Het Duitse geweld Roland Emmerich (The Day After Tomorrow, Godzilla, Independence Day) laat weer van zich horen met een grootschalige apocalyptische rampenfilm. In 2012 (2009) zien we de steeds genietbare John Cusack van tussen de brokstukken springen, geflankeerd door de immer knappe Thandie Newton.
En bij het zien van de trailer weet je meteen wat je kunt verwachten. Van het productiebudget van 200 miljoen dollar is zowart ¾ besteed aan cgi en de rest aan de acteurs en de gage van de regisseur. Ik denk niet dat er een scenarist aan te pas is gekomen, of toch niet ene die een verhaal kon schrijven voor een volwassen publiek.
Korte inhoud: In het jaar 2009 worden aanwijzingen gevonden uit het Maya-tijdperk die voorspellen dat 21 december 2012 het eind van de wereld is zoals we die kennen en dat de overgang plaatsvindt naar iets nieuws. Verschillende mensen worden gevolgd aan het einde van 2012, waarin een grote groep mensen moet leren omgaan met natuurlijke rampen zoals uitbarstingen van vulkanen, smeltende gletsjers en wervelwinden. Wanneer Jackson Curtis (John Cusack) en zijn twee kinderen een familietrip naar Yellowstone maken, stuiten ze heel toevallig op een enorme researchinstallatie in een uitgedroogde meerbodem en ontdekken zo het geheim van de dreigende apocalyps die de regering verborgen gehouden heeft. Jackson moet de zaken nu in eigen handen nemen en hij stort zich in een wanhopige wedloop om zijn gezin en zichzelf te redden terwijl hij getuige is van aardbevingen, vulkaanuitbarstingen, tsunami’s en allerlei andere rampen die de aarde voor de mensheid in petto heeft.
Michael Bay (Pearl Harbour, Bad Boys 1 & 2, The Island) was eerst getipt om de film in te blikken, maar koos uiteindelijk voor Transformers 2 (2009). Is dat goed of slecht nieuws? Wel, de twee filmmakers zijn onderling uitwisselbaar. Het zijn twee beeldjesmakers die het ‘groots’ zien, maar die niet echt wakker liggen van volwassen karakters in een verstandig plot.
Maar je moet het de Duitse regisseur gunnen, hij kan beter dan wie dan ook gebouwen vernielen en natuurrampen opwekken. En daar waar hij in The Day After Tomorrow (2004) grote delen van onze aardbol onder water had gezet of bevroor, vernielt hij in deze prent zowat alles wat naar civilisatie ruikt. Laten we hopen dat deze film beter wordt dan het oerslechte 10’000 BC (2008), wat op zich al een ramp van een film was. Maar ik heb er een slecht gevoel bij. Ik verwacht niet al teveel inter-menselijke drama, maar wel veel computer-animatie. De enige reden waar ik naar deze film zou gaan is om het werk te bewonderen van de animatoren, en waar kan je dat beter dan op een groot scherm in de bioscoop.
Als we het tot dan nog allemaal overleven zou de film bij ons in de bioscoop moeten draaien vanaf 11 november 2009.
***Related Post***
17/03/2007: Michael Bay interesse in 2012