Het is een kwestie van een aantal maanden, maar eigenaars van videotheken doen best geen al te grote investeringen meer want de DVD-verhuurwinkels zijn gedoemd om te verdwijnen. Hier in Brussel zag je het al gebeuren. Ik was in bezit van een 6tal videotheek-kaarten, maar vandaag mag ik ze alle zes weggooien want alle zaken hebben hun deuren moeten sluiten. Ja, ook dé beste videotheek uit Brussel in de Anspachlaan, met name Videotheek Excellence is ook ten dode opgeschreven. Er staat op de site dat ze zullen verhuizen, maar ik heb het uit goede bron dat het een faillissement is. En zoiets komt hard aan, want het was de enige locatie waar je unieke Aziatische films kon huren die je anders nergens kon vinden.
Maar ook in de States heeft zonet Blockbuster, de grootste keten van videotheken van de VS, bescherming gevraagd tegen zijn schuldeisers. De beursgenoteerde onderneming wil een doorstart maken; de videotheken blijven op dit ogenblik wel nog open. Het bedrijf heeft in de VS 3.000 filialen. Daarnaast zijn er nog meer dan 2.000 in Canada, Mexico, Argentinië, Denemarken, Italië, en Groot-Brittannië. Volgens de de keten hebben ze te lijden onder de online-verhuur van films en de videotheekautomaten. Met de schuldeisers is nu afgesproken om de schuldenberg te verminderen van 1 miljard tot 100 miljoen dollar. In ruil krijgen de kredietverleners een aandeel in de “nieuwe” onderneming. In 2009 was er nog een omzet van 4,1 miljard dollar, een miljard minder dan in 2008. Het verlies liep op tot 569 miljoen dollar.
Voor een euro of in bepaalde gevallen zelfs gratis, kan je al op een legale manier een film downloaden en bekijken, en de kwaliteit wordt met de dag beter. Dit is iets waar videotheken geen antwoord op hebben. Maar je hoeft niet altijd de vinger te wijzen naar het internet. Als je een bezoekje brengt aan Mediamarkt of Free Record Shop zal je merken dat je een DVD van een film kan kopen voor nog geen 5 euro. Waarom zou je dan nog 2 tot 3 euro betalen om dezelfde film te huren voor een paar dagen? En mensen kopen ook steeds meer dvd’s en blu-rays. Een videoband verslijt snel, maar met een origineel DVD-schijfje kan je een leven lang de film bekijken in uitstekende beeld- en geluidskwaliteit. De opkomst van de blu-ray heeft tevens de videotheken geen windeieren gebracht. De aankoopprijs van de schijf was duurder voor de videotheken en zij konden hun prijzen niet zomaar opslaan.
Maar laten we ook de Digitale Televisie niet vergeten in de discussie, die de rol van de videotheek heeft overgenomen en die de kijkers een ruim aanbod geven voor een paar euro’s. Ook al laat het aanbod vaak te wensen over is de eenvoud van het systeem en de flexibiliteit een enorme troef. De tijd waar we in het weekend 3 films gingen huren en een 4de gratis kregen is zo goed als verleden tijd.