Site icon De FilmBlog

The Hobbit: The Desolation of Smaug (2013) ***½ Blu-ray review

Ja, het verhaal en de personages zijn minder knap uitgewerkt als in The Lord of the Rings trilogie, maar er is spektakel en visueel vertier genoeg in The Hobbit: The Desolation of Smaug (2013) om ons 161 minuten lang te verwennen (poster). En ik moet toegeven dat deze sequel al iets beter is dan de ietwat traag-opgang-komende The Hobbit: An Unexpected Journey (2012), al was het maar dat er meer actie in zit. We krijgen zelfs een geheel andere Bilbo te zien. Geen aarzelend zagenventje, maar ene die zonder verpinken zijn dolk door de luchtpijp van een Ork ramt. Maar daar waar ik regelmatig koude rillingen had bij LotR, waren er voor mij geen emotioneel adembenemende momenten te bespeuren. Laten we hopen dat Peter Jackson het beste voor The Hobbit: The Battle of the Five Armies (2014) heeft gehouden.

Korte inhoud: Na een succesvolle doortocht over en onder de Mistige Bergen, moeten Thorin (Richard Armitage) en zijn gezelschap beroep doen op een machtige vreemdeling vooraleer ze de gevaren van Demsterwold kunnen trotseren – zonder hun tovenaar. Als ze Meerstad bereiken zal de hobbit Bilbo Balings (Martin Freeman) zijn afspraak met de Dwergen moeten nakomen. Het gezelschap moet de reis naar de Eenzame Berg voltooien en Balings moet de Geheime Deur zoeken die hem toegang verleent tot de schat van de draak Smaug (Benedict Cumberbatch). En waar is Gandalf (Ian McKellen) heen? En wat is zijn geheime zaak in het Zuiden?

Ik heb The Hobbit gelezen op de schoolbanken en vond het een behoorlijk saai boek, met onnoemelijk veel beschrijvingen en weinig vooruitgang. Maar Peter Jackson heeft van dit pacifistisch sprookje een spektakel georkestreerd met zwaardvechters, magiërs en monsters in prachtige decors. Wat mij betreft is de creatie van Middle Earth al een even grote mijlpaal als de Star Wars franchise. De films zijn misschien bij momenten iets te extravagant te noemen, maar ze vervoeren ons echt in de rijke wereld van J.R.R. Tolkien. Toch kan ik me niet ontdoen van het gevoel dat de vorige trilogie met iets meer serieus in elkaar werd gestoken en dat de helden in deze nieuwe reeks iets te gemakkelijk in de vijanden kunnen hakken zonder dat er echt weerstand is. Er zit een klein opstootje tussen Legolas (Orlando Bloom) en een zwaar gebouwde ork, maar meer dan een bloedneus is er niet van gekomen.

We krijgen ook een prille romance te zien tussen de dwerg Kili (Aidan Turner) en de vrouwelijke elf Tauriel (Evangeline Lilly). Iets wat op papier belachelijk leek, is met heel veel smaak uitgewerkt en je bent als kijker meteen benieuwd wat er precies zal gebeuren. Tauriel was een creatie van Peter Jackson om zo meer vrouwelijke karakters in de film te verwerken, heeft een eigen karakter en is al zo gevaarlijk als Legolas. In ieder geval een knap idee om geen kopie te willen maken van Arwen uit de oude trilogie. Maar de show wordt uiteraard gestolen door de draak Smaug, wiens stem (van Benedict Cumberbatch) doorheen de schattenzaal weergalmt en duidelijk maakt dat dit meteen ook de best verfilmde draak in de geschiedenis van de cinema is. Toch is er niet meteen dreiging. De draak voert zelfs een conversatie met Bilbo. Maar deze conversatie moet snel plaats ruimen voor terreur. En terwijl de hebzuchtige draak zijn bezoekers het vuur aan de schenen legt, zien we dat Gandalf oog-in-oog komt te staan met de Necromancer, de heksenmeester Sauron (ook ingesproken door Benedict Cumberbatch…but no relation).



© Warner Home Video

Zoals ik al eerder zei, de film biedt spektakel en opnieuw krijgen we een sensationele rollercoaster voorgeschoteld met dwergen die in wijnvaten op een kolkende rivier een horde orken van zich moeten afslaan. Ook al haat ik 3D cinema, heb ik van deze scene wel kunnen genieten met een extra perspectief. Maar voor de rest vond ik de 3D eigenlijk niet noodzakelijk en ook de 48 frames is voor mij geen noodzakelijke must. De acties zijn wat scherper, maar wanneer er iets teveel gebeurt in het beeld gaat je oog toch automatisch beginnen filteren. Voor Peter Jackson moest het allemaal vooruitgaan en voldoende monsters worden opgevoerd om de kijker geen minuut te vervelen. En zo zaten we al gauw in de netten van reusachtige spinnen en kregen we een korte ontmoeting met een skin-changer genaamd Beorn (Mikael Persbrandt) die in een gevaarlijke beer kan veranderen. Maar toch leken al die vijanden nog niet meteen zo’n grote dreiging. De spinnen werden met een simpele pijl of messteek meteen vernietigd, daar waar Frodo in de vorige trilogie toch wat meer moeite had met één spin.




© Warner Home Video

Kortom, een visueel spektakel voor jong en oud, maar ik bleef qua verhaal toch iets op mijn honger zitten. Ik mis karakter-uitwerking. Ik mis de onderlinge relaties die ik in de vorige trilogie zo knap vond. Maar laten we niet vergeten dat Tolkien eigenlijk de intentie had een soort kinderboek te schrijven en dat verklaart het humor gehalte. Anderzijds was The Hobbit ook het kleinste boek en hier wordt het gedistilleerd in 3 delen van elk 3uur! Qua acteer- en camerawerk, belichting en decor valt niets op aan te merken. Elk frame kan weer ingekaderd worden en de muziek van Howard Shore is de kers op de taart. En ook al maakt Peter Jackson zo goed als geen fouten in een bijna 3 uur durende prent, voel je dat we hier met een tussenfilm te maken hebben die alles in voorbereiding brengt voor het laatste deel. Zal de draak verslaan worden? Zal Thorin zijn schat delen? Zal Gandalf het leger van Sauron op tijd kunnen stoppen? Mijn hoop is dat het laatste deel iets minder PG-13 zal zijn en de slechteriken iets meer weerwerk bieden.

De DVD, Blu-ray, Blu-ray 3D en VOD van The Hobbit: The Desolation of Smaug zijn vanaf vandaag 16 april 2014 beschikbaar, met als bonus een interessante blik achter de schermen, op de set en in de post-productie-afdeling, als compensatie op het audio-commentaar van de regisseur over de gehele film. Peter Jackson is het soort dagboek regisseur die alles goed bijhoudt, en bijgevolg zijn de making-off filmpjes wel rijk aan informatie en detail. Verder op de Blu-ray schijven reizen we samen met het team naar de prachtige filmlocaties in Nieuw-Zeeland, en zie hoe deze unieke gebieden getransformeerd worden tot Midden – aarde. Zelfs Ed Sheeran’s prachtige themasong komt nog beter tot z’n recht in de krachtige videoclip “I See Fire”. Indien jullie beschikken over een 3D televisie, dan zou ik er niet aan twijfelen om een paar euro’s meer te tellen voor de 3D versie van de Blu-ray (waaraan sowieso ook de gewone Blu-ray gekoppeld is). Deze film is gemaakt met 3D technologie en het is een must om het te kunnen aanschouwen in de huiskamer.


Beoordeling: 3.5 / 5

Recensie door op 16 april 2014

***Related Posts***
24/11/2013: Ian McKellen krijgt het op de heupen van green key
07/10/2013: Eerste The Hobbit: The Desolation of Smaug trailer
15/04/2013: The Hobbit: An Unexpected Journey review
17/12/2012: Top 10 Beste Films van 2012
21/11/2012: The Hobbit te kampen met erfgenamen en dierenactivisten
20/09/2012: Verrassende nieuwe The Hobbit: An Unexpected Journey trailer
27/12/2011: Een eerste blik op The Hobbit: An Unexpected Journey
28/05/2011: Orlando Bloom en Leonard Nimoy in The Hobbit
17/10/2010: The Hobbit films kosten 360 miljoen dollar

 


*** The Hobbit: The Desolation of Smaug trailer ***

Exit mobile version