Het meest bizarre aan The Hunger Games: Mockingjay – Part 1 (2014) is dat deze 3de film uit de serie eigenlijk niets meer van doen heeft met ‘hunger games’. En net zoals Katniss Everdeen die een beetje verloren loopt in het begin, voel je precies ook een beetje verloren als kijker. Halverwege lijkt er dan toch een beetje van een verhaalstructuur naar boven te komen, maar een echt bevredigend einde zit er toch niet in. Iets wat iedereen al wist bij aanvang: dit is ‘part 1’, dus wees tevreden met een cliffhanger!
Korte inhoud: Tegen alle verwachtingen in heeft Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) de Hunger Games twee keer overleefd. Maar ondanks dat ze de bloederige arena levend heeft verlaten, is ze nog steeds niet veilig. Haar geliefde Peeta Mellark (Josh Hutcherson) is gevangen genomen door The Capitol dat uit is op wraak en president Snow (Donald Sutherland) maakt duidelijk dat niemand veilig is. Katniss groeit uit tot het gezicht van de revolutie, een opstand van de districten die zich verzet tegen de regering die hen regeert en verhongert. Bij de massa wordt ze bekend als hun ‘Mockingjay’.
Mockingjay werd wederom geregisseerd door Francis Lawrence, die ook al de vorige The Hunger Games: Catching Fire (2013) had opgenomen en binnenkort ook The Hunger Games: Mockingjay – Part 2 (2015). De film is gebaseerd op ‘Mockingjay’, het derde boek van Suzanne Collins, die in feite door heel wat lezers wordt omschreven als ‘het slechtste boek uit de reeks’. Maar wat maakt het uit voor de producers en mensen bij Lionsgate. De eerste The Hunger Games (2012) bracht wereldwijd 691 miljoen dollar op, de sequel deed zelfs nog een stukje beter met 865 miljoen dollar. Het laatste deel opsplitsen in twee films is een onversneden economische beslissing. Ondertussen betaalt de bioscoopbezoeker nu wel de volle pot voor een half verhaal.
Toch zijn er momenten in dit eerste deel die echt wel de moeite zijn. De plot wil ons iets vertellen over propaganda en de rol van de media. Uiteindelijk wordt bijna de helft van het verhaal vertelt via intercoms en video-transmissies en heb je bij momenten een gevoel dit verhaal al tientallen keren gezien te hebben van films als Star Wars tot The Matrix. Katniss moet het gezicht worden van de revolutie, een soort moderne Joan of Arc. En net zoals bij het schilderij van de Eugène Delacroix hebben ze ook een vrouw nodig die met de vlag van de revolutie staat te wapperen – weliswaar niet met ontblote boezem. Nu ja, die blote boezem heeft iedereen ondertussen al gezien vanuit alle hoeken met die gehackte intieme i-phone pics op het internet.
Daarnaast zijn er ook een pak boeiende figuren en nieuwe gezichten om het gebrek aan verhaal toch wat te camoufleren. Ik denk dan aan de rol van Cressida gespeeld door Natalie Dormer die een beetje de regisseur speelt in de film en Katniss in beeld brengt op een achtergrond van puin en verkoolde lijken. Ze is ontsnapt aan het Capitool en vecht nu voor de rebels. Aan haar kapsel moet je wel wat wennen, idem voor President Alma Coin gespeeld door Julianne Moore. Het is echter wel een interessante nieuwe figuur.
Photo by Murray Close © Belga Home Video via DayOneMPM.be
Maar de show wordt toch wel wat gestolen door de korte interventies van Philip Seymour Hoffman, die spijtig genoeg tijdens de productie het leven liet. De acteur had oorspronkelijk een grotere rol maar zijn rol werd achteraf voor een groot stuk ingekort. Ook Elizabeth Banks (pics) is een figuur waar je belangstelling voor hebt. Zelfs Liam Hemsworth heeft deze keer net iets meer screentime gekregen. Enkel spijtig dat al deze personages niet in een beter verhaal zitten.
De actie en de gevechten zijn ingeruild voor introspecties over onderdrukking, propaganda en revolutie. Maar het feit om dit verhaal op te splitsen in twee delen was op dramatisch vlak een verkeerde beslissing. De satire die in de vorige films aanwezig was, komt hier nooit tot uiting, en de spanningsboog is nooit echt gespannen. Kortom, er wordt geen vuur gevangen met deze prent en het is allemaal een grote aanloop naar een finale die er zal komen in deel twee. Maar ik betwijfel er niet aan dat de fans met horden naar deze ‘young adult’ prent zullen trekken.
The Hunger Games: Mockingjay – Part 1 is vanaf 19 maart 2015 beschikbaar op Blu-ray, DVD en Video on Demand. De film is vanaf dan ook beschikbaar als Digital Download. Bovendien verschijnt er ook een 2 disc Special Edition boordevol extra bonusmateriaal, en dat zowel op Blu-ray als DVD! Bij extras vinden we ondermeer de audio-commentaar met regisseur Francis Lawrence en producer Nina Jacobson, verwijderde scènes en nog een karrenvracht aan making-of filmpjes en muziekvideos.
Beoordeling: 2.5 / 5
Recensie door Dave op 15 maart 2015
Dit had een veel betere film kunnen zijn hadden ze van het laatste boek één film gemaakt. Is trouwens een beetje hetzelfde probleem met The Hobbit films. Er is net iets teveel filling en de actie komt nauwelijks op gang.
In ieder geval beter dan Twilight, maar loop er ook niet echt wild van. De eerste film was vermakelijk, de tweede was gewoon hetzelfde maar met meer middelen. Dus eigenlijk is het wel een goede zaak dat het derde boek eigenlijk alles over een andere boeg wil gooien en resoluut kiest voor een rebellenstrijd tegen het Capitool.
Ze hadden dit inderdaad niet moeten opsplitsen. Op zich geen slechte film, meer politiek geladen dan de vorige twee films, maar op het einde voelt alles onafgewerkt.
Dit had een beter film kunnen zijn. Vind hem wel vet maar vind hem vergeleken met de eerste niet zo bijzonder.
Compleet gemist in de bioscoop. Vond de eerste 2 delen eigenlijk nog wel in orde en wil deze ook wel zien. Inderdaad wel weer geldklopperij dat ze één verhaal in 2 delen willen opsplitsen.