Point Break (2015) ** Blu-ray review

Zoals de titel wellicht al doet vermoeden is deze Point Break (2015) een remake van de gelijknamige film met Keanu Reeves en Patrick Swayze uit 1991. Nou ja remake, het is eerder een soort reboot dan een echte shot by shot remake. Of al dat ge-remake nu wel of niet een goed idee is, laten we hier even in het midden, maar Point Break 3D voegt in ieder geval heel weinig toe aan het origineel. In dit geval is het zelfs een overbodige remake.

review,point break,point break 2,point break 3d,ericson core,kurt wimmer,luke bracey,edgar ramirez,teresa palmer,ray winstone,delroy lindo,max thieriot

Korte inhoud: Johnny Utah (Luke Bracey) was in zijn jonge jaren een echte waaghals die halsbrekende stunts uithaalde op zijn moto, surfboard of in de lucht. Na een tragisch ongeluk waarbij zijn goede vriend Jeff (Max Thieriot) omkwam, heeft Utah de grote kicks vaarwel gezegd en is hij bij de FBI gegaan. Na een jarenlange intensieve training mag Utah eindelijk beginnen aan het grote werk.

En dat is niet geheel ontoevallig net een zaak waar zijn gevaarlijk verleden hem goed van pas komt. Er worden immers spectaculaire misdrijven gepleegd waarbij de daders levensgevaarlijke stunts uithalen, zo wordt o.a. een transportvliegtuig bomvol geld in het Afrikaanse luchtruim gekaapt waarna de criminelen het geld uitstrooien waarna ze zelf in een diepe grot landen met hun parachute.

Utah ontdekt dat de gemaskerde mannen de ‘Ozaki 8’ proberen te voltooien, een reeks van acht supergevaarlijke uitdagingen die bedacht werden om de natuurkrachten te eren. Er zijn maar weinig mensen zo gek om aan deze opdrachten te beginnen, laat staan ze te volbrengen. Utah infiltreert daarom in het groepje van de excentrieke Bodhi (Edgar Ramirez), van wie al snel blijkt dat hij de leider is van de bende. Om Bodhi’s vertrouwen te winnen moet Utah deelnemen aan de volgende proef van de Ozaki 8, een wingsuitvlucht in de Alpen.

Zoals reeds gezegd hierboven voegt deze Point Break weinig of niets toe aan het origineel. Het valt zelfs af te vragen waarom er – buiten naambekendheid – niet gekozen is voor een andere titel en een nieuwe start. Ik kan me inbeelden dat er een publiek bestaat die een actievolle franchise zoals Point Break kan smaken, uiteindelijk is ‘The Fast and the Furious’-reeks ook al aan deel 8. Maar de hoofdrolspelers in deze film, Luke Bracey en Edgar Ramirez, zijn nog niet half zo charismatisch als Reeves en Swayze in de originele Point Break en het scenario zal niet meedingen naar best script awards.

Maar eerst het goede nieuws, want de adembenemende actiescènes waarbij de beste extreme sporters uit de wereld hun kunnen tonen zijn bijwijlen indrukwekkend. Deze scènes zitten vol adrenaline en de spanning tijdens de stunts benadert soms de beste thriller. Bovendien zijn ze prachtig in beeld gebracht met vliegende camera’s, met ook oog voor de plaatselijke natuur. Moesten er geen ronkende motoren door beeld vliegen zou je je wanen in een natuurdocumentaire van National Geographic.

Jammer is dat het omkaderende verhaal rond de actiescènes heel dun uitvalt en bol staat van de clichés. Zo vindt Utah een liefje in Bodhi’s bende (Teresa Palmer), zet deze liefde zijn coverstory op de helling en natuurlijk komt het tot een ultieme confrontatie tussen Utah en Bohdi. Erger is dat de personages soms zelf niet weten waarmee ze bezig zijn en hun motieven zijn quasi onbestaande waardoor ze soms zelf niet echt lijken te beseffen waarom ze hun leven op het spel zetten.

Nochtans is scenarist Kurt Wimmer geen debutant en met The Thomas Crown Affair, The Recruit en Salt heeft hij toch redelijk degelijke films geschreven. Maar er schort duidelijk iets met het script van Point Break, een hoop clichés bij elkaar zoeken en aan elkaar plakken met – toegegeven – mooie actiescènes maakt geen goed scenario. Regisseur Ericson Core heeft iets minder ervaring en kan enkel het redelijk goed onthaalde sportdrama Invincible met Mark Wahlberg voorleggen. Maar ook Core kan deze prent niet redden.

De cast bestaat voornamelijk uit jonge onbekende acteurs met op kop Luke Bracey. Deze Australische acteur uit “Home and Away” slaagt er echter in nog houteriger te acteren dan Keanu Reeves. En Ramirez’ charisma komt nog niet in de buurt van dat van Swayze. In de bijrollen zien we een verloren lopende Delroy Lindo als FBI-baas en Ray Winstone als de aparte FBI-agent Pappas.

Point Break is een lang uitgesponnen filmpje van Red Bull extreme sports. De actiebeelden zijn knap, maar vooral verhaaltechnisch valt deze film erg tegen. Trotse bezitters van een 3D televisie kunnen de film driedimensionaal zien. De anderen moeten zich redden met een haarscherpe blu ray met daarop enkele weinig informationele features over rotsklimmen, snowboarden, motocross en vliegen in een wingsuit.

rating


Beoordeling: 2 / 5

Recensie door op 2 juli 2016

***Related Posts***
02/01/2016: Point Break remake is een humorloos en saai Red Bull event
31/05/2015: Point Break remake zoekt het in de extreme sports
15/05/2008: Point Break 2 goes Indonesia
15/05/2007: Point Break 2 met Patrick Swayze?

*** trailer ***

2 Comments

  1. Bjorn

    Hadden ze beter een making of film van gemaakt van 60 minuten. Dit was inderdaad een slechte film met een verschrikkelijke cast.

    Reply
  2. Robby Beernaert

    Laat ons niet vergeten dat Kurt Wimmer ook verantwoordelijk is voor het barslechte Ultraviolet. Nochtans was ik wel enthousiast over Equilibrium, maar het is duidelijk dat de man zowel ups als downs heeft. Dit was een down momentje…

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *