Nog een film die in België geruisloos op Blu-ray en dvd verschijnt, is Whiskey Tango Foxtrot (2016) (de titel staat voor de afkorting ‘WTF’ in het internationaal militaire alfabet). In de Verenigde Staten kon de film 23 miljoen van zijn budget van 35 miljoen dollar terugverdienen en ook in Europa brak de film geen potten. Dat ligt misschien aan de cast zonder grote publiekstrekkers, maar vooral aan de onevenwichtigheid van de film die zelf niet goed lijkt te weten of het nu een oorlogsfilm of een komedie is. Toch zijn er zeker ook pluspunten aan Whiskey Tango Foxtrot, en dat zijn vooral de look en de cast.
Korte inhoud: Op een dag komt journaliste Kim Baker (Tina Fey) plots tot het besef dat ze een nieuwe draai aan haar leven moet geven. Haar relatie is een sleur, haar job als bureaujournaliste geeft haar totaal geen voldoening meer en de mensen rondom haar lijken veel succesvoller dan zij. Tijdens een meeting vraagt haar baas aan alle ongetrouwde collega’s zonder kinderen of er vrijwilligers zijn om live verslag te doen van de oorlog in Afghanistan.
Baker besluit deze kans te grijpen en een week later landt ze al op de luchthaven van Kabul. Daar wordt ze opgewacht door Fahim Ahmadzai (Christopher Abbott) die haar fixer wordt in de Afghaanse wereld. Logeren doet Baker samen met alle andere journalisten in een bewaakt compound (het funhouse) waar ze vrienden wordt met de enige andere vrouwelijke journaliste in de regio, Tanya Vanderpoel (Margot Robbie).
Al snel ontdekt Baker dat het leven in Afghanistan geen lachertje is, en zeker niet voor een vrouw. Toch besluit ze er volledig voor te gaan en trekt ze zelfs naar het front in de hoop het perfecte verhaal te vinden. Want ondertussen is ook de oorlog in Irak uitgebroken en verhuist Afghanistan naar de achtergrond van het internationale nieuws (de film speelt zich een tiental jaar geleden af). Gelukkig zijn er generaal Hollanek (Billy Bob Thornton) en de Schotse fotograaf Iain MacKelpie (Martin Freeman) die een oogje in het zeil houden.
Whiskey Tango Foxtrot is gebaseerd op waargebeurde feiten. De echte Kim Barker (met ‘R’) schreef in 2011 het boek ‘The Taliban Shuffle: Strange Days in Afghanistan and Pakistan’ over haar ervaringen als reporter in oorlogsgebied. Een week na de release van het boek had Tina Fey reeds een optie op de verfilming genomen. Het was ook al snel duidelijk dat Fey zelf de hoofdrol zou spelen.
Het moet zowat de eerste niet puur komische hoofdrol zijn voor Fey en ze kwijt zich eigenlijk uitstekend van haar taak. Fey zet haar personage goed neer en toont bij momenten hoe het voelt als vrouw in Afghanistan (bijvoorbeeld wanneer ze zelf een boerka moet aandoen om over straat te mogen). Af en toe mag er ook gelachen worden en je voelt dat dit meer Feys natuurlijk biotoop is en ze zelfzekerder acteert in de komische scènes dan in de dramatische scènes.
Comic relief komt ook van het personage van Martin Freeman die met zichtbaar veel plezier een grofgebekte Schotse oorlogsfotograaf speelt. Zijn personage Iain MacKelpie is een adrenalinejunk die flirt met elke vrouw die hij tegenkomt. De interactie en chemie tussen Fey en Freeman is geloofwaardig en vormt de (eigenlijk overbodige) romantische verhaallijn doorheen de film.
Omdat Fey de film produceerde met haar productiehuis Little Stranger had ze inspraak in de keuze van de regisseur. En ze koos er meteen twee, namelijk het duo Glenn Ficcara en John Requa die eerder samen I Love You Phillip Morris en Crazy, Stupid, Love maakten. Je merkt wel dat Ficcaro en Requa iets minder voeling hebben met de dramatischere scènes. Maar verder is dit een redelijk onopvallende regie van de twee.
© courtesy of Paramount Home Entertainment
Visueel ziet de film er prachtig uit, de opnames gebeurden in Albuquerque, New Mexico in een landschap dat veel gelijkenissen vertoont met dat van Afghanistan. Hulde dus voor de setdressers die knap werk hebben afgeleverd. Ook de muziekkeuze is opvallend. Zo worden grote hits als ‘Without You’ van Harry Nilsson of ‘Jump Around’ van House of Pain op oorlogsscènes gemonteerd. Het voelt een beetje raar aan maar je onthoudt het wel.
Tijdens een van de extra’s op de blu-ray zegt een van de castleden dat Whiskey Tango Foxtrot de eerste warmedy uit de filmgeschiedenis moet zijn. Een komische oorlogsfilm dus. En daar ligt ook het grootste probleem van deze film. Whiskey Tango Foxtrot is te weinig grappig om van een geslaagde komedie te spreken maar is ook te soft om een echte oorlogsfilm te zijn. Resultaat is een vrij onevenwichtige film die niet genoeg de diepte opzoekt. Een iets meer kritische toon over de oorlog in Afghanistan en de situatie op het terrein had de film naar een hoger niveau getild. Nu blijft het een aardige film die lekker wegkijkt, maar ook niet lang blijft hangen.
De blu-ray ligt inmiddels in de winkels. Daarop ook enkele korte extra’s zoals een ‘making of’, een setbezoek, korte interviews met cast en crew en deleted en extended scenes.
Beoordeling: 3 / 5
Recensie door Karen op 16 oktober 2016
*** Whiskey Tango Foxtrot trailer ***
Heb hier nog wel van genoten. Looove Tina Fey 🙂
Hahaha! Ik heb nu pas de titel door !