American Hustle (2013) ***½ Blu-ray review

Het stond in de sterren geschreven dat American Hustle (2013) van David O. Russell in de prijzen zou vallen. Tijdens de uitreiking van de Golden Globes kreeg de film de prijs voor Beste Film, Beste Actrice en Beste Actrice in een bijrol. Vreemd genoeg kreeg de film geen enkele Oscar ondanks zijn 10 nominaties. Toch is het niet zozeer het verhaal gebaseerd op de FBI ABSCAM operatie eind jaren 70, begin jaren 80 dat bij mij indruk heeft gemaakt, dan wel de sterke vertolkingen.

American Hustle,david o russell,Christian Bale,Amy Adams,Bradley Cooper,Jennifer Lawrence,robert de niro,jeremy renner,Silver Linings Playbook,the fighter,goodfellas,Eric Singer

Korte inhoud: Irving Rosenfeld (Christian Bale) is een geniale oplichter die samen met zijn geraffineerde Britse compagnon en minnares Sydney Prosser (Amy Adams) wordt geforceerd om te werken voor de wilde en losgeslagen FBI-agent Richie DiMaso (Bradley Cooper). DiMaso lanceert ze in de betoverende maar riskante onderwereld van de ‘power brokers’ (oplichters die mensen omkopen om op een bepaalde persoon te stemmen) en de maffia. De bedoeling was om corrupte ambtenaren en politici te klissen.

Het script onder de naam American Bullshit van Eric Singer stond in 2010 op de Black List van sterke scenario’s die nog niet verfilmd waren. Het script werd opgekocht door Columbia Pictures en zou gaan naar Ben Affleck om de film in goede banen te leiden, maar uiteindelijk ging de eer naar David O. Russell. En zoals we van de regisseur gewend zijn is het wederom een acteursfilm, die op de set heel veel ruimte hadden voor improvisatie, en dat maakt alles des te meer aanstekelijk. Qua verhaal heb je niet meteen de grootste intrige die je zou kunnen verwachten, maar het is wel gebaseerd op echte feiten en dat bezorgt de film toch een zekere integriteit.

De film begint met een schitterende scène waarin we Christian Bale aan het werk zien met een dikke buik die zijn toupetje op zijn hoofd kleeft om nadien alles netjes toe te dekken met een comb over. Dit is een film waar uiterlijke schijn alles is, en de waarheid verborgen diep verborgen zit tussen de diep gedecolleteerde glitterpakjes en de 70’s haarsnit. En tussen de FBI, bedriegers, maffia en corrupte ambtenaren, is er nog een romance tussen een oplichtster met het alter ego van een Britse upperclass prima donna en een ordinaire oplichter met een droogkuiszaak. Tijdens een poolparty in putje winter hebben ze elkanders blikken gekruist en was het ijs meteen gebroken. Maar hun liefde werd op stand bye gezet omdat ze geklist werden door een ambitieuze FBI agent die zijn haar in krulletjes legt en nog bij zijn moeder woont, die hen wil inzetten om een grote vogel te vangen met de hulp van een verkleedde oliesjeik.


american hustle,david o russell,christian bale,amy adams,bradley cooper,jennifer lawrence,robert de niro,jeremy renner,silver linings playbook,the fighter,goodfellas,eric singeramerican hustle,david o russell,christian bale,amy adams,bradley cooper,jennifer lawrence,robert de niro,jeremy renner,silver linings playbook,the fighter,goodfellas,eric singeramerican hustle,david o russell,christian bale,amy adams,bradley cooper,jennifer lawrence,robert de niro,jeremy renner,silver linings playbook,the fighter,goodfellas,eric singer
american hustle,david o russell,christian bale,amy adams,bradley cooper,jennifer lawrence,robert de niro,jeremy renner,silver linings playbook,the fighter,goodfellas,eric singeramerican hustle,david o russell,christian bale,amy adams,bradley cooper,jennifer lawrence,robert de niro,jeremy renner,silver linings playbook,the fighter,goodfellas,eric singeramerican hustle,david o russell,christian bale,amy adams,bradley cooper,jennifer lawrence,robert de niro,jeremy renner,silver linings playbook,the fighter,goodfellas,eric singer
© Paradiso Home Entertainment

Russell werk graag samen met mensen die hij kent. Hij had eerder al samengewerkt met Christian Bale en Amy Adams in The Fighter (2010) en met Bradley Cooper, Robert De Niro en Jennifer Lawrence in Silver Linings Playbook (2012). En ook al vielen de vrouwen in de prijzen moet ik toch toegeven dat Cooper en Bale een briljante vertolking brachten. Het was acteervuurwerk van de bovenste plank die je nog maar zelden ziet. Maar het verhaal is niet van het niveau van bijvoorbeeld een Goodfellas, daar het iets teveel op de oppervlakte blijft. De romance komt uiteindelijk nooit echt van de grond en halverwege de film verlies je toch wat interesse in het verhaal en ben je afgeleid door de 70s glitter. Maar het was de keuze van de regisseur om zijn acteurs op de voorgrond te zetten in plaats van de intrige en de focus op karakter-ontwikkeling in balans te brengen zoals bij een Donnie Brasco (1997).

Een paar dagen geleden zag ik een docu over Amerika waarin een Amerikaan de Amerikaanse droom uit de doeken deed: “Als je niet tevreden bent met wie je bent, of wie mensen denken dat je bent; word dan iemand anders. ” Deze Amerikaanse droom is uiteindelijk de hoeksteen van American Hustle, maar het is een droom die heel veel schade kan toebrengen en niet altijd even idyllisch is alsof men het vaak voorstelt. Breng daarbij de hippe 70s mode, de golvende kapsels, de overvloed aan zoetzure nagellak in een leuk en aangrijpend verhaaltje en je zit 138 minuten op het puntje van je stoel mee te genieten.

Vanaf 10 juli 2014 is American Hutsle beschikbaar op DVD en Blu-ray en op de schijf staan NUL extraatjes. Ik snap het ook niet, maar het lijkt er wel op dat ze nog een special edition willen uitbrengen op het einde van het jaar. In ieder geval bestaan er bijvoorbeeld al deleted scenes die op internet rondzwerven zoals Jennifer Lawrence die een nummer van Santana zingt en die niet in de film voorkomt of zelfs behind the scenes footage. Er is echter vandaag een andere, Franse Blu-ray editie op de markt die bol staat van de extraatjes, tevens ook fors duurder dan dit exemplaar. Let dus op wat u kiest.

***Related Post***
04/10/2013: American Hustle posters

rating


Beoordeling: 3.5 / 5

Recensie door op 19 juni 2014

 


*** American Hutsle trailer #2 ***

2 Comments

  1. julie

    Die wil ik zeker hebben. The Fighter en Silver Linings waren bijzonder knappe films! Zeer aangename sfeer, en goed acteer werk. Amy Adams is toch wel één van mijn favoriete actrices.

    Reply
  2. Adriaan

    Ik zat wat op mijn honger naar het einde toe. Leek me allemaal iets te voordehand liggend. Had er misschien wel wat meer van verwacht met zoveel talent voor de camera.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *