De film waar het voor Bruce Willis allemaal echt is begonnen is Die Hard (1988) van John McTiernan, die dit jaar zijn comeback zou moeten maken met Red Squad (2015). De actie-regisseur verdween een tijd achter de tralies na een uit de hand gelopen afluister-affaire.
Korte inhoud: De enige reden waarom de New Yorkse agent John McClane (Bruce Willis) in Los Angeles zit, is dat hij de kerst bij zijn kinderen wil zijn. Hij bevindt zich op een feestje van het werk van zijn ex-vrouw (Bonnie Bedelia) als een stel Duitse terroristen, onder leiding van Hans Gruber (Alan Rickman), controle over de wolkenkrabber neemt om een kluis met zeven sloten te openen. Door zijn verdekte positie weet hij de groep gijzelaars te ontlopen om zo de terroristen uit te schakelen en hun plan te saboteren.
Die Hard kan een beetje aanzien worden als de moeder van alle moderne actieblockbusters. Visueel maakte de film ook indruk met zijn anamorfische fotografie, verzorgd door de Hollandse actie Director of Photography Jan de Bont, ook al kan je niet omheen het strak geschreven script van Steven E. de Souza en Jeb Stuart, gebaseerd op de roman van Roderick Thorp. Er ontspint zich een dodelijke drijfjacht tussen de Amerikaanse flik en de zwaarbewapende Euro-terroristen, waarbij de rol van jager en voortvluchtig wild voortdurend wordt omgewisseld.
Veel van de spanning kwam ook mee met de locatie. Het verhaal speelt zich af in een glazen wolkenkrabber waarin claustrofobie van de ventilatiebuizen werd afgewisseld met de vrees om de dood te vinden in de oneindige diepte van de liftschachten. In werkelijkheid ging het hier om een half afgewerkt bedrijfsgebouw van filmproducent 20th Century Fox, die getransformeerd werd tot een gigantisch doolhof. En zoals elk goed scenario zijn er ook een aantal goed uitgeschreven nevenplots die de adrenaline nog meer gaan opwekken op de actie-muziekscore van Michael Kamen. De regisseur besliste ook om gebruik te maken van blanks in de vuurwapens, om zo een feller geluid te maken tijdens de actie-scènes. Deze beslissing zorgde er tevens voor dat Bruce Willis permanente gehoorschade opliep en 2/3 van zijn gehoor verloor in zijn linkeroor tijdens een shootout onder een tafel (zie afbeelding).
© 20th Century Fox
De film had een productiebudget van 28 miljoen dollar en haalde een slordige 140 miljoen dollar op tijdens zijn bioscoop release. Dat was een pak geld en met dit box-office succes werd meteen uitgekeken naar sequels, die uiteindelijk nog meer geld zouden opbrengen. Die Hard 2 (1990) en Die Hard: With a Vengeance (1995) waren nog wel de moeite, maar het concept werd echt wel uitgezogen met Live Free or Die Hard (2007) en stortte in het lachwekkende met A Good Day to Die Hard (2013). De nieuwe Blu-ray van Die Hard is uit vanaf 7 februari 2015 beschikbaar.
Review Die Hard (1988)
Recensie door Alexander op 7 februari 2015
Echt wel een zalige film !