In tegenstelling tot The Intern (2015) is dit een feelgood film die iets te vertellen heeft met personages die je ook wil volgen. Wat deze Ricki and the Flash (2015) gemeen heeft met The Intern is zijn indrukwekkende casting. Mar een acteur kan pas echt stralen wanneer hij een goed script heeft en scenariste Diablo Cody (Juno) weet wel hoe ze een a-typische romcom moet brengen.
Korte inhoud: Ricki Rendazzo (Meryl Streep), een 54-jarige rockster, zingt met haar band The Flash in een bar in de San Fernando Valley. Ze date met haar gitarist, Greg (Rick Springfield), maar is bang om zich te binden. Ze ontvangt een telefoontje van haar ex-man, Pete Brummel (Kevin Kline), dat haar dochter Julie (Mamie Gummer) het moeilijk heeft nu haar man Max haar heeft verlaten voor een andere vrouw. Ricki besluit naar Chicago te vliegen om haar dochter te troosten maar wordt met minachting ontvangen. Immers liet ze haar jaren geleden achter voor een carrière als rockster.
De film werd ook nog eens geregisseerd door de Oscar-winnende regisseur Jonathan Demme (The Silence of the Lambs, Philadelphia, Rachel Getting Married), ook al heeft hij zelf niet echt zijn stempel willen zetten en gewoon zijn acteurs hun ding laten doen. En gelijk had hij, want Meryl Streep was hier volledig in haar element als iets oudere rockster. En toch haalt de film het niveau niet van Demme’s vorige films, maar het is een geslaagde ontspannende prent die naar het einde toe ook wel een gevoelige snaar raakt en menig moeders en dochters zal ontroeren.
Qua casting kan je uiteraard niet beter hebben dan Meryl Streep en Kevin Kline, die sinds Sophie’s Choice (1982) niet meer met elkaar hadden gespeeld. Meryl heeft tevens uitstekende stembanden en de live-nummers klinken alsof ze echt wel ervaring heeft gehad als rock zangeres. Maar de actrice die mij het meest in het oog sprong was Mamie Gummer, die niet alleen de dochter speelt in de film maar ook effectief de dochter is van Meryl Streep. Je kunt uiteraard niemand beter vinden met de fysiek van Meryl als haar eigen dochter. De toekomst zal uitwijzen of ze evenveel acteertalent zal hebben.
© Sony Pictures Home Entertainment
Wat ik zo knap vond aan deze film is dat hij zich niet tevreden stelt met melodrama. Ja de film gaat over een soort loutering, een vrouw die in het reine wil komen met haar zelf. Maar het is niet zomaar een verhaaltje over een vrouw die spijt betoont omdat ze er niet was tijdens de opvoeding van haar kinderen. Integendeel. Het is meer een verhaal van een vrouw die een nieuwe relatie wil hebben met haar ondertussen volwassen kinderen. De film is in ieder geval bijzonder volwassen in zijn benadering van gevoelens van ouders die hun kinderen links hebben laten liggen en kinderen die hun ouders gemist hebben. Er zit hier en daar wel wat Hollywood emo in, maar in hoofdzaak zijn de gevoelens wel authentiek.
Op de DVD en Blu-ray van Ricki and the Flash staat er spijtig genoeg geen audio-commentaar van de regisseur, maar wel heel wat verwijderde scènes en een blik op het hoofdpersonage.
Beoordeling: 3.5 / 5
Recensie door Dave op 16 februari 2016
*** Ricki and the Flash trailer ***