Ellen Page gevleid en verveeld met The Last of Us

Het beste game van het moment is zonder enige twijfel The Last of Us (2013). Deze third-person shooter brengt ons in een post-apocalyptische toekomst waar een pandemie van de cordycepsschimmel de mensen tot moorddadige zombies heeft veranderd. Maar de infectie heeft ook nog een bijwerking en zorgt ervoor dat mensen die het virus hebben voor langere periode, omvormen tot ‘klikkers’, gemuteerde gedrochten die afgaan op geluid en behoorlijk agressief tekeer kunnen gaan. Sommige van die klikkers zijn zelfs uitgegroeid tot zwaargebouwde monsters waarbij de schimmels op hun lijf het effect hebben van een pantser.

the last of us,ps3,Troy Baker,Ashley Johnson,Ellen Page,Naughty Dog,Beyond Two Souls,Gustavo Santaolalla

In het game volgen we de toch van Joel, die de opdracht heeft gekregen tiener meisje, Ellie, naar de Fireflies buiten quarantaine-zone smokkelen. Blijkbaar zou het meisje immuun zijn voor de infectie en zij bijgevolg de sleutel zijn voor een mogelijk vaccin tegen deze virus. Maar de tocht doorheen het landschap brengt hen niet alleen in contact met klikkers en zombies, maar ook met bendes die elke indringer zien als bedreiging en ordediensten die hen op de hielen zitten. We spelen hoofdzakelijk met het personage van Joel, waarbij Ellie bestuurd wordt door de AI, maar soms schakelen we over en spelen we als Ellie die tijdens een heftige winterdag moet ontkomen van een stel stropers.

Wat maakt dit game nu zo bijzonder? De game ademt kwaliteit uit van bij de eerste seconde. Enerzijds hebben we het verhaal en de dialogen die van een hoog niveau zijn. We herkennen meteen de personages, en leren wat hen drijft en hoe ze doorheen het verhaal zullen veranderen. Joel heeft geen zin om te babysitten en vind deze missie gewoon veel te gevaarlijk, maar gaandeweg zien we de band tussen die twee groeien en beseffen ze dat ze enkel nog maar op mekaar kunnen rekenen. Een tweede element wat dit game zo knap maakt is de motion capture van de acteurs die deze game-personages een levens-echte look geven. Joe wordt gespeeld door Troy Baker, die ook al detective Booker Dewitt vertolkte in BioShock Infinite (2013).

Het meisje Ellie wordt dan weer vertolkt door Ashley Johnson en niet door Ellen Page op wie het karakter toch wel (zonder haar medeweten) is gebaseerd. Zelfs de naam van Ellie laat vermoeden dat ze gedacht hadden aan Ellen, maar zij was waarschijnlijk al verkocht aan dat andere game Beyond: Two Souls (2013) die in september op de markt zou komen. Page zelf is eigenlijk niet meteen opgezet met het hele gebeuren. Je kunt er niet naast kijken dat Naughty Dog (bekend van de ‘Uncharted’-reeks) haar persoon hebben gebruikt als inspiratiebron, terwijl Ellen zelf al een exclusief contract had met Sony voor het andere game (nota bene, Naughty Dog werd opgekocht door Sony in 2001). Op Reddit zei ze het volgende: “I guess I should be flattered that they ripped off my likeness, but I am actually acting in a video game called Beyond Two Souls, so it was not appreciated.” Ondertussen hebben de ontwikkelaars wat correcties aangebracht aan haar uiterlijk, maar het blijft gewoon een jongere versie van Ellen Page – who are they kidding?


Ellie uit The Last of UsAshley Johnson vertolkt Ellie uit The Last of UsJodie Holmes uit Beyond: Two SoulsJodie Holmes uit Beyond: Two Souls

Een derde element wat zo knap is aan het spel zijn de visuals. We reizen doorheen de Sates en komen er terecht in bijzonder knap uitgewerkte locaties, en we reizen doorheen Boston, Lincoln, Massachusetts, Pittsburgh, en Salt Lake City. De seizoenen worden ook gevarieerd en zo hebben we niet alleen scènes in zonovergoten landschappen, maar ook kille sequenties die zich afspelen in een sneeuwlandschap. Ook de geslaagde muziekscore van tweevoudig Oscarwinnaar Gustavo Santaolalla zorgt voor de passende melancholische sfeer. Maar uiteindelijk is het de ‘gameplay’ die dit spel zo goed maken. We worden niet beladen met een vuurwapen met oneindig veel kogels, maar moeten het doen met de wapens die we onderweg vinden en zijn genoodzaakt om er bijzonder spaarzaam mee om te springen. Maar ook de interacties en gevechten zijn, ondanks de complexe visuals, heel vloeiend.
The Last of Us is het snelst verkopende PS3 game ooit, met ondertussen al meer dan 3,4 miljoen verkochte exemplaren.
Het game ligt reeds vanaf vorige maand in de winkelrekken. Echt een aanrader !



*** The Last of Us trailer ***

2 Comments

  1. Miiki

    Zalig game, zelfs de multiplayer is voor een keertje best wel leuk. Een beetje repetitief, maar toch wel een leuke toevoeging. Vind het ook een beetje bizar dat Ellen Page hier niets van wist. Toen ik het spel speelde dacht ik meteen dat zij het was.

    Reply
  2. claes

    Echt wel een zalig game met een slimme AI. Vijanden wijken nog wel eens af van hun roete en kunnen ook achter een hoekje zitten, wachtend tot je voorbij komt. Je moet dus hier vooral heel stil te werk gaqn en vooral spaarzaam zijn met kogels. Toch wel een van de betere stealth games van het moment.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *