Het is lange tijd geleden dat ik nog zo onder de indruk was van een DC film als bij deze Wonder Woman (2017), briljant in beeld gezet door Patty Jenkins (Monster), die meteen Kathryn Bigelow zal vervangen als mijn favoriete actie-regisseuse.
Korte inhoud: De Amazoneprinses Diana (Gal Gadot), dochter van Hippolyta (Connie Nielsen), is opgegroeid in het weelderige tropische eiland Themyscira, thuisbasis van de Amazonen en opgeleid door Antiope (Robin Wright). Een ras van vrouwelijke krijgers die door Zeus op de berg Olympus geschapen werden ter verdediging van het rijk nadat Ares, de God van de oorlog, nijd en jaloezie in de harten van de mensen had gestoken. Zeus liet een geheim wapen achter, de Godkiller, in wat iedereen denkt een zwaard te zijn. Diana gelooft dat Ares is teruggekeerd, wanneer Duitse soldaten verzeilt geraken op het eiland. Een Amerikaanse spion die ze uit het water heeft kunnen redden vertelt haar over de tweede Wereldoorlog die terreur en vernieling zaait. Diana beslist om met hem mee te gaan naar het front.
De geruchtenmolen die wees op een puinhoop, konden niet verder van de waarheid zijn. Er was in het begin veel kritiek op het personage van Wonder Woman die in vorige adaptaties voor televisie er eigenlijk maar lullig uitzag, en toen was er nog kritiek op Gal Gadot, die misschien niet de meest geschikte actrice was voor de rol. Wel Gadot zet wat mij betreft een schitterende rol neer als Amazone krijger. Ze is van Israëlische afkomst en heeft dus een dik accent, maar dat is helemaal niet erg, integendeel. Daarnaast is ze een vrouw van wie je gelooft dat ze een vent zou kunnen uitschakelen in een handgevecht. Komt daar nog bij dat ze er geweldig uitziet, en het zeker niet moet hebben van haar boobs of billen. Na deze film zal ze niet meer weg te branden zijn van het witte doek. Wonder Woman zou wel verbannen zijn in Libanon, omdat Gadot nog een legerdienst achter de rug heeft gehad in het Israëlisch leger, maar niemand ligt hier echt van wakker. De film heeft ondertussen al een recette van 460 miljoen dollar opgehaald met een productiebudget van 149 miljoen.
Maar uiteraard is veel te danken aan regisseuse Patty Jenkins, die dit Wereldoorlog I drama heeft kunnen omzetten tot een leuke rollercoaster met een personage waar je als toeschouwer snel verzot op wordt. Het zijn niet alleen de wapens van Wonder Woman, maar tevens ook de zalig outfit, maar bovenal de uitstraling van Gadot die bijzonder aanstekelijk was. Jenkins wist perfect welke wereld zou passen bij haar personage, en hoe je haar superkrachten geloofwaardig kon maken. De wereld heeft iets steampunk achtig en de fans van games als Dishonored zullen hier plezier aan beleven, ook al is de stijl niet volledig doorgetrokken en is er voldoende ruimte voor een Justice League crossover, … iets wat uiteindelijk de bedoeling was. Wonder Woman begint immers met een bericht die Diana ontvangt van Bruce Wayne met een foto.
De vertolking van Gadot had misschien niet zoveel vonken gegeven zonder een goede tegenspeler, en Chris Pine levert voortreffelijk werk als de Amerikaanse welgemanierde en heldhaftige spion. Hij is de perfecte romantic interest en wat bijzonder goed werkt is dat de film op geen enkel moment een ‘damsel in distress’ moment heeft. Integendeel, Diana is de superheldin. Zij heeft in essentie de hulp van niemand nodig, maar zij is niet ongevoelig voor de charmes van Steve Trevor. En tussen beide voel je meteen de chemie werken. Daarnaast hebben we een multiculturele cast met een Brit, Charlie (Ewen Bremner), de Arabische Sameer (Saïd Taghmaoui) en een Indiaan (Eugene Brave Rock).
Er zijn niet zo heel veel minpunten. Het is een schitterende comic adaptatie die volledig doet wat het hoort te doen. Mocht ik al een puntje van kritiek hebben, dan zou ik opmerken dat ik de villain Ludendorff (Danny Huston) misschien iets meer diepgang mocht hebben. De acteur is gekend voor zijn villain rollen, maar wordt spijtig genoeg teveel getypecast. En hier speelt hij iets teveel de cliché Duitse-officier. Een tweede puntje van kritiek is dat de gevechten niet altijd een even doeltreffende choreografie hebben, ook al zijn er wel kippenvel momenten in deze prent met Wonder Woman die ten strijde trekt tegen de Duitsers om zo een dorp te bevrijden. Toch mocht de film het wel doen met iets minder cgi wat mij betreft.
Kortom, ik heb met deze film weer hoop gekregen in de DC Comics. Veel lof aan scenarist Allan Heinberg die een goede balans wist te vinden tussen actie en lichte humor, zonder het verhaal te verzwakken. Een dikke pluim aan het adres van actrice Gal Gadot die zwanger was tijdens bepaalde shots (dit te wijten aan de reshoots die de planning wat in het honderd bracht). Maar alle eer gaat toch naar Patty Jenkins, die de film eigenlijk al had moeten maken in 2005. Zij was de perfecte vrouw om dit verhaal naar het witte doek te brengen. Het is tevens 12 jaar geleden dat we nog een superhero film hadden met een vrouw, en dat was het oerslechte Elektra (2004).
Volgende week op 11 oktober 2017 komt Wonder Woman uit op Blu-ray, Blu-ray 3D, 4K UHD, DVD en Video on Demand! En dat met heel wat extraatjes! Zoals een epiloog, making of filmpjes, gag reel en deteled scenes. Spijtig genoeg geen audio-commentaar van de regisseur, maar anderzijds krijgen we wel heel wat inzichten via de ‘directors Vision’ filmpjes.
Beoordeling: 4 / 5
Recensie door Dave op 6 oktober 2017
*** Wonder Woman trailer#2 ***