Easy A (2010) *** Blu-ray review

De high school tienerkomedie is niet echt een genre dat uitblinkt in originaliteit. De vaste onderwerpen zijn seks (American Pie) of romantiek (Never Been Kissed), met uitzonderingen als shoppen (Clueless), cheerleaders (Bring It On of moord (Scream). Af en toe verschijnt er gelukkig ook een tienerkomedie die de schoolmuren en zijn doelgroep weet te overstijgen, en vaak komt daar een flinke dosis sarcasme aan te pas (bv. Mean Girls of Juno). Ook Easy A (2010), een vermakelijke komedie over een studente wiens leugentje om bestwil helemaal uit de hand loopt, is meer dan de zoveelste tienerfilm.

easy_a_2010_blu-ray.jpg

Korte inhoud: Olive Penderghast (Emma Stone) is een modelstudente: ze haalt goede cijfers, kan goed opschieten met haar leraars en heeft goede vrienden en een paar relativerende, liefhebbende ouders. Om niet te hoeven gaan kamperen met haar beste vriendin Rhiannon (Alyson Michalka) en diens wereldvreemde ouders, verzint Olive een vriendje voor het weekend. En bij dat leugentje blijft het niet want maandagmorgen vertelt ze aan Rhiannon dat ze seks hebben gehad…

Ze worden echter afgeluisterd door de zeer religieuze Marianne (Amanda Bynes), die Olives ‘ontmaagding’ meteen in het roddelcircuit gooit. Het nieuws verspreidt zich als een lopend vuurtje op East Ojai High School en levert Olive stande pede het etiket ‘schoolslet’ op. Wanneer de homoseksuele Brandon (Dan Byrd) haar smeekt (en betaalt) om te zeggen dat ze naar bed zijn geweest, is het hek helemaal van de dam en voor ze het weet zit Olive tot over haar oren in de leugens.

De grootste aantrekkingskracht van Easy A is Emma Stone. Net als Ellen Page in Juno, draagt Stone de volledige film en met haar luchtige, ietwat sarcastische, vertolking heeft ze onmiddellijk de sympathie van de kijker. Na enkele bijrollen (o.a. Superbad en Zombieland) toont Stone in Easy A dat ze ook een hoofdrol aan kan, en dat ze een mooie carrière voor de boeg heeft. Hilarisch zijn ook Olives hippie-ouders Dill en Rosemary, die zichtbaar met heel veel plezier gespeeld worden door Stanley Tucci en Patricia Clarkson. Met hun soms overdreven enthousiasme, begrip en een pak humor zorgen zij voor een luchtig tegenwicht voor Olives experimenten en leugens.

Verder zien we Cam Gigandet als Mariannes vriendje, Malcolm McDowell als het schoolhoofd, Fred Armisen als priester, Penn Badgley als Olives jeugdvriend Todd, Thomas Haden Church als Mr. Griffith en Lisa Kudrow als schoolpsychologe en Mrs. Griffith. De regie is in handen van Will Gluck, van wie onlangs nog Friends with Benefits te zien was. Het scenario werd geschreven door debutant Bert V. Royal, die zich uitstekend heeft ingeleefd in het tienergebeuren en de jongeren ook een eigen woordenschat geeft. De dialoog “There’s a higher power that will judge you for your indecency.” – “Tom Cruise?” werd onlangs overigens nog genomineerd voor een MTV Movie Award.


easy a,emma stone,will gluck,stanley tucci,patricia clarkson,thomas haden church,cam gigandet,amanda bynes,alyson michalka,dan byrd,malcolm mcdowell,fred armisen,penn badgley,lisa kudrow,bert v royaleasy a,emma stone,will gluck,stanley tucci,patricia clarkson,thomas haden church,cam gigandet,amanda bynes,alyson michalka,dan byrd,malcolm mcdowell,fred armisen,penn badgley,lisa kudrow,bert v royaleasy a,emma stone,will gluck,stanley tucci,patricia clarkson,thomas haden church,cam gigandet,amanda bynes,alyson michalka,dan byrd,malcolm mcdowell,fred armisen,penn badgley,lisa kudrow,bert v royal
© Sony Pictures Home Entertainment

Easy A is in feite een eerbetoon aan de tienerkomedie uit de jaren ’80 en dan vooral die van John Hughes. Dat ontkennen de makers overigens niet want er wordt meermaals expliciet naar Hughes en zijn werk verwezen (Olive: “[…] I want John Cusack holding a boombox outside my window. I wanna ride off on a lawnmower with Patrick Dempsey. I want Jake from Sixteen Candles waiting outside the church for me. I want Judd Nelson thrusting his fist into the air because he knows he got me. Just once I want my life to be like an 80’s movie, preferably one with a really awesome musical number for no apparent reason. But no, no, John Hughes did not direct my life.”) Halverwege de film zit er bovendien ook een montage met beelden uit enkele van Hughes’ films (zoals The Breakfast Club, Ferris Bueller’s Day Off, Sixteen Candles).

De belangrijkste inspiratiebron van de film is echter Nathaniel Hawthornes ‘The Scarlet Letter’, die de klas van Olive in de film bespreekt. In het boek wordt hoofdpersonage Hester Prynne in de zeventiende eeuw gebrandmerkt voor overspel, in Easy A naait Olive een rode ‘a’ (van ‘adultery’) op haar jurk. En dan komen we bij het zedenlesje, dat natuurlijk in de film zit, maar gelukkig niet door je strot geramd wordt zoals in de meeste van dergelijke films.


easy a,emma stone,will gluck,stanley tucci,patricia clarkson,thomas haden church,cam gigandet,amanda bynes,alyson michalka,dan byrd,malcolm mcdowell,fred armisen,penn badgley,lisa kudrow,bert v royaleasy a,emma stone,will gluck,stanley tucci,patricia clarkson,thomas haden church,cam gigandet,amanda bynes,alyson michalka,dan byrd,malcolm mcdowell,fred armisen,penn badgley,lisa kudrow,bert v royaleasy a,emma stone,will gluck,stanley tucci,patricia clarkson,thomas haden church,cam gigandet,amanda bynes,alyson michalka,dan byrd,malcolm mcdowell,fred armisen,penn badgley,lisa kudrow,bert v royal
© Sony Pictures Home Entertainment

Natuurlijk is Easy A ook niet perfect. Zo is het ietwat moeilijk te geloven dat Olive vrij onopgemerkt door het leven gaat op East Ojai en zelfs nog nooit gekust heeft, maar wel rondloopt met het uiterlijk van Emma Stone. Misschien hebben de high schoolboys wel schrik van Olives droge, intelligente humor? En hoewel de belangrijkste personages uitstekend zijn uitgewerkt en vertolkt, blijven andere — Bijbelfreak Marianne op kop — dan weer hangen in stereotiepe karikaturen.

Easy A is een film waar je met relatief weinig verwachtingen aan begint, maar uiteindelijk een meer dan aangename verrassing blijkt te zijn. En de charmante Olive Penderghast als hoofdpersonage is ook eens iets anders dan een film over de zoveelste queen bee die prom queen wil worden.

De blu-ray van de film staat boordevol extra’s zoals ‘The Making of Easy A’, ‘Vocabularity of Hilarity’, ‘School of Pop Culture’, de auditietapes van Emma Stone en bloopers. Er zijn ook twee commentaartracks met regisseur Will Gluck en Emma Stone en de mogelijkheid om tijdens het kijken pop-ups met interessante weetjes en achtergrondinformatie op je scherm te toveren.

rating


Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 30 juni 2011

***Related Posts***
07/11/2010: Emma Stone in Friends with Benefits
06/10/2010: Spiderman reboot kiest voor Emma Stone
12/04/2010: Strijdvaardige Emma Stone in Zombieland

*** Easy A trailer ***

1 Comment

  1. margot

    Is Emma Stone dan de nieuwe Lindsay Lohan ??? Lijkt er toch wel een beetje op dat zij gecast wordt in de rollen die uiteindelijk voorbestemd waren aan LiLo , ook al ziet Stone er toch iets meer rebels uit . “Zombieland” staat op mijn lijstje van films die ik nog moet zien .

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *