Ron Howard’s In the Heart of the Sea zet Thor tegenover Moby Dick

Regisseur Ron Howard (Apollo 13, Rush, A Beautiful Mind) brengt binnenkort een nieuwe ‘disaster film’ uit. In the Heart of the Sea (2015) brengt ons een op hol geslagen gigantische walvis die het gemunt heeft op mensenlevens en het is alle hens aan deck om te aanslag te overleven met de middelen die voorhanden zijn. De film is gebaseerd op het boek ‘In the Heart of the Sea: The Tragedy of the Whaleship Essex’ van Nathaniel Philbrick. De gebeurtenissen van deze ramp in 1819 diende in ieder geval als inspiratiebron voor ‘Moby Dick’ van Herman Melville, die later verfilmd werd met Moby Dick (1956).

in_the_heart_of_the_sea_2015_poster.jpg

Korte inhoud: De Amerikaanse walvisvaarder Essex verliet Nantucket in Massachusetts in 1819 onder kapitein George Pollard (Benjamin Walker) voor een reis van 2.5 jaar om te gaan jagen op potvissen in hun leefgebieden in de zuidelijke Grote Oceaan. Ook aan boord zijn eerste stuurman Owen Chase (Chris Hemsworth), tweede stuurman Matthew Joy (Cillian Murphy) en scheepsjongen Thomas Nickerson (Tom Holland). De Essex werd echter zelf geramd door een potvis en zonk op 3700 kilometer afstand van Zuid-Amerika. De overlevenden van de Essex dobberden 90 dagen rond op zee. Ze zetten koers naar Zuid-Amerika en om te overleven wendden ze zich tot kannibalisme.

Er is ondertussen een tweede trailer uit, maar deze trekt echt op de ballen. De eerste trailer daarentegen (onderaan deze post) steekt geniaal in mekaar. Zonder veel weg te geven van het verhaal zet hij met zijn muziek, framing, ritme en de stem van Brendan Gleeson, toch wel de toon van deze avonturen thriller. Het is wat mij betreft zelfs één van de betere trailers van 2014, naast die van Edge of Tomorrow (trailer) en A Most Violant Year (trailer). Meestal zijn de eerste trailers beter en dat geldt ook voor deze prent.

Ron Howard is een beetje van een rare vogel. Enerzijds is hij in staat pakkende drama’s te brengen (Cinderella Man, A Beautiful Mind), maar dan wisselt hij zijn talent in voor getelefoneerde drama’s (The Da Vinci Code, Angels & Demons) en onnozele komediefilms (The Dilemma). Ik heb de indruk dat deze film bij zijn betere werk gerekend kan worden. Laten we het in ieder geval hopen. Een film die zich volledig op zee afspeelt zijn in ieder geval niet de meest evidente filmproducties. Visueel zijn ze fascinerend, maar het is een ware hel om ze te draaien. Na Rush (2013) is dit tevens zijn tweede samenwerking met Thor acteur Chris Hemsworth.

En gezien dat er in die tijd zo goed als geen vrouwen te bespeuren waren op schepen, hebben we voornamelijk met een mannen-cast te maken. Dit gezegd zijn er toch wat kleinere vrouwenrollen weggelegd voor Charlotte Riley en Game of Thrones actrice Michelle Fairley.

In the Heart of the Sea komt bij ons uit op 1 april 2015. Ikzelf heb het niet zo voor de walvis-jacht, dus ik denk dat ik toch een beetje zal supporteren voor de potvis 🙂


*** In the Heart of the Sea trailer #1 ***

2 Comments

  1. jerre

    Inderdaad wel een knappe trailer, maar ik heb altijd wel kunnen genieten van de Ron Howard films. Heb nooit Moby Dick gezien. Wel wat vreemd dat ze die film uit de jaren 50 nog geen remake heeft gekregen. Ben wel benieuwd naar deze film.

    Reply
  2. Quantum

    Nice ! Howard / Hemsworth lijkt wel een uitstekend duo.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *