In het Frans zeggen ze vaak “Jamais deux sans trois” en dat is ook voor rekening van van de Purge franchise. De eerste film, The Purge (2013), was gemaakt met een relatief bescheiden budget van 3 miljoen dollar, maar bracht voor Universal zomaar eventjes 89 miljoen dollar binnen. The Purge: Anarchy (2015) deed zelfs nog beter. Het haalde met 9 miljoen dollar een slordige 111 miljoen dollar op. Het stond dus in de sterren geschreven dat The Purge: Election Year (2016) niet lang op zich zou laten wachten.
Korte inhoud: Het is twee jaar geleden dat Leo Barnes (Frank Grillo) zich ervan weerhouden heeft om wraak te nemen tijdens de Purge-avond. Inmiddels is hij hoofd beveiliging van senator Charlie Roan (Elizabeth Mitchell), met als missie haar te beschermen in de strijd om het presidentschap en het overleven van het jaarlijkse ritueel waarop alle misdaad voor 24 uur legaal maakt. Wanneer er vervolgens verraad plaatsvindt, worden ze gedwongen de straat op te gaan. Uitgerekend op de avond dat er geen hulp beschikbaar is.
Dit jaar zijn er tevens verkiezingen in de States en dus kwam deze film als geroepen. En de slogan op hun affiche is ‘Keep America Great’ wat toch op twee druppels water lijkt op de slogan van Donald Trump: Make America Great Again. Dit lag ook zo voor de hand dat het een beetje zonde zou zijn om het niet te gebruiken.
De film is opnieuw in regie van James DeMonaco, die niet alleen de drie films heeft geregisseerd maar ook geschreven. En ook al vond ik de sequel net iets beter dan de eerste film had ik gehoopt op vers bloed achter de camera. Maar als deze derde film in dezelfde lijn verder gaat kan dit wel eens een sterke thriller worden. De trailer vind ik zelf niet meteen overtuigend of origineel, het lijkt een beetje getelefoneerd en luister eens naar de geluidseffecten in de trailer; het is allemaal bijzonder repetitief. Weliswaar geen BAM effect, maar wel de geluids-slomo-effect – en dat zelfs verschillende keren na elkaar.
© Universal Pictures Home Entertainment
Het filmbudget blijft aan de lage kant met slechts 10 miljoen dollar, maar toch wordt verwacht dat ze dit bedrag gaan vertienvoudigen tijdens zijn bioscooprelease. De productie van de film is in ieder geval nog steeds in handen van Platinum Dunes, het productiehuis van Michael Bay. Je zou denken dat zo iemand toch een paar tientallen miljoenen meer in dit filmproject kon steken. Al was het maar voor wat uitzinnige massa-scènes. Op 29 juni 2016 wordt de film bij ons verwacht in de bioscoop.