Ant-Man (2015) ***½ Blu-ray review

Vorig jaar waren er heel wat blockbusters en de ene al meer teleurstellend dan de andere, maar gelukkig behoorde deze Ant-Man (2015) tot de grote verrassingen. Mijn hoop zat al in mijn schoenen toen Edgar Wright aftrad als regisseur. Maar gelukkig heeft hij hoe dan ook invloed gehad op het project en het resultaat is behoorlijk ontspannend en grappig. Na Guardians of the Galaxy (2014) bewijst Marvel dat ze veel gevoel voor humor hebben, en hun formule werkt.

ant-man,marvel,paul rudd,peyton reed,edgar wright,abby ryder fortson,judy greer,bobby cannavale,michael pena,david dastmalchian,ti,michael douglas,corey stoll,evangeline lilly,joe cornish,anthony mackie

Korte inhoud: De zwendelaar Scott Lang (Paul Rudd) heeft zijn celstraf erop zitten en probeert een normale job te vinden in een hamburgerzaak. Maar wanneer zijn crimineel verleden aan het licht komt wordt hij aan de deur gezet. Hij lijkt ook de band te verliezen met zijn dochter Cassie (Abby Ryder Fortson), gezien zijn ex-vrouw Maggie (Judy Greer) en haar nieuwe man en politieagent Paxton (Bobby Cannavale), liever niet hebben dat hij in haar buurt komt.

Scotts enige uitweg lijkt opnieuw een job aan te nemen als dief, nadat hij een interessant voorstel krijgt van zijn vriend Luis (Michael Peña) en diens twee handlangers Kurt (David Dastmalchian) en Dave (T.I.). Maar na een geslaagde kraak stoot hij niet op een schatkist, dan wel op een pak, eigendom van dokter Hank Pym (Michael Douglas). Nadat hij uiteindelijk wordt opgepakt krijgt hij van Pym de kans om zijn leven te beteren en voor hem te werken. Het pak zou hem in staat stellen om zo groot te worden als een mier en deze technologie dreigt nu in handen te vallen van Darren Cross (Corey Stoll) die de Yellowjacket heeft ontworpen, en de technologie wil uitwerken voor militaire doeleinden. Scott moet zijn mentor, Dokter Hank Pym en Hope (Evangeline Lilly), helpen om het geheim achter zijn spectaculaire Ant-Man pak te beschermen tegen een nieuwe generatie van bedreigingen. Tegenover ogenschijnlijk onoverkoombare obstakels, moeten Pym en Lang een overval plannen en uitvoeren die de wereld zal redden.

Los van een aantal zwaktes hebben we hier te doen met een geslaagde comic-adaptatie, en veel is uiteraard te danken aan de uitstekende casting en het intelligente script van Edgar Wright en Joe Cornish. In tegenstelling tot veel andere blockbusters dit jaar hebben we hier te maken met personages waar we sympathie voor hebben en willen volgen. Op de eerste plaats is er Paul Rudd die zowel gravitas als lichtheid brengt. Hij kan zonder moeite de ene minuut grappig, de andere minuut een gevoelig mens en uiteindelijk ook geloofwaardig zijn als een superheld. Ook de casting van Michael Douglas als zijn sluwe mentor werkt bijzonder wel. In het begin van de film krijgen we zelfs even een jonge Michael Douglas te zien in een flash-back met een vlak gestreken gezicht.

Ook House of Cards acteur Corey Stoll is perfect gecast als de kale villain, ook al had ik graag iets meer van hem willen zien mét en zonder kostuum. Evangeline Lilly werd niet gecast in een romantic interest cliché-rol, wat een goede zaak is. Het is een vrouw met ballen en op het einde van de film willen we haar personage zeker terug zien. De show wordt bij momenten wel wat gestolen door Michael Peña. Maar ook de bijrol van Boardwalk Empire acteur Bobby Cannavale als flik is om van te smullen. Zonder teveel te willen spoilen kan ik nog vertellen dat deze film een brug maakt naar The Avengers, *spoiler* met zelfs een heerlijke opstootje tussen Ant-Man en Falcon (Anthony Mackie) *end spoiler*.


ant-man_2015_pic01.jpgant-man_2015_pic02.jpgant-man_2015_pic03.jpg
ant-man_2015_pic04.jpgant-man_2015_pic05.jpgant-man_2015_pic06.jpg

De grappen in de film komen niet altijd aan, ik zou zelfs durven zeggen dat 1/3 van de grappen gewoon niet grappig zijn en dat is dan weer te danken aan een slechte timing. Dit is in ieder geval het bewijs dat Marvel een slechte beurt heeft gemaakt door Edgar Wright te laten schieten in het voordeel van regisseur Peyton Reed (The Break-Up, Yes Man). Anderzijds biedt de film met zijn productiebudget van 130 miljoen dollar voldoende visueel vertier. Bepaalde visuele effecten zien er wel wat gedateerd uit, maar andere zijn dan weer bijzonder knap. Hoe kon het ook anders met de samenwerking van maar liefst 12 speciale effect huizen (waaronder Industrial Light & Magic). Het einde van de film is een ware rollercoaster, maar in tegenstelling tot vele andere Marvel adaptaties (Iron Man, Spider-Man, The Avengers, …) is er geen publiek, geen toeschouwers en heb je nooit dat gevoel van een superheld die aan het werk is. Maar gezien de A-List casting en de vele visuele effecten, hebben de makers toch ergens op moeten besparen. Anderzijds moet ik toegeven dat deze ‘less is more’ aanpak hier wel werkt.

Kortom, Ant-Man is een geslaagde en bijzonder grappige en inventieve origin comic adaptatie met een goeie casting en een slim script die zichzelf niet al teveel au serieus neemt en de rollercoaster actie en visuele effecten goed kan afwisselen met emotionele scènes en comic relief. De knisperende oneliners zijn aanwezig maar tot een minimum beperkt, en er ontstaat een vonkende chemistry tussen Scott en Hope, zonder dat het zeemzoeterig wordt. Met een betere regisseur achter de camera had dit een topfilm kunnen zijn, maar Peyton laat toch iets teveel steken vallen. Maar de film verveelt voor geen seconde en na afloop wil je dit personage zeker terug zien in sequels en spin-offs. Blijf tevens kijken tot na de credits, want er zijn maar liefst twee aparte after credit filmpjes (mid-credit & after-credit scene).

Ondertussen zijn de DVD, Blu-ray en Blu-ray 3D van de film te verkrijgen, met maar liefst 3 documentaires, een handleiding voor een kraag in mini-formaat, deleted en extended scenes, bloopers én audio-commentaar van de regisseur. Zondermeer een niet te missen Ant-Man release.

rating


Beoordeling: 3.5 / 5

Recensie door op 13 januari 2016

 


*** Ant-Man trailer ***

7 Comments

  1. Bram

    Nog altijd niet gezien. Misschien de film toch maar eens een kans geven …

    Reply
  2. Fabian

    Met Paul Rudd zaten ze wel goed, enkel spijtig dat ze voor zo’n film een kieken achter de camera zetten als Peyton Reed. What where they thinking?!

    Reply
  3. Stibbe

    Was in ieder geval beter dan Avengers Age of Ultron.

    Reply
  4. Sick Puppy

    Mijn probleem is net dat ze het allemaal net iets te grappig hebben willen maken. Guardians was goed omdat het geen slapstick was en ik heb zo de indruk dat de humor hier toch net iets te nadrukkelijk aanwezig is. Hier is het er soms wat over.

    Reply
  5. Sofie

    Love Paul Rudd !!

    Reply
  6. Quantum

    Ik denk dat Edgar Wright zelf is opgestapt en dat Marvel wel moest zoeken naar een vervanger.

    Reply
  7. OldHipster

    @Quantum: Hij kreeg de vrijheid niet om te doen wat hij wou en is dan maar opgestapt. Is wel degelijk de schuld van Marvel. Maar het is wel zijn script die verfilmd werd, dus allemaal wel een beetje raar.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *