Videotheken gedoemd om te verdwijnen

Het is een kwestie van een aantal maanden, maar eigenaars van videotheken doen best geen al te grote investeringen meer want de DVD-verhuurwinkels zijn gedoemd om te verdwijnen. Hier in Brussel zag je het al gebeuren. Ik was in bezit van een 6tal videotheek-kaarten, maar vandaag mag ik ze alle zes weggooien want alle zaken hebben hun deuren moeten sluiten. Ja, ook dé beste videotheek uit Brussel in de Anspachlaan, met name Videotheek Excellence is ook ten dode opgeschreven. Er staat op de site dat ze zullen verhuizen, maar ik heb het uit goede bron dat het een faillissement is. En zoiets komt hard aan, want het was de enige locatie waar je unieke Aziatische films kon huren die je anders nergens kon vinden.

Maar ook in de States heeft zonet Blockbuster, de grootste keten van videotheken van de VS, bescherming gevraagd tegen zijn schuldeisers. De beursgenoteerde onderneming wil een doorstart maken; de videotheken blijven op dit ogenblik wel nog open. Het bedrijf heeft in de VS 3.000 filialen. Daarnaast zijn er nog meer dan 2.000 in Canada, Mexico, Argentinië, Denemarken, Italië, en Groot-Brittannië. Volgens de de keten hebben ze te lijden onder de online-verhuur van films en de videotheekautomaten. Met de schuldeisers is nu afgesproken om de schuldenberg te verminderen van 1 miljard tot 100 miljoen dollar. In ruil krijgen de kredietverleners een aandeel in de “nieuwe” onderneming. In 2009 was er nog een omzet van 4,1 miljard dollar, een miljard minder dan in 2008. Het verlies liep op tot 569 miljoen dollar.

Voor een euro of in bepaalde gevallen zelfs gratis, kan je al op een legale manier een film downloaden en bekijken, en de kwaliteit wordt met de dag beter. Dit is iets waar videotheken geen antwoord op hebben. Maar je hoeft niet altijd de vinger te wijzen naar het internet. Als je een bezoekje brengt aan Mediamarkt of Free Record Shop zal je merken dat je een DVD van een film kan kopen voor nog geen 5 euro. Waarom zou je dan nog 2 tot 3 euro betalen om dezelfde film te huren voor een paar dagen? En mensen kopen ook steeds meer dvd’s en blu-rays. Een videoband verslijt snel, maar met een origineel DVD-schijfje kan je een leven lang de film bekijken in uitstekende beeld- en geluidskwaliteit. De opkomst van de blu-ray heeft tevens de videotheken geen windeieren gebracht. De aankoopprijs van de schijf was duurder voor de videotheken en zij konden hun prijzen niet zomaar opslaan.

Maar laten we ook de Digitale Televisie niet vergeten in de discussie, die de rol van de videotheek heeft overgenomen en die de kijkers een ruim aanbod geven voor een paar euro’s. Ook al laat het aanbod vaak te wensen over is de eenvoud van het systeem en de flexibiliteit een enorme troef. De tijd waar we in het weekend 3 films gingen huren en een 4de gratis kregen is zo goed als verleden tijd.

7 Comments

 1. arjen

  Onze videotheek om de hoek is ook gesloten. hebben nooit de overstap naar bluray gemaakt. Digitale tv heeft bij mij de doorslag gegeven om niet meer naar de videotheek te gaan.

  Reply
 2. yves

  bij mij zijn er ook al zeker 4 gesloten. de andere verkopen nu pizza of wijn erbij. telenet en belgacom zijn de dooddoeners voor videotheek. de prijs ligt ook nogal hoog. heb 1 videotheek die wel zal blijven omdat ze hun exrentals zeer laag verkopen 3 voor 20 nieuwe dvd’s en 6 voor 20 als het oude zijn. denk dat gazettenwinkels dit moeten overpakken dvd’s verhuren. bij mij doen ze het al. heel de week open van 7 tot 6 en zondag gesloten.

