The Twilight Saga: Eclipse (2010) *½ Blu-ray review

Dat je niet noodzakelijk goede films moet maken om een hype te worden, bewijzen de drie films uit de ‘Twilight’-serie die gebaseerd zijn op de razend populaire boekenreeks van Stephenie Meyer. Voor The Twilight Saga: Eclipse (2010) besloten de makers niet te veel af te stappen van de succesformule van voorgangers Twilight (2008) en New Moon (2009) en gebruiken ze grotendeels dezelfde ingrediënten. Verwacht je dus aan een smachtend kijkende Robert Pattinson, een shirtloze Taylor Lautner en een immer twijfelende Kristen Stewart die maar niet kan kiezen tussen vampier of weerwolf. Genoeg om horden pubers naar de bioscoop te lokken, maar baanbrekende cinema is het zeker niet.

twilight_saga_eclipse.jpg

Korte inhoud: Bella Swan is nog maar net terug van een reisje naar Italië of ze bevindt zich meteen terug in het middelpunt van de hevige strijd tussen Edward Cullen en Jacob Black. Zoals we al weten uit de vorige films hebben beide hunks hun oog laten vallen op de tiener, maar vooralsnog heeft Bella haar definitieve keuze tussen vampier Edward en weerwolf Jacob nog niet gemaakt. Dat beide romeo’s en hun respectievelijke clans verwikkeld zijn in een eeuwenlange vete en machtsstrijd maakt de zaken er voor Bella ook niet bepaald eenvoudiger op.

Ondertussen wordt Seattle ook nog eens geplaagd door een reeks geheimzinnige moorden. Edward vermoedt dat een vampier een leger van ‘nieuwgeborenen’ aan het scheppen is om daarna de aanval op de Cullens en Bella in te zetten. Pas getransformeerde bloedzuigers zijn immers op hun sterkst omdat ze nog mensenbloed in hun lijf hebben. Omdat de Cullens Bella niet alleen kunnen beschermen, zien ze zich genoodzaakt om de hulp in te roepen van Jacob en zijn troep wolven. Hun al gespannen relatie bereikt een hoogtepunt wanneer het Jacob ter ore komt dat Bella na haar afstuderen vampier zal worden en met Edward zal trouwen.

Net als de eerste films van de Harry Potter-franchise werd er ook in de ‘Twilight’-reeks voor elke film een andere regisseur gekozen. Catherine Hardwicke deed het zeker niet slecht in het eerste deel, maar werd toch aan de kant geschoven voor Chris Weitz die van New Moon een zoutloze en slaapverwekkende boel maakte. Exit Weitz dus, en toen bekend raakte dat David Slade het derde deel mocht regisseren, flakkerde er toch wat hoop op. Want Slade was toch de regisseur van het gedurfde Hard Candy en had toch al vampier-ervaring met 30 Days of Night?

Helaas is de ene vampier de andere niet en lijkt Slade zich een beetje verslikt te hebben in het tienerpubliek dat zich niks aantrekt van boeiende film, maar vooral heel veel Robert Pattinson en Taylor Lautner wil zien. Het verhaal van Eclipse is dan ook een doorslagje van New Moon, en ook na het bekijken van dit derde deel moet je niet hopen op duidelijke antwoorden. De deur voor een vierde film moet immers op een kiertje blijven staan.

Grofweg kan de hele Twilight-reeks gereduceerd worden tot het oeroude verhaal van verboden liefde. Of het nu Romeo Montague is die zijn liefde verklaart aan Julia Capulet, of in moderne tijden Bella nu kiest voor een vampier of een weerwolf, het zal altijd een onmogelijke liefde zijn door de verschillende achtergrond van de personages. De romantiek en onderliggende spanning tussen de drie hoofdpersonages is dan ook het belangrijkste element in de serie en de actie is ondergeschikt aan de lange conversaties van de tieners.


twilight_eclipse_01.jpgtwilight_eclipse_02.jpg
© Warner Home Video

In dat opzicht zijn de personages dan ook perfect gecast. De Brit Robert Pattinson is de denker met de indringende blik die je meesleurt in zijn gekwetste ziel, daartegenover heb je spierbundel Taylor Lautner die het vooral moet hebben van zijn fysieke verschijning. En tussen hen heb je ten slotte de getormenteerde Kristen Stewart die niet goed lijkt te beseffen wat haar allemaal overkomt. De jonge acteurs spelen en kijken de hele film door alsof ze het gewicht van de hele wereld op hun piepjonge schouders meetorsen, en zijn daardoor de perfecte uithangborden van de emo-generatie.

Gelukkig worden hun liefdesperikelen af en toe onderbroken door een actiescène. Het is vooral in deze scènes dat Slade zich beter toont dan Hardwicke of Weitz. De regisseur wordt ook geholpen door een veel betere cgi dan in de vorige films. Het leidt alleszins tot een paar sfeervolle actiescènes en confrontaties in de sneeuw. Slades verdienste is ook dat er in Eclipse toch af en toe mag gelachen worden, zo vraagt Edward zich openlijk af of Jacob wel een t-shirt heeft nadat Jacob nog maar eens topless door het beeld flaneert.

Verder onthouden we vooral een karrenvracht nevenpersonages, die worden gespeeld door onder andere Bryce Dallas Howard, Anna Kendrick, Ashley Greene , Peter Facinelli, Elizabeth Reaser, Nikki Reed, Billy Burke en Dakota Fanning. Kortom, deze Twilight: Eclipse is geen baanbrekende cinema, maar weet perfect in te spelen op de wensen van zijn doelpubliek. Wie echter niet tot de jeugdige doelgroep behoort, onthoudt vooral de vaak ellenlange dialogen en het eeuwige getwijfel van Bella Swan.

rating


Beoordeling: 1.5 / 5

Recensie door op 21 december 2010

***Related Posts***

06/01/2010: Top 10 Best & Worst Movies of 2009

01/06/2009: The Twilight Saga: New Moon trailer

16/03/2009: The Twilight Saga: Eclipse in regie van Drew Barrymore?

11/10/2008: Twilight maakt indruk

 


*** The Twilight Saga: Eclipse trailer ***

2 Comments

  1. margot

    vond deze eigenlijk beter dan de tweede. Er zijn in ieder geval vier boeken, dus hopelijk zal de 4de de betere van de Twilight films worden.

    Reply
  2. Miiki

    Vergeleken met die “Wolverine” film vind ik deze toch ietsje beter. Betere actie, mooiere meiden (en voor de vrouwelijke kijker is er ook heel wat mannelijk schoon),… maar tjah, blijft een film voor teenagers en ik denk dat die “Eclipse” wel zijn doelgroep bereikt.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *