De eerste Ouija (2014) was een horrorfilm met een leuk idee maar een vreselijk zwakke uitwerking. Het was duidelijk dat niemand echt stond te wachten op een sequel van een slechte film – of in dit geval een prequel -, maar deze is er nu dan toch gekomen met Ouija 2: Origin of Evil (2016) en het is een schot in de roos. Horrorfilms, ook al zijn ze slecht, blijven een goede investering. Ze kosten weinig geld en brengen meestal wel voldoende op, en als deze films ook nog eens goed ontvangen worden door het publiek is het alleen maar een plus.
Alles zal opnieuw draaien rond het Ouija-bord, waarmee getracht wordt om contact te maken met de doden, en hierdoor ook de deur open zetten voor kwade geesten. De eerste film had een productiebudget van 5 miljoen dollar en bracht 103 miljoen op. De prequel heeft dubbel zoveel gekost, maar bracht slechts 83 miljoen dollar op. Het valt nu af te wachten of de franchise nog wordt verder gezet. De film heeft wel degelijk winst gemaakt, maar veel minder dan verwacht.
Korte inhoud: De film keert terug naar 1960, waar we de weduwe Alice Zander (Elizabeth Reaser) zien met twee dochters, Lina (Annalise Basso) en Doris (Lulu Wilson), die zich voordoet als spiritualist om zo mensen op te lichten. Maar ze nodigt hierbij onbewust een authentieke kwaadaardige geest uit in haar huis. Wanneer de jongste dochter bezeten is door de genadeloze geest, moet het gezin hun angsten overwinnen om hun dochter te redden en het kwaad terug de andere kant op te sturen.
Wat begon als een onschuldig spel van een gezin, draait uit tot een soort The Omen (2006) film waarbij het jongste meisje beheerst wordt door een kwaadaardige geest. De retro-look van de film heeft ook wel iets weg van The Conjuring (2013).
Ouija: Origin of Evil is een verbetering op alle mogelijke manieren van zijn voorganger. Ik heb het zowat gehad met die goedkope en gerecycleerde ‘jump-scares’ in 90% van de gemaakte horrorfilms. Deze prent kon me hoe dan ook bekoren. Veel is in ieder geval te danken aan scenarist en regisseur Mike Flanagan, die de job overnam van visuele effectenmaker en wannabe-regisseur Stiles White die we na zijn wanprestatie waarschijnlijk nooit meer achter de camera zullen zien. En het gebeurt niet vaak dat een sequel uiteindelijk beter wordt dan het origineel. Deze film deed wat Fast Five (2011) klaar speelde voor de Fast & Furious franchise. De film verjongt de franchise en maakt het allemaal iets meer relevant.
© 2016 Universal Pictures
De eerste helft van de film baarde me toch wat zorgen, omdat veel stijlfiguren van zijn voorganger hergebruikt werden. Het voelde bij momenten bijna aan als een soort remake met veel betere cinematografie, een klassieke uitstraling, en significant betere acteerprestaties en beduidend meer emotioneel gewicht. Tot mijn grote verbazing werd alles alleen maar beter en de horror-sensatie is in de derde act echt wel om van te rillen. Ik zou niet willen spreken van een “vernieuwende prent”, gezien we als publiek vertrouwd zijn met heel wat van de aanwezige ‘scares’ (kinderen of monstertjes die op de muren klauteren en dergelijke). Toch wordt het op een dermate efficiënte manier gebracht dat je er opnieuw van kunt genieten.
Ouija 2: Origin of Evil komt volgende week uit op DVD en Blu-ray, alsook een ‘double box’ met de twee films. Op de Blu-ray vinden jullie deleted scenes (de film was oorspronkelijk 140 minuten maar werd ingekort tot 99 minuten), making of filmpjes én de audio-commentaar van de regisseur. Het is tevens nog één van die weinige films die op pellicule werd gedraaid met een antiek lenzen-pakket, in plaats van met de performante digitale camera’s met steadycam’s. De bedoeling was om het retro-effect te gaan versterken. Zelfs het oude Universal Pictures logo werd gebruikt om de film mee te openen.
Beoordeling: 3.5 / 5
Recensie door Dave op 12 april 2017
Ik heb de eerste film niet gezien, maar deze trailer valt wel mee.