  Reply
 3. Kenneth

  Dit is natuurlijke geen nieuwe evolutie. We zien al 10 jaar lang de ene videotheek na de andere sluiten. Maar ik denk wel dat je gelijk hebt dat we nu echt op een point of no return staan, als zelfs dé grootste keten ter wereld Blockbuster de boeken moet toe doen. Persoonlijk mis ik nog altijd mijn trouwe videotheek om de hoek (die vorig jaar de dicht ging), en wendt ik me steeds meer tot DVD/Blu-Ray aankopen en -al dan niet legale- downloads. Wat Video On Demand betreft, daar blijf ik liefst ver van af, pakweg 7€ voor een HD films bij Telenet en Belgacom is echt schandalig. Ook het schamele aanbod is bedroevend. Als je een beetje zoekt en online bestelt, kan je tegenwoordig zelfs een heleboel Blu-Rays kopen voor 10-15€, en dan heb je ze in bezit, ipv van het amper 24u te mogen bekijken op de digicorder.

  Reply
 4. Stef

  Onze videotheek Euostar is er nog, maar werken nu nog maar met één personeelslid, terwijl ze er vroeger met 3 stonden. Ik blijf nog wel naar de videotheek gaan, maar ik merk ook dat ze steeds minder volk is en dat de zaak op zijn laatste benen loopt.

  Reply
 5. beertens

  Blockbuster heeft vooral moeilijkheden dankzij Netflix (is de Amerikaanse versie van dvd-post), In de US heb je meer uitgestreken gebieden en is de fysische levering van een dvd praktischer.
  Ik werk voor een , ja hoor, nog goed draaiende videotheekketen.
  De sluiting van videotheken heeft ook te maken met de vrijetijds-koek die meer verdeeld is dan vroeger, dit heeft als gevolg dat kleine “kut”-videotheken die niet wisten wat het medium film eigenlijk wel is…..stuk voor stuk sluiten, U kent ze wel als filmliefhebber : een uitbater en zijn geblondeerde vrouw waar je aan kon vragen wat je wilde…9 op 10 hetzelfde antwoord “nog nooit van gehoord”….
  Wij krijgen klanten die terugkomen van bij Belgacom en Telenet om diverse redenen : de harde schijf die plots leeg was, de afrekening (elke dag een filmpje kijken van minimum 2 euro bovenop de gewone maandelijkse factuur kan verschieten zijn).
  En films onder 5 euro bestaan maar dat zijn nooit de meest recente en zeker geen blu ray’s, de meest recente betaal je toch al gauw tussen de 10 en 20 euro en daar zit rotzooi bij , dan is het minder pijnlijk om slechts 3/4 euro uit te geven en de film te huren (trouwens bij ons betaal je 9 euro voor 3 spiksplinternieuwe films). Wij hebben trouwens blu ray wél opgevolgd en ons aanbod is behoorlijk……
  Videotheken zijn afgezwakt maar nog lang niet dood.

  Reply
 6. DeFilmBlog

  Thx voor het goede nieuws. Een goede klant-service is inderdaad goud waard. Dat was immers ook de kracht van Eurostar in Kortrijk, die denk ik nog steeds draait (ook al is het iets minder dan vroeger). Hebben jullie een internetsite? Dan maak ik van je naam een link 😉

  Reply
 7. jochen

  Het is inderdaad ene feit dat je tegenwoordig dvd’s kan kopen voor minder geld dan dat je in een videotheek betaalt, maar vergeet ook niet dat heel veel bibliotheken een gigantisch aanbod aan dvd’s (wel niet de recentste) gratis of tegen een luttel bedrag (25 cent of zo) uitlenen.
  Maar de grote schuldige is natuurlijk het illegaal downloaden. Van mijn leeftijdsgenoten (18-19 jaar) haalt echt iedereen (buiten ikzelf dan) zijn films ‘van het internet’. In goede kwaliteit, gratis én ze hoeven er hun pc-stoel niet meer voor uit.

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *