DreamWorks Animation heeft toch wat indruk gemaakt met zijn nieuwe Rise of the Guardians (2012) (De Vijf Legendes) van Peter Ramsey, die in een vorig leven een bekend storyboard artist was. Blijkbaar heeft hij ook talent om animatiefilms te regisseren. Anderzijds denk ik wel dat Guillermo del Toro, als uitvoerend producent van de film, ook wel zijn invloed heeft gehad op de regie.
Korte inhoud: Wanneer Pitch (Jude Law), een gemene schurk met Boogeyman-trekjes, de wereld in pikzwarte duisternis wil onderdompelen, moeten de onsterfelijke Guardians voor het eerst hun bijzondere krachten bundelen om de hoop, het geloof en de verbeelding van alle kinderen te beschermen. Om de slechterik het hoofd te bieden, zullen bekende figuren zoals North (Alec Baldwin), Bunny (Hugh Jackman), Tooth (Isla Fisher), Sandy en Jack Frost (Chris Pine) samenwerken om het kwaad te overwinnen.
De film heeft zowat 145 miljoen dollar gekost, maar leverde iets meer dan het dubbele op aan de box-office. Ook bij ons heeft de film een mooie release gehad, met een recette van iets meer dan 2 miljoen euro. De Vlaamse stemmen werden verzorgd door ondermeer Axel Daeseleire, Sofie Van Moll, Jenne Decleir, Gene Bervoets en Sean D’Hont. Gezien deze animatiefilms voornamelijk bestemd zijn voor een jonge generatie, heb ik niets tegen dubbing. Het zorgt tevens voor wat meer werkgelegenheid voor onze acteurs, en ze doen ook nog eens een uitstekende job. De stem van Alex werd trouwens ook gebruikt voor de Hollandse versie.
Rise of the Guardians is gebaseerd op het boek van William Joyce en werd in scenario-vorm gegoten door David Lindsay-Abaire. Het is betreurenswaardig dat je meteen merkt dat ze visueel wel niet moeten onderdoen voor Pixar, maar op inhoudelijk vlak toch wel wat tekort schieten. Zo blijven de personages eigenlijk wel héél dunnetjes, zelfs voor een tiener publiek. Het hoofdpersonage is toch wat deprimerend en de feeën zijn echt wel vreemde snuiters, niet alleen met hun veel te lange neus maar ook nog eens met hun obsessie voor ’tanden’. Het leek bij momenten wel op een promofilmpje van de Liga van Tandartsen. Doe zoiets in kinderfilms maar hier toch niet. De ‘kids’ tegenwoordig zijn niet meer die naïeve teenagers van weleer. En zo waren er nog van die vreemde keuzes om alles iets dommer te maken, in de hoop hun target-publiek nog meer te behagen. Ze hebben er een bont kleurenpalet van gemaakt met een ‘villain’ die eigenlijk niet “stout” genoeg is en waar je zelfs medelijden voor voelt. Er zit dus zo goed als geen ‘conflict’ in deze prent. Ook de actie is vaak ook n’importe quoi. Ik kon me niet ontdoen van het idee dat de makers ons zoveel mogelijk op een rollercoaster wilden zetten, met non-stop actie, om zo de aandacht weg te halen van het filterdunne en vrijwel oninteressante verhaaltje en karakters.
© Universal Pictures
Het positieve aan deze prent zijn de sterke stemvertolkingen. Ik heb niet de Vlaamse, dan wel de Amerikaanse versie gezien, en deze is in ieder geslaagd. Maar wat had je anders verwacht van dit uit de kluiten gewassen gezelschap van top-acteurs? Hugh Jackman verkoos om met een Australisch accent te werken, terwijl Baldwin er een Russisch tintje aan gaf. Maar zelf Isla Fisher, wiens stem niet meteen herkenbaar is, slaagt er in om een memorabele resonantie aan haar personage te geven met een aanstekelijk en bevlogen enthousiasme. Ik heb van de stemmen meer genoten dan van de rest.
Kortom, de allerjongsten zullen hier wel plezier aan beleven aan deze ontspannende en vaak grappige animatiefilm, maar ik vond het wel spijtig dat de makers de ambitie niet hadden om zowel jong als oud te bekoren. Ik hoop dat DreamWorks niet de toer opgaat van Disney begin 2000, toen ze de beslissing namen om het accent meer te leggen op de pubers. Dit leverde heel wat zwakke animatiefilms op (remember The Emperor’s New Groove), die ver onder het niveau van de Pixarfilms liggen, zowel qua inhoud als op vlak van hun box-office succes. Maar met het uitbrengen van The Croods (2013) begin ik toch mijn twijfels te hebben. Of hebben ze de strijd met Pixar opgegeven en gaan ze nu resoluut voor de allerkleinsten? Het is misschien een markt waar veel geld te rappen is, vraagt het maar aan Gert Verhulst, maar filmmakers moeten toch de lat hoger leggen. Zeker met de middelen die zij hebben en het publiek die ze bereiken.
De Blu-ray van Rise of the Guardians ligt vanaf 27 maart 2013 in de winkelrekken. De versie is ook te verkrijgen in 3D, en net zoals bij vele animatiefilms brengt het de actie (letter en figuurlijk) nog een stuk dichter bij de kijker. Op de schijf vinden jullie ook de audio-commentaar van de makers en nog wat extra beeldmateriaal over de productie.
Beoordeling: 3 / 5
Recensie door Dave op 26 maart 2013
Vond het maar een melige formule animatiefilm, die ondanks de casting (Jude Law vond ik wel niet voldoende overtuigend) me nooit echt heeft kunnen bekoren. Vond de humor eigenlijk heel beperkt. Visueel ziet het er wel indrukwekkend uit met een zwierende camera, maar anderzijds zien de karakters er echt “blokkig” uit. En op een gegeven moment kwam die kerstmuziek me toch wel de oren uit.