Boyhood (2014) van Richard Linklater ****½ Blu-ray review

Een acteur waar je alleen maar respect voor kan hebben is Ethan Hawke. Hij wisselt zowel art house films af (zoals Before Sunset, Before Sunrise) als heftige actiefilms (The Purge, Training Day, Daybreakers), en geregeld is hij te zien in fascinerende cinema (Gattaca). Met iets meer dan 50 films op zijn actief heeft hij nog niet veel misstapjes begaan. Dit jaar was hij tevens te zien in de bijna 3 uur durende Boyhood (2014) van Richard Linklater, een regisseur met wie hij ondertussen al 9 films mee heeft gedraaid.

boyhood,ethan hawke,richard linklater,patricia arquette,ellar coltrane,12 years a slave

Korte inhoud: Boyhood vertelt het verhaal van twee gescheiden mensen (Patricia Arquette en Ethan Hawke) die hun kind opvoeden. Centraal staat het leven van de 6-jarige Mason (Ellar Coltrane) en de emotionele reis die hij aflegt vanaf zijn kindertijd tot aan volwassenheid.

De film werd opgenomen in stukken over een tijdspanne van maar liefst 12 jaar met de kleine Coltrane die opgroeide van puber tot volwassene. De eerste draaidag vond plaats in de zomer van 2002 en werd afgewerkt in oktober van 2013, met een productiebudget van slechts 2,4 miljoen dollar. Het scenario kende ook een evolutie en sommige pagina’s werden pas afgewerkt de dag voor de opname. De titel van de film had ’12 Years’ moeten zijn, maar met de komst van 12 Years A Slave (2013) besloten de makers maar te kiezen voor een andere titel. De film is in ieder geval in de smaak gevallen bij pers en publiek, met zelfs een 99% op Rotten Tomatoes, één van de hoogste ratings die een film op deze site heeft verkregen.

Het moet gezegd worden, het is een fascinerende coming-to-age film.Toch bestond het gevaar erin dat alles heel snel gekunsteld ging aanvoelen. Maar mede door de subtiele regie zonder melodrama of overdreven pathos en de overtuigende acteerprestaties, werden we meegezogen in dit herkenbaar verhaal. De grootste emotie komt er misschien wanneer de moeder af te rekenen heeft met een geflipte vader met een zwaar drankprobleem. We hadden al het proces ervaren waarbij we een acteur in realtime volgden, hier krijgen we een ervaring waarbij we acteur zien ouder worden – en dat zonder Benjamin Button – make-up effecten.


boyhood_2014_pic01.jpgboyhood_2014_pic02.jpgboyhood_2014_pic03.jpg
© Lumière Home Entertainment

Doorheen de laatste jaren is ook de techniek verandert, gaande van betere camera-lenzen tot de switch van de pellicule drager, naar het digitale formaat. Maar de regisseur heeft ervoor gekozen om trouw te blijven aan zijn 35mm Panavision camera en lenzen, zodat er uiteindelijk een minimaal verschil is qua beeldvoering tussen de verschillende jaren. Er is ook met de nodige voorzorg omgesprongen met de montage, in het bijzonder met de tijdsovergangen van Mason. Het is als het ware een soort statement over het leven die voorbij vliegt en waarvan wij getuige mogen zijn. En gezien de aard van het beestje gaan we niet zo snel gelijkaardige films te zien krijgen. De DVD en Blu-ray van Boyhood ligt vanaf 28 november 2014 in de winkelrekken.

rating


Beoordeling: 4.5 / 5

Recensie door op 25 november 2014

 


*** Boyhood trailer ***

2 Comments

  1. Julie

    Dat jongetje van 6 op de poster heeft wel iets weg van Scarlett Johansson toen zij nog een puber was.
    http://childhood-pictures.blogspot.be/2012_01_01_archive.html

    Reply
  2. Sick Puppy

    Een verademing om eens een film te zien zonder al teveel narratieve truukjes zoals flashbacks en voice-overs. Een heel eenvoudig verhaal en toch zo betoverend en herkenbaar. Super film !

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *