Legends of the Fall (1994) **½ Blu-ray review

Ik ben er uiteindelijk toe gekomen Legends of the Fall (1994) van Edward Zwick te zien op Blu-ray, een dure soap opera die draait rond het blote bovenlijf van de langharige Brad Pitt.

legends_of_the_fall_1994_blu-ray.jpg

Korte inhoud: Nadat zijn vrouw hem in de steek gelaten heeft, blijft kolonel William Ludlow (Anthony Hopkins), een oud cavalerieofficier, alleen achter in zijn afgelegen huis in Montana om zijn drie zonen op te voeden. Alfred (Aidan Quinn), de oudste, is de meest redelijke. Hij heeft gevoel voor zaken en politiek. De onstuimige Samuel (Henry Thomas) staat altijd klaar om zich te engageren voor onverdedigbare politieke zaken. De kolonel koestert een bijzondere affectie voor Tristan (Brad Pitt), die zijn sympathieën voor de indianen deelt. Na zijn universiteitsstudies keert Samuel terug met een verloofde, Susannah (Julia Ormond). Verrukt door de aanwezigheid van een vrouw onder hun dak sloven de vier mannen zich uit om haar te leren paardrijden en schieten. Al snel klikt het bijzonder goed tussen Susannah en Tristan. Dan breekt de Eerste Wereldoorlog uit en Samuel vertrekt om aan de zijde van de Canadezen te vechten…

Het meest irritante aan deze prent is de voice-over die met een onnozel Indiaans accent een poging probeert te forceren om deze prent een meer poëtische dimensie te geven. Maar dit is verre van een Terrence Malick film. En met die voice over voelt alles aan als een 10 uur durende tv-novelle die is samengeperst in 2 uur tijd. Ik verwachte een soort dramatisch ingekleed en sfeervol ingevulde ‘Wilde Westen’-epos, maar ik kreeg een soort langgerekte Marlboro reclamespot. Maar Zwick slaagt er bij momenten wel in om onze aandacht te trekken, ook al wordt hij hierin toch wel voor een groot stuk geholpen door de Director of Photography John Toll en de muziek van James Horner.


legends_of_the_fall_1994_pic01.jpglegends_of_the_fall_1994_pic02.jpglegends_of_the_fall_1994_pic03.jpg
© Sony Pictures Home Entertainment

Als vertegenwoordiger van het mannelijke geslacht vermoed ik niet meteen het doelpubliek te zijn van deze prent, maar ik kan me inbeelden dat vrouwen en/of romantische zielen massaal in zweem vallen voor een bronstig kijkende Brad Pitt. Ik moest het stellen met de innerlijke verscheurdheid van een broze Julia Ormond. De Oscar-winnaar Anthony Hopkins valt dan weer verrassend tegen, al zal ik zijn opgejaagde overacting wijten aan het tegenvallende script van Susan Shilliday en William D. Wittliff. Maar deze film heeft in ieder geval een boost gegeven aan de carrière van Pitt en dat is op zich toch ook iets.

rating


Beoordeling: 2.5 / 5

Recensie door op 25 december 2014

*** Legends of the Fall trailer ***

1 Comment

  1. Aless

    Ooit nog op tv gezien en toen helemaal gevallen voor Brad Pitt 🙂

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *