Blair Witch flop luidt misschien wel het einde van de found footage in

Wie had dit ooit kunnen voorspellen na het zien van de veelbelovende trailer van Blair Witch (2016), dat deze film zwaar zou floppen. Volgens de “officiële cijfers” zou de film een productiebudget hebben van 5 miljoen dollar, maar ik vermoed dat de promotie wel een pak hoger lag gezien de vele trailers zelfs bij ons op televisie.

De film werd ook uitgebracht in maar liefst 3121 zalen in de States en Lionsgate had 23 miljoen dollar verwacht tijdens zijn openingsweekend. Wel de reviews vielen zwaar tegen (inclusief de onze) en de film haalde nauwelijks 9,5 miljoen op tijdens zijn openingsweekend. Meer nog, na bijna 3 weken staat de recette in de States op slechts 19 miljoen dollar. En dit is zelfs een pak minder dan de oerslechte vorige sequel Blair Witch film Book of Shadows: Blair Witch 2 (2000), laat staan de originele Blair Witch die met zijn budget van 60’000 dollar zomaar eventjes 140 miljoen dollar ophaalde in de States, met een openingsweekend van bijna 30 miljoen in 3 keer minder zalen.

the_blair_witch_project_1999_poster.jpgbook_of_shadows_blair_witch_2_2000_poster.jpgblair_witch_2016_poster001.jpgparanormal_activity_the_ghost_dimension_2015_poster.jpg

Ik zei in mijn review dat deze film misschien wel eens het einde zou kunnen inluiden van de ‘found footage’ film (er zullen er nog wel zijn, maar steeds minder en groots) en wanneer we de cijfers leggen naast heel wat andere found footage films dan duikt deze Blair Witch aan de staart van de box-office tabel. Zelfs minder goede found footage deden het stukken beter dan de film van Adam Wingard. En bijgevolg kan je je afvragen of dit misschien het einde is van deze irritante rage. Ik mag het hopen, want naast The Blair Witch Project en de eerste [Rec] (2007) was ik allesbehalve een fan van het genre, ooit begonnen met Cannibal Holocaust (1980) van Ruggero Deodato.

De film had behoorlijk wat zwaktes en was uiteindelijk een remake van het origineel met iets meer middelen. Maar anderzijds haalde het wel alles uit de kast wat betreft found footage met drones en headset cameras. Maar het mocht niet baten. Een mogelijke reden voor het falen van de film kan ook wel voor een stuk te danken zijn aan de gebrekkige promotie en het feit dat deze film veel te lang (6 jaar!) in productie was, onder de titel The Woods. Toch kan je niet ontkennen dat de Paranormal Activity films ook steeds minder potten breken aan de kassa en het publiek stilaan genoeg heeft van de schuddende camera’s en de cliché verhaallijnen waarbij het publiek zich altijd maar weer de vraag stelt waarom ze in godsnaam nog steeds aan het filmen zijn.

rec_2007_poster.jpgthe_visit_2015_poster001.jpgcloverfield_2008_poster001.jpgchronicle_2012_poster.jpg

En mocht dit het einde zijn van het genre, ga ik er niet om huilen. Het is al enige tijd een goedkope manier geweest voor studio’s om grof geld te maken, en de films waren nooit echt vernieuwend, behalve dan dat de makers steeds op zoek waren naar nieuwe manieren om alles in beeld te brengen: handheld, security camera’s, laptop camera’s en nu zelfs drones. Het knappe van de eerste Blair Witch film was dat je nog een zekere authenticiteit had. Nu weet iedereen dat het fake is en bijgevolg is de cinematografie best wel geforceerd. Niets tegen het gebruik van de found footage stijl, maar enkel indien het in functie is van het narratieve en niet als stijl waaraan alles is ondergeschikt. Het is goedkoop en de nieuwigheid is er al een tijdje van af.

2 Comments

  1. Gaetan

    Ik hoop het. Blair Witch was gewoon copy paste van het origineel.

    Reply
  2. Limmerick

    De film viel inderdaad tegen…

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *