Lone Survivor, beklemmend oorlogsdrama of ordinaire propaganda

Regisseur Peter Berg staat bekend voor zijn actiefilms met macho-mannen, en bij voorkeur mannen die een uniform dragen (The Kingdom, Friday Night Lights, The Rundown). Met zijn laatste twee films (Hancock, Battleship) heeft hij bewezen dat hij geen schrik heeft voor gigantische actie-scènes, maar de regisseur verloor wel voor een stuk zijn geloofwaardigheid als talentvol verhalenverteller, en ging hij een beetje de Michael Bay toer op. Nu lijkt hij het bij het rechte eind beet te hebben met zijn nieuwste film Lone Survivor (2013), een waar gebeurd verhaal gebaseerd op het boek van Marcus Luttrell en Patrick Robinson.

lone survivor,mark wahlberg,peter berg,Marcus Luttrell,Patrick Robinson,eric bana,ben foster,emile hirsch,Howard Berger

Korte inhoud : Lone Survivor is gebaseerd op de gefaalde missie “Operation Red Wings”, die op 28 juni 2005 werd uitgevoerd door Navy Seal Team 10. Het doel van de missie was omTaliban-leider Ahmad Shah uit te schakelen. De missie komt echter al snel in het gedrang als het team nabij het Hindu Kush gebergte in een hinderlaag van de Taliban loopt. Marcus Luttrell (Mark Wahlberg) moet alles op alles zetten om deze nachtmerrie te overleven.

En wat opmerkelijk is, is dat het publiek meestal weet heeft van zo’n missies ALS ze succesvol zijn (zoals de Osama Bin Laden liquidatie). Maar dergelijke mislukte missies komen vaak veel later of helemaal niet in de aandacht. In ieder geval is het een goede zaak dat deze verhalen ook bekend raken. Ook al krijgt de film gemengde kritieken, is deze film uiteindelijk wel een publiekstekker geworden, ondanks het brutale R-rated karakter van de film.

Het was duidelijk de bedoeling van Berg om deze aangrijpende en angstaanjagende gebeurtenissen zo realistisch mogelijk in beeld te brengen, in tegenstelling tot de popcorn-rollercoaster-actie waarmee hij de laatste jaren heeft uitgepakt. Elke schotwonde of gebroken bot zal je voelen aankomen alsof je zelf het doelwit bent, en dit alles met maag draaiende geluidseffecten en bijhorend bloedverlies. Neen, dit is niet het doordeweekse Vin Diesel / Dwayne ‘The Rock‘ Johnson actie vehikel, maar wel een portret van hoe het er echt aan toe kan gaan, gespeeld door acteurs die niet meteen de held gaan uithangen. Walhberg’s personage is een gewone man met militaire training, die gewoon veel geluk heeft gehad. Voor de make-up werd beroep gedaan op Howard Berger, die een oscar won voor The Chronicles of Narnia, maar vooral bekend aan het worden is voor zijn werk in de serie “The Walking Dead”.

In de film zien we ook opnieuw Taylor Kitsch opduiken, een acteur die geregeld wordt gecast door Peter Berg, en hier misschien wel één van zijn betere vertolkingen neerzet. Daarnaast zien we ook Emile Hirsch, Ben Foster en Eric Bana, stuk voor stuk gerespecteerde acteur in Hollywood. En voor de rest zijn er zo goed als geen actrices te bespeuren, het wordt dus voornamelijk een mannen-bedoening. De film heeft gisteren ook twee Oscar-nominaties gekregen, voor klank-montage en klank-mix. Twee categorieën die een gewone leek moeilijk zal kunnen dissociëren, maar die volgens kenners wel degelijk een eigen creatieve inbreng kunnen hebben ook al werkt een geluidsmonteur en een klank-mixer nauw samen.

Mijn grootste bekommernis is de niet zozeer de kwaliteit van het regie-werk, dan wel de kwaliteit van het boek waar de film op gebaseerd is. Het boek zou een loopje nemen met de waarheid om zo de auteur ervan in een beter daglicht te zetten. Luttrell zou het ook niet te nauw nemen met belangrijke feiten en details. Zo worden de namen van Taliban, Al Qaeda, Shia en Sunni wel eens door mekaar gebruikt en je hebt de indruk dat het voor de auteur allemaal terroristen zijn. Hij vergeet daarbij nog een pak andere militante groeperingen binnen Afghanistan. De beweringen dat Saddam Hussein ook nauwe banden had met Al Qaeda en de Taliban, en dat hij in bezit was van massa-destructiewapen en daarom ook een bedreiging voor de wereldvrede, is simpelweg van de pot gerukt en niets meer dan goedkope oorlogspropaganda. En zo zijn er nog heel wat zaken die mondjesmaat aan het oppervlak komen. Wanneer de film precies in de zalen komt bij ons is in ieder geval nog niet helemaal duidelijk, maar van zodra ik een update hebt laat ik hier wel iets weten.


*** Lone Survivor trailer ***

1 Comment

  1. Ellen

    Als het boek onbetrouwbaar is, heb je dan ook geen film van bedenkelijke kwaliteit?

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *