtenissen in Lion (2016) zo onwaarschijnlijk dat je toch wat verrast bent over hoe het leven van Saroo Brierly, zich heeft ontvouwen.
Korte inhoud: Een 5-jarige Indiase jongen raakt verdwaald in de straten van Calcutta, duizenden kilometers van huis. Hij overleeft vele uitdagingen waarna hij door een stel in Australië wordt geadopteerd door John (David Wenham) en Sue Brierley (Nicole Kidman). 20 jaar later besluit Saroo Brierley (Dev Patel), die nu in Melbourne studies volgt voor hotel management, op zoek te gaan naar zijn verloren familie. Hij heeft er ook een relatie met de Amerikaanse studente Lucy (Rooney Mara)
Lion is de debuutfilm van Garth Davis, en het script is van de hand van Luke Davies. De film werd genomineerd voor 6 Oscars (Beste Film, Beste Acteur, Beste Actrice, Beste Script, Beste Cinematografie en Beste Muziek). Het is een emotionele prent die je niet onberoerd zal laten. Het zou dus wel eens kunnen dat je een traan voelt rollen over je wang.
De film is grofweg opgedeeld in twee verschillende delen. In de eerste helft zien we de kleine Saroo, briljant gespeeld door Sunny Pawar, die samen met zijn moeder en oudere broer in een arm landelijk dorp in India leeft. Zijn oudere broer, Guddu, is werkzaam in verschillende vreemde baantjes om hun familie te ondersteunen. Saroo is enthousiast en wil helpen, maar dat is tegen de zin van Guddu. Uiteindelijk zien we dat de broer toch Saroo meeneemt naar een treinstation en vertelt hem te wachten terwijl hij ziet naar een baan. Saroo valt in slaap en wordt in het midden van de nacht wakker in een verlaten treinstation. Hij roept naar zijn broer en stapt uiteindelijk op een diensttrein die hem duizenden kilometers weg van zijn huis brengt. Hij beland in een weeshuis die veel weg heeft van een gevangenis. Uiteindelijk wordt hij geadopteerd door de Brierley’s.
© Entertainment One Benelux
Een kleine jump in tijd brengt ons naar het tweede gedeelte van de film. Saroo is een echte Australiër geworden, en heeft alle banden met India verbroken tot het moment komt wanneer hij de kans ziet zijn broer en moeder te kunnen opsporen. Op dit ogenblik verliest de film een beetje van zijn drama en vervallen we wat in clichés met Dev Patel die humeurig, depressief en in strijd is met zichzelf. De vraag die zich meteen opdringt is of de zoektocht naar zijn echte moeder betekent dat hij ondankbaar is tegenover zijn adoptieve moeder, maar de film lijkt zich meer bezig te houden met het proces van de moeders te vinden (via Google Earth), dan met wat zich binnenin de karakters afspeelt. De emoties lijken vaal geforceerd in plaats dat ze gegroeid zijn door omstandigheden en conflicten. Toch zijn de laatste scènes echt wel pakkend.
Ik zou niet zeggen dat Lion een ongelijke film is, maar uit technisch oogpunt is het eerste deel van de film, met de jonge Saroo in vrijwel dialoogvrije scènes in de straten van Calcutta. Regisseur Garth Davis houdt de camera en het publiek op afstand van de jonge Saroo, waardoor deze sequentie een documentair karakter heeft. Elke onwaarschijnlijke ontmoeting die jonge Saroo heeft lijkt schokkend geloofwaardig. En dat kan ik spijtig genoeg niet zeggen van het tweede gedeelte van de film. Dev heeft een paar goede scènes en Nicole Kidman zit echt wel sterk in haar rol. Mara daarentegen loopt hier wat verloren. Het is uiteindelijk een hartverwarmend verhaal en de gevoelens lijken niet gedwongen. Toch voelt het aan of je dit allemaal al eens gezien hebt, maar Lion is hoe dan ook de moeite om te zien, en ondertussen is de DVD en Blu-ray beschikbaar.
Beoordeling: 3.5 / 5
Recensie door Dave op 1 juli 2017
Met al die Oscar-buzz moet ik toegeven dat ik er meer van heb verwacht. Het eerste deel is meeslepend, de tweede helft iets minder. Wel sterk acteerwerk.