De film die geplaagd was met reshoots heeft toch de pers tevreden kunnen stellen. Star Trek Beyond (2016) van Justin Lin heeft toch zwaar ontgoocheld aan de box-office. Met een productie van 185 miljoen dollar haalde deze prent amper 343 miljoen dollar binnen, en dat is te weinig als je weet dat het productiebudget zo’n slordige 50% was van het totaalbudget.
Korte inhoud: Captain Kirk (Chris Pine), Spock (Zachary Quinto), Scotty (Simon Pegg), Uhura (Zoe Saldana), Bones (Karl Urban), Chekov (Anton Yelchin) en de rest van de bemanning van de Enterprise hebben twee jaar van hun vijf jaar durende missie erop zitten. Ze besluiten te stoppen op een buitenpost van de Federatie om even tot rust te kunnen komen van het werk dat ze verrichten. Daar worden ze echter aangevallen door een vijandige kracht die de naam Krall (Idris Elba) draagt, waardoor de crew vraagtekens begint te plaatsen bij het nut van hun organisatie.
Ik heb het zelf wat gehad met Star Trek films, ook al is het niet allemaal kommer en kwel. Voor een keer heeft J.J. Abrams de regie van de film overgeleverd aan Justin Lin, en misschien maar goed ook want het verhaal van Simon Pegg en Doug Jung vond ik nu ook niet meteen 84% waard op Rotten Tomatoes. Het script is uiteindelijk een puinhoop die net iets te snel van de ene actie scène naar de andere huppelt, met af en toe wel een visueel knappe stunt of explosie, maar niets dat we nog niet eerder gezien hadden.
Kwestie om het sexappeal in de film een beetje te verhogen hebben ze een sexy kick-boxing meisjes alien (Sofia Boutella) aangetrokken, met een electro-camouflage truuk die lijkt gepikt te zijn van een afschuwelijk slechte James Bond film. En in lijn met Guardians of the Galaxy (2014) hebben ze oude popnummers gebruikt (zoals een Beastie Boys nummer) op bepaalde actie-sequenties hip te maken. En als het ook nog eens helpt om vijandige aliens op te blazen is dat meteen ook goed meegenomen. Maar als je al een verhaal hebt waarin twee personen een oud en gigantisch ruimteschip terug in de ruimte kunnen krijgen in een mum van tijd, moet je alles wel met een dikke korrel zout nemen. En daar waar er nog iets van een romantic interest was in de vorige films, is deze compleet vervangen door Fast and Furious crashen van metalen vehikels, iets waar de regisseur een beetje verstand van heeft.
© courtesy of Universal Pictures International
Tot op heden begrijp ik niet de enthousiaste commentaren van de Amerikaanse pers, alsof die allemaal een suikerreisje hadden gekregen naar de filmset. Ik kan zelfs niet geloven dat de die hard Star Trek fans hiermee tevreden zijn. Weg zijn de diepe sociale interacties tussen de verschillende rassen die van zo’n betekenis was in de zorgvuldig uitgeschreven series. Het is een platte actieprent geworden met dure visuele effecten. De villains zijn tevens zo cartoony dan je geen enkel karakter echt serieus kan nemen.
De DVD en Blu-ray van Star Trek Beyond is deze week uitgekomen, met heel wat making of filmpjes, gag reel, maar spijtig genoeg geen audio-commentaar van de regisseur. Komt er een 4de Star Trek film? Ik betwijfel het gezien de tegenvallende cijfers. En misschien maar goed ook.
Beoordeling: 2.5 / 5
Recensie door Dave op 8 december 2016
Het ergste aan deze film is dat er quasi geen karakterdiepgang is, er is ook nergens een geslaagde interactie tussen de personages. Zelfs Spock is saai geworden.
Nr1 was verassend goed, nr 2 was niets bijzonders, nr 3 is gewoon slecht en hopelijk de laatste.
Begrijpt iemand waarom deze film 84% krijgt op Rotten Tomatoes 😮