Vorig jaar in de selectie van ‘Un Certain Regard’ op het Filmfestival van Cannes waar Captain Fantastic (2006) de regieprijs wegkaapte, een Oscarnominatie voor Viggo Mortensen en een paar weken screentijd in de Belgische bioscoopzalen, de kans is klein dat Captain Fantastic helemaal aan uw aandacht is ontsnapt. Gelukkig maar, want deze film is bovenal een zeer mooie film. Mooi wat betreft de inhoud en boodschap, maar ook mooi op het vlak van de beelden.
Korte inhoud: Ben (Viggo Mortensen) woont met zijn vrouw Leslie (Trin Miller) en hun zes kinderen in een onherbergzaam natuurgebied in het noordwesten van Amerika. Daar hebben ze de ideale wereld gecreëerd om hun kinderen op te voeden tot pientere denkers en hen te trainen in overlevings- en gevechtstechnieken. Het is een onconventionele opvoeding maar Ben en Leslie zijn rotsvast overtuigd van hun pure, non-conformistische leven.
Leslie kampt echter met gezondheidsproblemen waardoor ze een aantal maanden geleden naar de buitenwereld is teruggekeerd. Op een dag krijgen Ben en Bodevan (George MacKay), Kielyr (Samantha Isler), Vespyr (Annelise Basso), Rellian (Nicholas Hamilton), Zaja (Shree Crooks) en Nai (Charlie Shotwell) echter dramatisch nieuws. De depressieve Leslie is er eindelijk in geslaagd om zelfmoord te plegen.
Leslies vader Jack (Frank Langella) beslist om de excentrieke Ben en zijn kroost niet uit te nodigen op de begrafenis. Jack acht Ben immers verantwoordelijk voor de dood van zijn dochter. Dit zeer tegen de zin van Ben zelf die de laatste wens van zijn boeddhistische vrouw – namelijk niet begraven worden maar gecremeerd – wil inwilligen. Ben en de kinderen besluiten toch naar de uitvaart te gaan, ook al weten ze dat ze niet met open armen ontvangen zullen worden.
Captain Fantastic kijkt als een modern sprookje waarin we het eerste half uur beleven door de ogen van het gezin dat in de bossen van noordwest Amerika hun biotoop heeft gemaakt. De kinderen leren zowel om herten te doden en klaar te maken, in weer en wind glibberige rotsen te beklimmen als zelfstandig denken. Ze lezen geen kinderboeken maar wel ‘Lolita’ of ‘De gebroeders Karamazov’. Ze discussiëren over Mao en Pol Pot en vieren Noam Chomsky-dag.
Wanneer de kinderen in een oude, gammele bus op weg gaan naar hun grootouders Jack en Abigail (Ann Dowd) zien we de wereld door hun ietwat wereldvreemde ogen en zien we zo de huidige westerse consumptiemaatschappij door andere ogen. De kinderen weten bijvoorbeeld niet wat coca cola is. “Poisoned water”, antwoordt Ben. Het maakt de kinderen wereldvreemd en naïef, maar ook heerlijk puur, onschuldig en aandoenlijk.
Dat wordt benadrukt door de prachtige acteerprestaties. De kinderen spelen allemaal met een ongelooflijke naturel en je gelooft ieder van hen. Verder springt vooral Viggo Mortensen er torenhoog bovenuit. Mortensen speelt hier een van de beste rollen van zijn leven en deze rol van hippie past hem als gegoten. Wanneer Mortensen in zijn knalrode trouwkostuum op de begrafenis van zijn vrouw arriveert, wil je hem als kijker vooral een goede knuffel geven.
Foto’s door Cathy Kanavy © Cinéart / Bleecker Street
Matt Ross heeft de film zowel geregisseerd als het scenario geschreven. Voor zijn regie werd hij dus bekroond in Cannes. Captain Fantastic is na 28 Hotel Rooms uit 2012 zijn tweede langspeelfilm. De regie van Ross is ingetogen en hij geeft zijn acteurs alle kans om te schitteren. Het verhaal is evenwichtig opgebouwd en de film blijft boeien tot het einde.
Je hoeft het niet eens te zijn met de opvoedingstechnieken van Ben en Leslie, maar Captain Fantastic toont ook pijnlijk hoe de westerse opvoeding niet onfeilbaar is als Ben en de kinderen op bezoek zijn bij Bens zus Harper (Kathryn Hahn) en haar man Dave (Steve Zahn). Hun kinderen staren de hele tijd op hun schermen en weten niet wat de Amerikaanse grondwet is. Het doet je denken over beide kanten van het verhaal en dat is de verdienste van Captain Fantastic, het is een film waar je nog een tijdje over blijft nadenken.
Captain Fantastic weet een mooie afwisseling te maken van dramatische scènes en komische scènes, van diepe emoties en hilarische avonturen. De knappe natuurbeelden van het ruige Amerikaanse landschap en de beheerste muziek van Alex Somers maken het plaatje compleet. Het is een ontroerende film die laat zien wat het is om anders te zijn en die vooral een oersterke familieband laat zien. De dvd van Captain Fantastic is inmiddels verkrijgbaar. Daarop helaas geen extra’s.
Beoordeling: 4 / 5
Recensie door Karen op 4 juni 2017
*** Captain Fantastic trailer ***
Geweldig script en fantastisch acteerwerk. Heb hier echt van genoten!